MojAndroid

Kvalitná hudba a pútavý dizajn sú vlastnosti, ktorými by sme mohli špecifikovať nové reproduktory spoločnosti Creative. Však Creative AirWave aj AirWave HD patria medzi dizajnovo zaujímavé príslušenstvo pre vás Android či počítač a naviac ponúkajú aj pomerne kvalitný zvukový výstup. Ocenia ich nielen fanúšikovia hlasného zvukového prejavu, ale aj tí, ktorí majú radi oslavy, grilovačky, či domáce diskotéky. Presne tam sa totiž reproduktory Creative AirWave a AirWave HD hodia najviac.

creative-airwave-05

Balenie | Iba základ, chýba nám púzdro či obal

Oba reproduktory získate v takmer identickom balení. To obsahuje len základné príslušenstvo vo forme nabíjačky (pri modeli AirWave iba USB kábel), návodov a samotného reproduktora. Nakoľko sú však reproduktory AirWave (HD) prezentované ako prenosné príslušenstvo s dlhou výdržou na vstavanú batériu, mal  by k nim výrobca pribaliť aj textilný alebo plastový obal, ktorý by reproduktor pri prenose ochránil. Ten nám v balení chýbal zrejme najviac, vymenili by sme ho napríklad za poukážky na bezplatné stiahnutie hudby cez zahraničné internetové obchody, ktoré si od vás neskôr žiadajú trvalé členstvo.

Konštrukcia a dizajn | Plastový zovňajšok zaujme ihneď

Oba reproduktory značky Creative zaujmú už na prvý pohľad. Kuželovité telo s podstavou trojuholníka položené na dĺžku ponúkajú len máloktoré reproduktory. Predná strana je charakteristická svojou trojuholníkovou mriežkou, ktorá má za úlohu ochrániť samotné reproduktory skrývajúce sa za ňou. Hoci sú si AirWave i AirWave HD veľmi podobné, znalec ich dokáže rozlíšiť už z diaľky. HD model je totižto značne menší a bohužiaľ aj ťažší, pričom ponúka menšie trojuholníky v prednej vzorke. Vyrába sa len v čiernej a červenej farbe, zatiaľ čo väčší a ľahší AirWave kúpite vo farbách modrá, sivá, ružová a zelená. Bližší pohľad prezradí tiež to, že AirWave HD ponúka viac ovládacích tlačidiel v hornej časti.

creative-airwave-04 creative-airwave-15

Creative AirVawe prichádza vo viacerých farebných prevedeniach a je špecifický svojou jednoduchosťou. Horná strana obsahuje iba kombinované tlačidlo pre vypínanie a aktiváciu párovania cez Bluetooth, ovládanie hlasitosti a mikrofón pre snímanie okolitých zvukov pri hovore, zatiaľ čo v HD verzii reproduktora nachádzame samostatné tlačidlá pre párovanie a zapínanie. Pre reproduktory sú tiež typické boky mierne vpustené do tela a zadná časť, ktorá obsahuje microUSB slot na nabíjanie, zvukový 3,5 mm audio vstup pre pripojenie cez klasický AUX kábel a prieduch pre basový reproduktor. Viac o dizajne samotných reproduktorov vám napovie nižšie priložené video a fotografie.

Technické parametre

Creative AirWave

  • rozmery: 110 x 260 x 110 mm
  • hmotnosť: 890 gramov
  • farby: modrá, zelená, ružová, sivá
  • obsah balenia: reproduktor, užívateľský manuál, USB-microUSB kábel, poukážky na online nákup hudby v hodnote cca 20 EUR

Creative AirWave HD

  • rozmery: 95 x 260 x 95 mm
  • hmotnosť: 980 gramov
  • farba: čierna, červená
  • obsah balenia: reproduktor, užívateľský manuál, nabíjačka (230V), poukážky na online nákup hudby v hodnote cca 20 EUR

Pripojenie | 3 druhy počúvania hudby a mikrofón

Oba reproduktory spoločnosti Creative ponúkajú až 3 spôsoby počúvania hudby. Okrem klasického káblového vstupu s 3,5 mm jack konektorom nájdete na zadnej strane oboch reproduktorov logo technológie NFC, ktoré vám umožní rýchle spárovanie s akýmkoľvek mobilným zariadením podporujúcim túto technológiu. Stačí, aby ste vo svojom smartfóne či tablete pustili vašu obľúbenú hudbu, priložili ho k reproduktoru a do niekoľkých sekúnd ju počujú všetci vo vašom okolí. Tretím spôsobom je klasické manuálne spárovanie cez Bluetooth, ktoré je dostupné pre všetky zariadenia s podporou profilu A2DP, bez ktorého hudbu cez tento reproduktor bezdrôtovo nepustíte.

creative-airwave-17 creative-airwave-09

Ďalšou výbornou funkciou je možnosť prehrávania z 2 pripojených zariadení. Stačí, aby ste reproduktor spárovali s 2 zariadeniami a v okamihu, ako zastavíte hudbu na jednom z nich, môžete pustiť hudbu z druhého. Reproduktory tak môžete bezproblémovo využívať s vaším smartfónom a počítačom súčasne, pričom práve so smartfónom ich môžete využívať úplne plnohodnotne vďaka integrovanému mikrofónu. Ten vám umožní cez reproduktor telefonovať bez akýchkoľvek obmedzení a vhod príde určite aj dosah technológie Bluetooth 3.0, až 10 metrov.

Technické parametre: 

  • podpora pre Bluetooth 3.0 (A2DP, AVRCP, HFP) a NFC,
  • dosah až 10 metrov,
  • podporované kodeky aptX, SBC, AAC (posledné dva menované len vo verzii AirWave HD),

Zvuk | Výrazný rozdiel aj technológia

Dvojpásmové reproduktory s RMS výkonom pod 100W Creative AirWave sú určené najmä nenáročným a mierne náročným poslucháčom, ktorí hľadajú kompromis medzi cenou a kvalitou. Hoci neponúkajú do detailov vyvážený zvukový prejav, výborne poslúžia pri dlhodobom počúvaní hudby (v práci, doma, na oslavách, skupinových akciách, …) a vďaka vysokej hlasitosti dokážu dobre ozvučiť aj väčšie miestnosti alebo otvorené priestranstvá. Do exteriéru sa hodí viac reproduktor AirWave HD, ktorý oproti väčšej a lacnejšej verzii ponúka zosilňovač Creative Super Charged, zaručujúci až 2-násobne hlasnejšiu reprodukciu.

creative-airwave-06

Zvukový výstup z modelu Creative AirWave je priemerne kvalitný a ponúka rovnomerné podanie celej farebnej škály. Nečakajte preto ohlučujúce basy alebo piskľavé výšky, všetko je nastavené tak, aby zvuk vyhovoval každému poslucháčovi. Pri hlasitejšej reprodukcii sú vysoké tóny skreslené, nepočuť však žiadne iné deformovanie zvuku, čo oceňujeme ako pozitívum. Iné reproduktory by pri tak hlasitej reprodukcii deformovali všetky zvukové zložky. Interakciu jednotlivých zložiek zvuku môžete korigovať na výstupe ekvalizérom priamo v zariadení, ktorý si môžete nastaviť podľa svojho vkusu a gusta.

creative-airwave-20

Drahší a menší z reproduktorov, model Creative AirWave HD, je na tom s kvalitou zvuku o niečo lepšie. Okrem hlasnejšej reprodukcie zvláda lepšie aj hlboké tóny, takže si na svoje prídu aj fanúšikovia silných basov, ktoré však hrajú dobre aj pri nižších hlasitostiach. Basová zložka nepotláča do úzadia stredné a vysoké tóny, ktoré pri nej znejú rovnocenne, čo oceňujeme. Celkovo môžme zvuk vychádzajúci z reproduktora Creative AirWave HD označiť za vyspelejší a rovnocennejší, aj keď sa tu stretávame opäť s nie príliš vyladeným podaním vyšších tónov. AirVawe HD má navrch aj v rámci kodekov, pretože okrem aptX, ktorý využíva aj reproduktor AirVawe, ponúka tiež kodeky SBC a AAC so všetkými svojimi výhodami.

Hodnotenie | Keď AirWave, tak HD

Aj keď majú oba reproduktory Creative AirWave svoje výhody, lepší po funkčnej aj zvukovej stránke je jednoznačne Creative AirWave HD. Ponúka nielen spratnejšie rozmery, ale aj lepší a mohutnejší zvuk, ktorý pri reproduktore tohto typu rozhodne oceníte. Jeho jedinou nevýhodou je cena, ktorá je zhruba o 50% vyššia ako v prípade reproduktoru Creative AirWave. Za kvalitu sa však oplatí priplatiť a pokiaľ hľadáte “iba” reproduktor pre hlasité prehrávanie hudby, môžete siahnuť aj po lacnejších alternatívach.

Creative Airwave môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

 

Creative Airwave HD môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

 

Reproduktory Creative AirWave a Creative AirWave HD nám zapožičala spoločnosť Creative. 
12.9.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+