MojAndroid

Nokia to po viac ako 30 rokoch strávených na trhu s mobilnými zariadeniami vzdala a predáva hlavnú divíziu mobilných telefónov. Softvérový gigant Microsoft ju odkúpi za 5,44 miliárd eur. Táto čiastka zahŕňa poplatky za licencie patentov v hodnote 1,65 miliardy eur, ktoré pomôžu Microsoftu v boji s konkurenciou. Akvizícia častí spoločnosti Nokia by mala byť dokončená začiatkom budúceho roka.

elop-ballmer-1346872124

Microsoft si od kúpy mobilnej divízie Nokie sľubuje predovšetkým upevnenie pozície na trhu s mobilnými zariadeniami. Smartfóny s jeho operačným systémom doteraz takmer výlučne predávala práve fínska Nokia. Zariadenia s WindowsPhone síce ponúkajú aj iní výrobcovia, ako Samsung alebo HTC, no im sa nepodarilo naplniť očakávania z ich predaja. Nokia bola pritom len donedávna najväčším výrobcom mobilných telefónov, minulý rok ju však o tento titul pripravil Samsung.

Nokii sa pod vedením Stephena Elopa v predchádzajúcich rokoch nepodarilo získať dostatočný trhový podiel na poli mobilných telefónov. V súčasnosti balancuje OS Windows Phone na hrane 4%, čo je v porovnaní s Androidom (79.3%) alebo iOS (13.2%) žalostne málo. Spoločnosti sa ho síce podarilo v celosvetovom merítku za posledný rok zvýšiť o 77.6%, vzhľadom na nízke predaje je to však stále pomalý rast. Jedným z dôvodov, prečo sa Nokia rozhodla pre predaj svojej mobilnej divízie môže byť práve zlá finančná situácia, ktorá vyplynula z klesajúcich ziskov a malého trhového podielu.

Microsoft predpokladá najmä zníženie nákladov a zvýšenie trhového podielu. V súčasnosti na jednom predanom telefóne Nokie zarobí približne 10 dolárov, po akvizícii by to malo byť už 40$. Sofvérový gigant chce do roku 2018 strojnásobiť trhový podiel na 15%.

Zdroj: engadget, verge

3.9.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+