MojAndroid

Americká národná bezpečnostná agentúra NSA (National Security Agency) má podľa nemeckého denníka Spiegel prístup ku všetkým smartfónom s operačným systémom Android, iOS alebo BlackBerry. Zdrojom tejto znepokojivej správy sú vraj super tajné dokumenty NSA, ktoré mali redaktori spomínaného denníka možnosť prezrieť. Informácie prichádzajú len niekoľko týždňov po tom, čo sme vás informovali o údajnom vkladaní ilegálneho kódu do Android zariadení rovnakou agentúrou, ktorý mal vytvoriť “zadné vrátka” pre prístup k takmer trom štvrtinám všetkých mobilných telefónov.

NSA spehuje Android

Predchádzajúce správy boli obmedzené len na platformu Android, no tentokrát sa médiám podarilo odhaliť ďaleko rozsiahlejšiu formu sledovania, ktorá pridáva naviac systémy Apple iOS a BlackBerry, ktorý bol považovaný za veľmi odolný voči týmto druhom útokov. Agenti NSA sú podľa všetkého schopní získať zoznam kontaktov, SMS správy, poznámky a dokonca aj informácie, kde sa používateľ fyzicky nachádza. Zo spisu tiež vyplýva, že NSA vytvorila osobitnú pracovnú skupinu, ktorej úlohou je vysporiadať sa s každým operačným systémom a získať tajný prístup k údajom držaným v telefóne.

V interných dokumentoch sa odborníci vyjadrili o úspešnom získaní prístupu k dátam v iPhonoch pomocou počítača, ktorý používateľ využíva na synchronizáciu s týmto zariadením. Skripty napísané NSA vraj dokážu získať prístup k najmenej 38 funkciám iPhonu. BlackBerry tiež nie je na tom najlepšie. Dokument z roku 2009 naznačuje, že agentúra je schopná čítať všetky SMS správy v tomto operačnom systéme. V rovnakom roku však bol prístup k BlackBerry zariadeniam znemožnený po kúpe neznámej firmy spoločnosťou. Akvizícia totižto priniesla nový spôsob komprimácie dát, no v roku 2010 sa agentom NSA opäť podarilo obnoviť prístup. Iný dokument prezrádza, že agentúre nerobí problém čítať aj mailový systém BlackBerry, o ktorom spoločnosť tvrdí, že je výborne zabezpečený.

Materiály odhalené denníkom Spiegel tiež naznačujú, že  národná bezpečnostná agentúra nevyužíva získaný prístup k sledovaniu internetovej prevádzky, ale že sa zameriava na starostlivo vybraných jedincov. Platforma Windows Mobile nebola spomenutá, takže sa začalo špekulovať, či naozaj ponúka také “nepriestrelné” zabezpečenie, že ani NSA nedokáže do tohto systému vniknúť.

Náš tip
Americká bezpečnostná agentúra NSA vkladá do Androidu vlastný kód, údajne kvôli bezpečnosti

Zdroj: spiegel

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+