MojAndroid

Zákazníci Orangeu môžu od dnešného dňa využívať bezkontaktné mobilné platby. Stačí, ak majú účet v Tatra banke a používajú smartfón podporujúci bezkontaktnú technológiu NFC (Near Field Communication). Ak má zákazník Orangeu využívajúci služby Tatra banky jeden z podporovaných smartfónov, stačí, ak si aktivuje NFC SIM kartu a do mobilu nainštaluje bezplatnú aplikáciu Mobile Pay. Vďaka nej sa telefón zmení na peňaženku a klient ho môže využívať na bezkontaktné platby, ktoré sú jednoduché, rýchle a bezpečné. Navyše, každý kto si v čase od 15. augusta až do konca roku 2013 aktivuje NFC SIM kartu, aktivuje službu Bezkontaktné mobilné platby pre Orange k osobnému účtu vedenému v Tatra banke a vykoná minimálne jednu platbu so svojim mobilným telefónom, bude zaradený do žrebovania o 4 tablety Sony Xperia Tablet Z od Orangeu.

bezkontaktne platby Android

Ako fungujú bezkontaktné mobilné platby

Platby prostredníctvom mobilného telefónu prebiehajú pomocou platobnej karty Tatra banky uloženej v kompatibilnej SIM karte, ktorá pomocou smartfónu s podporou technológie NFC umožňuje bezkontaktne zaplatiť na existujúcich bezkontaktných platobných termináloch. Používatelia si môžu zvoliť režim platieb na automatický alebo manuálny. V prípade automatického režimu, platba sumou do 20 Eur prebehne automaticky pri priložení zariadenia k terminálu. Pokiaľ sa snažíte zaplatiť sumou vyššou, než 20 Eur, na obrazovke smartfónu sa zobrazí výzva na zadanie PIN kódu. Telefón je v tomto prípade možné oddialiť od terminálu počas zadávania kódu. Potom je potrebné smartfón opäť priložiť. Manuálny režim spočíva v nutnom spustení aplikácie Mobile Play pre Orange(odkaz nižšie) a zadaní PIN kódu pred každou platbou.

Pre využívanie služby je nutné vymeniť aktuálnu SIM kartu, za NFC SIM kartu (výmena je spoplatnená), ktoré sú dostupné v predajniach operátora Orange. Telefonicky alebo návštevou pobočky Tatra Banky si zákazník následne aktivuje službu Mobilné platby. Pre záujemcov, ktorí nevedú účet v Tatra Banke bola pripravená akcia vrámci uvádzania tejto služby, ktorá odpúšťa jednorazový aktivačný poplatok.

Podporované Android smartfóny

  • Samsung Galaxy SIII
  • Samsung Galaxy SIII Mini
  • Samsung Galaxy Note II
  • Samsung Galaxy Mini 2
  • Sony Xperia S
  • Sony Xperia P
  • Sony Xperia Z (verzia OS Android 4. 2. 2, resp. vyššia)

V súčasnosti už využíva bezkontaktné platby mobilným telefónom niekoľko tisíc klientov Tatra banky. Najčastejšie ich využívajú na platby v DM Drogerie Markt, Carrefour, Kaufland, Lidl, 101 drogérie, Hypernova, IKEA, ako aj mnohých lekárňach, kaviarňach, či reštauráciách. Vďaka sieti viac ako 9000 bezkontaktných platobných terminálov Tatra banky po celom Slovensku sa platby mobilom stávajú ľahko dostupné a jednoducho realizovateľné. Priemerná suma jednej transakcie je 16 EUR.

Mobilnú aplikáciu MobilePay pre Orange si môžete bezplatne stiahnuť z obchodu Google Play kliknutím na nižšie uvedený widget. Aplikácia ponúka okrem podpory bezkontaktných platieb aj dodatočné funkcie, ako napríklad zobrazenie detailov o karte, ktoré sú nevyhnutné pre realizovanie nákupu na internete. Okrem toho zobrazuje posledné transakcie a umožňuje zmeniť PIN kód.

Čo je to NFC (Near Field Communcation)

NFC je skratka pre Near Field Communcation alebo krátkodosahové, vysokofrekvenčné a bezdotykové spojenie, umožňujúce výmenu dát medzi zariadeniami do vzdialenosti okolo 10 až 20 cm. Táto technológia je rozšírením štandardu ISO/IEC 14443, teda štandardu bezkontaktných kariet založených na technológii RFID. Veľkou výhodou zariadenia s NFC je možnosť komunikovať s oboma existujúcimi štandardmi, teda RFID kartami a čítačkami a takisto s inými NFC zariadeniami. NFC nám teda môže slúžiť na platenie za nákup v obchode, zakúpenie si cestovného lístka v prostriedkoch hromadnej dopravy či na komunikáciu s telefónmi pomocou funkcie nazývanej Android Beam.

co je to NFC

Zdroj: tlačová správa

15.8.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+