MojAndroid

Spoločnosť Ericsson vo svojej najnovšej štúdii Voice and Internet Vital to the City informuje o tom, že dobré pokrytie mobilným signálom patrí medzi TOP 5 faktorov ovplyvňujúcich kvalitu života v meste. Možnosť využívať svoj smartfón, či tablet bez obmedzení je tak jedným z najdôležitejších kritérií, ktoré vedú k šťastnému životu v meste.

ericsson

Mobilné pokrytie dôležitejšie ako voda?

Nákupné možnosti, trhoviská, reštaurácie, kaviarne, bary a zábava sú na vrchole zoznamu, keď sa hovorí o kritériách kvality života v mestách. Sú dôvodmi, prečo sa ľudia do miest sťahujú. Novinkou v tomto zozname je však kvalita pokrytia mobilným signálom. Najnovší prieskum Ericssonu ho radí na štvrté miesto medzi faktormi, ktoré najviac ovplyvňujú kvalitu mestského života, tesne pred kvalitu a distribúciu vody, ktorá uzatvára TOP 5.

Naopak najmenšia spokojnosť vládne s praktickými vecami ako je bezpečnosť, pracovné príležitosti, zlá dopravná situácia, či problematické parkovanie alebo zabezpečenie starostlivosti o deti. Ako nedostatočné obyvatelia miest vnímajú aj to, ako mestské úrady s nimi komunikujú, či environmentálne problémy, ako napríklad znečistené ovzdušie.

Všade dobre, doma najlepšie

Vo všeobecnosti platí, že ľudia vo veľkomestách trávia polovicu času vo svojich domovoch, štvrtinu v práci alebo škole a zvyšok na iných miestach. Z tohto pohľadu je preto dôležité, aby komunikačné riešenia fungovali najmä doma a v práci. Prieskum ukázal, že v priemere je zo svojimi domácimi hlasovými aj dátovými službami spokojných 70 % obyvateľov miest. Podobne je na tom aj práca, kde je spokojných 60 % ľudí.

Keď sa však ľudia začínajú hýbať zo svojich domovov, či práce, ich spokojnosť s kvalitou mobilného pokrytia a internetu klesá. Úroveň pokrytia je horšia v parkoch, na plážach, v nákupných centrách, na športových alebo kultúrnych podujatiach.

Doprava zaostáva

Najhoršia situácia je však v doprave. Práve počas transferov je najviac mestskej populácie nespokojnej s mobilným pokrytím, pričom ako najhoršie bolo označené metro. Situácia je v tomto ohľade najhoršia v Mexico City, Tokiu, Londýne, Paríži a New Yorku.

Lepšie dopadli hlasové služby a to predovšetkým v MHD a v lokálnych vlakoch. Úroveň internetového pokrytia však bola všeobecne hodnotená ako zlá bez ohľadu na dopravný prostriedok.

Na hlasové aj dátové služby „v pohybe“ je pritom vyvíjaný veľký tlak. Práve vtedy, cestou do práce, z práce či na výlet si väčšina ľudí pozerá e-maily, telefonuje posiela SMSky a samozrejme využíva sociálne siete. Aj preto je silný predpoklad, že práve táto oblasť mobility sa bude v budúcnosť rapídne rozvíjať.

Hlasové služby víťazia nad internetom

Štúdia Ericssonu ukazuje, že s výnimkou domovov, kde je spokojnosť s dátovými aj hlasovými službami porovnateľná, je internetové pokrytie hodnotené vždy horšie ako hlasové služby. Najväčší rozdiel nájdeme v uliciach miest, kde je to až 14 %, v tesnom závese sa držia parky, centrá miest, pláže, či autobusy MHD, kde je rozdiel v spokojnosti približne 12%

Zdroj: TS

30.7.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+