MojAndroid

Apple dnes na oficiálnom predstavení odhalil svoje novinky vrátane vylepšeného iPhonu 5S a jeho farebnej verzie iPhone 5C. Nový iPhone 5S sa svojim vzhľadom oproti svojmu predchodcovi veľmi nezmenil a až na niekoľko detailov ponúka takmer identický vzhľad. Dostupný bude v troch farebných prevedeniach – čiernom, striebornom a zlatom.

iPhone 5S

iPhone 5S prichádza s viacerými novinkami. Vybavený je novým mobilným čipom Apple A7, ktorý ako prvý na svete ponúka 64-bitovú architektúru. Tej bol optimalizovaný aj operačný systém iOS 7 a všetky jeho aplikácie. Toto všetko zabezpečilo až 40 násobne väčší výkon, či 56 x väčší grafický výkon ako prvá generácia iPhonu a tiež podporu OpenGL ES 3.0. iPhone 5S obsahuje tiež nový “motion co-processor”, ktorý neustále monitoruje dáta z akcelerometru, gyroskopu a kompasu. Slúžiť má najmä pre monitorovanie pohybu používateľa a pre aplikácie so zameraním na monitorovanie zdravia používateľa.

Asi najväčšou novinkou pri iPhone 5S je predné Home tlačidlo, ktoré v sebe skrýva senzor odtlačkov prstov a slúži na identifikáciu používateľa pri odomykaní telefónu alebo nákupe aplikácií a hudby. Chránený je zafírovým sklíčkom a kapacitným kovovým krúžkom, ktorý slúži na aktiváciu senzoru. Výhodou je, že odtlačky dokáže snímať pri akejkoľvek orientácií a rozpozná aj niekoľko rôznych odtlačkov.

iPhone 5S

Fotoaparát iPhonu 5S sa dočkal o 15% rozmernejšieho snímača s väčšími pixelmi (1,5um) a kvalitnejšou optikou so svetelnosťou f/2.2.  Stále má rozlíšenie 8Mpix, vzhľadom na väčší senzor a pixely si však bude lepšie počínať pri vytváraní snímok pri horšom osvetlení. iOS 7 bol pre nový snímač taktiež optimalizovaný a ponúka niekoľko funkcií pre automatickú úpravu fotografií, ako aj burst mód, ktorý vytvorí 10 záberov počas jednej sekundy. Novinkou je tiež to, že iPhone 5S pri každom stlačení spúšte zachytí až 10 fotografií a pre používateľa automaticky vyberie tú najlepšiu. Video je okrem klasického Full HD rozlíšenia možné natáčať aj v HD rozlíšení, no pri rýchlosti snímania až 120 fps. Vďaka tomu je možné vytvárať spomalené videá. Samozrejmosťou je tiež funkcia pre vytváranie panorám o rozlíšení až 28 Mpix.

iPhone 5S

Na rozdiel od svojho predchodcu iPhone 5, nový iPhone 5S disponuje tiež duálnym LED bleskom. Táto dvojica LED však obsahuje jednu LED diódu chladnej modrej a druhú jantárovej teplej farby. Vďaka tomu je blesk schopný prispôsobiť svoju farbu okolitému osvetleniu. Nový iPhone 5S má ponúknuť tiež dlhšiu výdrž na batériu. V standby režime má vydržať 250 hodín, pri prehliadaní internetu 10 hodín.  Predávať sa má ešte v septembri za 199$ (16GB) a 299$ (32GB) pri dvojročnej zmluve s operátorom. V nemeckom App Store je cena za odblokovaný iPhone 5S uvádzaná nasledovne iPhone 5S (16GB): 699€, iPhone 5S (32GB): 799€, iPhone 5S (64GB): 899€.

iPhone 5C

Nový iPhone 5C ponúka mnoho vlastností spoločných s predchádzajúcim iPhone 5, avšak zmeny sú výrazné po stránke konštrukcie zariadenia. Tá bola prepracovaná a tentokrát ponúka zadný kryt z plastu, ktorý je dodávaný v rôznych farbách, namiesto hliníka v iPhone 5 alebo skla v iPhone 4 a iPhone 4S. Po hardvérovej stránke ponúka takmer identické prvky ako iPhone 5. Nájdeme tu rovnaký Apple A6 procesor, 8-megapixelový iSight fotoaparát alebo HD FaceTime kameru. Prítomné sú aj všetky bežné snímače, ako je akcelerometer, gyroskop, GPS alebo kompas. Po stránke bezdrôtových sietí ponúka Bluetooth v4.0, Wi-Fi 802.11a/b/g/n (2,4 GHz a 5GHz) a LTE, ktoré podľa slov Applu podporuje doteraz najviac frekvenčných pásiem.

iPhone 5C

iPhone 5C bude dostupný na americkom trhu v cene 99 dolárov za 16 GB model alebo 199 dolárov za 32 GB model s dvojročnou zmluvou u operátora. Predpredaj iPhone 5C sa začne 13. septembra a prvým majiteľom bude odoslaný 20. septembra. Pri nákupe bez zmlúv sa cena vyšplhala pomerne vysoko: iPhone 5C (16GB) stojí 599€. 32 GB verzia 699€.

Aký máte názor na novú produktovú líniu konkurenčnej spoločnosti Apple ? Je snímač odtlačkov prstov, vylepšený LED blesk alebo 64-bitový procesor dostatočnou inováciou, ktorá by zmenila váš názor na iOS zariadenia ? 

10.9.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+