MojAndroid

Úspech operačného systému pekne odrzkadľuje aj počet aplikácií, ktoré sú preň dostupné. V súčasnosti je Android natoľko populárny, že na oficiálnom obchode Play sa nachádza už viac ako 1 milión aplikácií a hier a od jeho vzniku si ich používatelia  stiahli viac ako 50 miliárdkrát. Pre Android je dostupných veľa kvalitných aplikácií, no nájdu sa aj také, ktoré svojimi kvalitami veľmi nevynikajú. Pre začínajúceho používateľa môže byť teda veľmi ťažké si vybrať svoje prvé aplikácie. V dnešnej časti seriálu Začíname s Android smartfónom sa preto budeme venovať  tým tipom na aplikácie, ktoré medzi používateľmi Androidu patri k najpopulárnejším a ktoré by sa vám pri používaní smartfónu mohli naozaj hodiť.

 

Partner seriálu Začíname s Android smartfónom je spoločnosť Prestigio www.prestigio.sk

Väčšinu potrebných aplikácií už máte vo svojom Androide predinštalovaných. Hneď po prvom spustení môžete začať využívať základné funkcie smartfónu, ako posielanie SMS, prehliadanie internetu, či prijímanie a odosielanie e-mailových správ. Čo takto ale využiť potenciál smartfónu a začať ho používať skutočne naplno napríklad na sledovanie správ zo sveta, sociálnych sietí alebo na prácu so súbormi. Nasledovné aplikácie vám v týchto a ďalších činnostiach pomôžu.

Dolphin

Jednou z hlavných činností vykonávaných na smartfónoch je prehliadanie internetových stránok. K tomuto účelu je v Androide predinštalovaný natívny internetový prehliadač Androidu alebo dobre známy Google Chrome. Ak by ste ale chceli vyskúšať niečo nové s pokročilými funkciami a podporou pluginov, tak neváhajte a vyskúšajte aplikáciu s názvom Dolphin.

dolphon3 dolphin2

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Dropbox

Aplikáciu Dropbox zvykne veľa výrobcov do zariadení už predinštalovať, no nie je to pravidlom. Ak vo vašom smartfóne chýba, tak potom si ju môžete nainštalovať priamo z obchodu Play. Ak náhodou Dropbox nepoznáte, ide o službu v ktorej je možné ukladať súbory do cloudového úložiska a synchronizovať ich naprieč rôznymi zariadeniami, či už počítačmi, tabletmi alebo ďalšími smartfónmi. Stačí ak do Dropbox adresára, napríklad na PC, skopírujete ľubovoľný súbor. Tento sa automaticky nahrá na servery Dropboxu a stiahne sa aj do ostatných zariadení, kde ste sa prihlásili so svojim kontom. Vďaka tejto aplikácii budete môcť k svojim súborom pristupovať jednoducho a bezproblémovo odkiaľkoľvek, kde si so sebou zoberiete smartfón. Navyše, využiť ju môžete aj na automatické zálohovanie fotografií a videa.

dropbox dropbox2

Verzia: 88.2.2
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 88.2.2
Aktuálna cena: Zdarma

Feedly

Ak chcete mať všetky správy zo sveta a vašich obľúbených portálov vždy pokope, tak na tento účel sa skvele hodí aplikácia Feedly. Ide o pekne a prehľadne spracovanú RSS čítačku, ktorá by určite nemala chýbať v žiadnom Androide. Navyše, Feedly je skvelým pomocníkom aj na počítači, kde ponúka funkčné webové rozhranie alebo plugin do internetových prehliadačov.

feedly feedly2

Verzia: 38.0.0
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 38.0.0
Aktuálna cena: Zdarma

ES Správca súborov

Ak často manipulujete so súbormi a radi by ste ich mali plne pod kontrolou, nainštalujte si správcu súborov. Vďaka nemu budete môcť súbory jednoducho kopírovať alebo premiestňovať napríklad z pamäťovej karty do vnútornej pamäte. Samozrejmosťou je aj možnosť súbory a adresáre mazať, prípadne ich komprimovať alebo dekomprimovať pomocou ZIP. Aplikácia ES file manager ponúka aj niektoré funkcie navyše a umožňuje napríklad prenos súborov pomocou protokolov FTP, FTPS, SFTP alebo z cloudových úložísk Dropbox, Box.net, SugarSync a Google Disk.

es es2

Verzia: 4.1.7.1.22
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 4.1.7.1.22
Aktuálna cena: Zdarma

Facebook a Google+

Ak sa tieto dve aplikácie ešte nenachádzajú vo vašom Android smartfóne ihneď po kúpe, tak si ich môžete doinštalovať z obchodu Play. Samozrejme len v tom prípade, ak tieto sociálne siete aj skutočne používate. Vďaka nim budete totižto vždy v kontakte s tým, čo sa na nich deje. Či už vás priatelia označili na fotografii, alebo dal niekto like k vášmu príspevku. Samozrejmosťou je možnosť odosielať správy. V Google+ povýšil Google túto funkcionalitu ešte na úplne iný level a umožňuje uskutočňovať videohovory priamo z vášho smartfónu ďalším používateľom Google+. Navyše, zapnúť môžete aj automatické uploadovanie fotografií na sociálnu sieť, čo vám neskôr umožní ich jednoduché zdieľanie so známymi a rodinou.

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

facebook facebook2

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

g+2 g+

Barcode scanner

Vo svojom živote ste sa už pravdepodobne stretli s čiarovým alebo QR kódom. Na to aby ste dokázali prečítať informácie, ktoré ukrývajú vám teraz stačí mať po ruke svoj smartfón s Androidom a vhodnú aplikáciu. Jednou z nich je aj Barcode scanner, ktorý bude vhodným nástrojom práve na daný účel.

barcode barcode2

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Google Translate

Výborným pomocníkom pre všetkých čo chcú cestovať do cudziny alebo len potrebujú pomôcť s prekladom textu, obrázkov, či hovoreného slova je Google Translate. Tento v súčasnosti podporuje preklad textu do 70 svetových jazykov, preklad reči, rukopisu a textu na fotografiách, uložiť si môžete dokonca aj svoje obľúbené preklady a synchronizovať ich medzi rôznymi zariadeniami. Užitočnou je tiež možnosť uložiť slovníky a neskôr ich použiť aj v offline režime.

translate translate2

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

MX Player

Pre všetkých čo plánujú využiť smartfón aj k prehrávaniu videí je už takmer nutnosťou nainštalovať si alternatívny video prehrávač. Medzi tie najlepšie patrí MX Player, ktorý zabezpečuje podporu širokého porfólia kodekov a ponúka bohaté funkcie, či prehľadné používateľské prostredie.

mx mx2

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

AirDroid

Svoj smartfón môžete vďaka tejto aplikácií ovládať aj na diaľku. Stačí nainštalovať Airdroid, pripojiť sa k lokálnej WiFi sieti alebo prostredníctvom mobilného internetu (je potrebné sa prihlásiť pod svojim Airdroid kontom) a spojiť sa so smartfónom cez internetový prehliadač. Priamo z neho budete môcť napríklad spravovať súbory, aplikácie, kontakty, posielať a čítať SMS správy, sledovať stav zariadenia a veľa iného.

airdroid2 airdroid

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

SHMUdroid

Počasie je večne diskutovaná téma a preto byť o ňom informovaný kedykoľvek chytíte do ruky smartfón je viac než užitočné. S aplikáciou SHMUdroid budete mať informácie o počasí na dosah niekoľkých kliknutí. Navyše, predpoveď pochádza od dôveryhodného a presného zdroja Slovenského hydrometeorologického ústavu.

shmu2 shmu

Verzia: 4.3.1
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 4.3.1
Aktuálna cena: Zdarma

SK & CZ Android aplikácie

Katalóg slovenských Android aplikácií s názvom “SK & CZ Android aplikácie” prináša prehľadný zoznam slovenských aplikácií spolu s ich recenziami na Mojandroid.sk. Kategórie aplikácií sú rozdelené do dvoch podmnožín: aplikácie a hry. V každej z nich nájdete ďalšie kategórie, ktoré vám uľahčia nájsť aplikáciu, či hru podľa toho, čo práve potrebujete.

skcz skcz2

VIDEO

21.9.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+