MojAndroid

To, že nás sledujú veľké nadnárodné spoločnosti zrejme pre vás nie je žiadnym prekvapením. To, že medzi ne patrí aj Google, ako jedna z najväčších spoločností na svete vôbec, preto tiež nie je prekvapením. Najnovšie štúdie zistili, že Google pozná heslá od všetkých Wi-Fi, do ktorých sme sa prihlásili cez svoj Android smartfón alebo tablet. Je to však až takým prekvapením a hrozbou?

google-wi-fi-heslo

Google zbiera údaje aplikácií a medzi nimi aj heslá od všetkých Wi-Fi sietí, do ktorých sme sa vo svojich Androidoch prihlásili. Nerobí to však preto, aby tieto údaje nejako zneužíval, on nám len jednoducho chce uľahčiť život. Všetky heslá drží v tajnosti vo svojich datacentrách a spája ich s našim Gmail účtom, pod ktorým sa prihlasujeme v našich smartfónoch a tabletoch. Možno ste si to ešte nikdy v živote nevšimli, no Google vám umožňuje po prihlásení sa do svojho Gmail účtu v novom smartfóne pristupovať ku Wi-Fi sieťam, ku ktorým ste v minulosti mali už prístup formou hesla. To však neznamená, že by tieto heslá nemohol zneužiť v prípade, že by to bolo nutné.

wi-fi-logo

Nastavenia pre ukladanie dát a hesiel od Wi-Fi sietí nájdete vo svojom Android smartfóne v položke nastavení Záloha a obnova (v rôznych zariadeniach sa táto položka môže nazývať inak). Toto ukladanie si samozrejme môžete odškrtnúť a Google ďalej tieto údaje nebude zbierať. Ak sa bojíte o svoje heslo, môžete si ho po odškrtnutí zálohy zmeniť alebo upraviť a budete mať istotu, že k nemu už Google nebude mať prístup. Pokiaľ však nerozdávate heslo od svojho Gmail účtu na každom rohu a nie ste medzinárodne hľadaný zločinec, ktorý si doma ukrýva údaje o všetkých svojich zločinoch, nemali by ste mať s ukladaním hesla od Wi-Fi v centrách Googlu problém. Povedzme si to na rovinu – je heslo od Wi-Fi pre Google či inú spoločnosť dôležité, keď si o nás v prípade nutnosti cez rôzne služby môžu zistiť oveľa viac?

Zdroj: PhoneArena

16.9.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+