MojAndroid

[Android hry] Fínska spoločnosť Rovio stojí za viacerými úspešnými mobilnými hrami. Jej najznámejším dielom je notoricky známa herná séria Angry Birds, ktorá sa stala doslova synonymom mobilného hrania a kvalitou nezaostávajú ani ďalšie kúsky z ich dielne, ako Amazing Alex, či Bad Piggies. S veľkými nádejami bola preto očakávaná aj ich nová hra, Tiny Thief. V dnešnej recenzii si ju podrobnejšie rozoberieme a pokúsime sa zhodnotiť, či stojí za pozornosť a investíciu 2,69 eura, čo je jej cena na Google Play.

Náš tip
Tiny Thief od Rovia je dostupný na Google Play

Tiny Thief

Príbeh a štruktúra hry

Dej je situovaný niekedy do obdobia stredoveku a hlavným hrdinom je malý zlodej, ktorý v tomto svete plnom chamtivosti, nespravodlivosti a korupcie nemá vôbec ľahký život. Aby prežil, musí sa uchýliť ku kradnutiu, okráda však len tých, ktorí majú nadbytok a sú k obyčajným ľuďom nespravodliví. Navyše, ochotne a nezištne pomôže aj iným chudákom, ktorí nemajú čo do úst vložiť, alebo boli nespravodlivo uväznení, takže sa rozhodne nejedná o nejakú zápornú postavu, ale o naozaj sympatického hrdinu. Na svojej ceste nepriateľským svetom navyše nie je sám, sprevádza ho verná lasica.

2013-07-14 14.00.12 2013-07-14 11.59.32

V tejto hre nenájdeme nejaký výrazný ucelený príbeh s nadväzujúcimi levelmi, skôr sa dá povedať, že každý level je určitým minipríbehom. Tento pocit umocňuje aj krátky komiks na začiatku každého levelu, ktorý vás uvedie do deja a načrtne, o čo v ňom vlastne pôjde. Pozitívom hry je skutočnosť, že všetko je vypovedané úplne bez slov a na pochopenie hry, príbehov v jednotlivých leveloch a herných princípov nemusíte vôbec vedieť po anglicky. Celkovo sa v hre nachádza 30 základných levelov, ktorú sú rozdelené do 6 epizód, alebo dobrodružstiev. Ak vás hra chytí (čo je pravdepodobné:-), prejdete ich dosť rýchlo a preto veríme, že autori postupne pridajú ďalšie.

Ovládanie a systém hry

Tiny Thief pripomína klasické point & click adventúry, takže pre pohyb postavy stačí kliknúť na miesto, kam sa má premiestniť. Ak je s nejakým predmetom možná interakcia, zobrazí sa vo forme zrozumiteľnej ikony – ak sa predmet dá vziať, ukáže sa ikona ruky, ak sa napr. po rebríku dá vyšplhať nahor, objaví sa ikona so šípkou hore. Ako správny zlodej musíte občas pri premiestňovaní využívať úkryty, napr. v prázdnom sude, alebo vo voze so slamou, na čo vás takisto upozorní príslušná ikona, keď sa k možnému úkrytu priblížite. Hlavne vo vyšších leveloch je správne načasované ukrytie základom úspechu a budete musieť byť skutočne obratní a obozretní, aby vás nepriatelia nezbadali.

2013-07-16 11.13.44 2013-07-16 11.06.24

V každom leveli je potrebné splniť hlavnú úlohu, teda ukradnúť ten najdôležitejší predmet. Okrem neho sa môžete tiež sústrediť na hľadanie bonusových predmetov, ktoré bývajú dobre schované, nápoveďou však môže byť nenápadná animácia. No a do tretie, v leveli môžete nájsť aj svojho zvieracieho priateľa, lasičku, ktorá sa zvykne schovávať v nejakom úkryte a len občas sa nenápadne ukáže. Ak na ňu v tej chvíli kliknete, vyskočí, ujde z obrazovky a vy máte bonusový bod.

Grafika

Tiny Thief sa nesnaží ohúriť excelentnou grafikou s ultra vysokým rozlíšením či dych vyrážajúcimi animáciami a efektmi. Naopak, grafika hry je skôr jednoduchšia a do istej miery štylizovaná. Vôbec to však nie je na škodu, autori sa zrejme snažili dať hre a jej grafickej stránke svojský, osobitý nádych, čo sa im v plnej miere aj podarilo a celkovo vyzerá Tiny Thief naozaj milo a príťažlivo.

2013-07-14 14.00.46 2013-07-14 14.03.02

Osobitne by sme chceli vyzdvihnúť niekoľko detailov. Levely a epizódy sú zobrazené vo forme stredovekého bábkového divadla, čo je zaujímavý nápad a pôsobí naozaj dobrým dojmom. Potešili nás tiež animácie na konci levelu, kedy hlavný hrdina predvedie nejaký akrobatický kúsok, či krátku vtipnú choreografiu. No a do tretice, vtipne pôsobia aj animácie v prípade neúspechu, keď vás protivníci pri kradnutí odhalia a váš zlodej sa rýchlo snaží schovať. Ak ste už napríklad niekedy počuli slovné spojenie „zahrabať sa od hanby pod zem“, ale nevedeli ste si predstaviť ako by to vyzeralo v reále, Tiny Thief vám to predvedie skutočne názorne:-)

Zvuk

Voči zvukovej stránke nemáme výhrady. Hneď v menu hráča privíta príjemne znejúca hudba, ktorá dobre podfarbuje hru a navodzuje pohodovú atmosféru. Ďalšie príjemné melódie počuť počas samotného hrania. Hudba síce nie je taká typická a chytľavá, ako populárna melódia z Angry Birds, ani neznie tak epicky, ako úžasný soundtrack k hre Hero of Many, ale napriek tomu je vydarenou súčasťou hry.

2013-07-16 10.59.02 2013-07-15 23.45.50

Skvelé sú aj zvukové efekty, ktoré sprevádzajú prakticky každú činnosť postáv. Tie navyše aj „rozprávajú“, teda skôr vydávajú rôzne neartikulované zvuky, ktoré znejú dosť zábavne, hlavne ak sú postavy rozhnevané, keď im niečo ukradnete:-) Okrem hudby, efektov a hlasov však v hre počuť aj „ruchy“ okolia, ako vtáčie štebotanie, cvrlikanie svrčkov, kotkodákanie sliepok a podobne. Opäť sú to drobnosti, ale práve na nich si dali autori záležať a spolu vytvárajú komplexnú hru a to aj po zvukovej stránke.

Hrateľnosť

Práve hrateľnosť rozhoduje o tom, či nejakú hru zavrhnete už po pár minútach ako nudnú či nezáživnú záležitosť, alebo sa k nej budete pravidelne vracať a bude sa vám od nej ťažko odtŕhať. U Tiny Thief je to jednoznačné – hra nás bavila od samého začiatku a jednotlivé levely sme doslova hltali. K dobrému pocitu z hrania prispieva aj systém akýchsi „checkpointov“, vďaka ktorým nie je potrebné pri prípadnom neúspechu hrať celý level od začiatku, čo by mohlo byť dosť frustrujúce, hlavne ak spravíte chybičku na jeho úplnom konci.

2013-07-15 23.12.04 2013-07-15 23.37.34

Čaro hry spočíva okrem iného v tom, že v každom leveli na vás čaká niečo nové a len postupne objavujete spôsob, ako ho prejsť, predmety, ktoré musíte pozbierať, alebo ktoré vám pomôžu prekonať prekážky. Autorom sa dokonale podarilo zachytiť tú príjemnú atmosféru objavovania a spájania súvislostí, ktoré boli základom klasických adventúr a zároveň stanoviť obtiažnosť hry tak, aby nedochádzalo k nepríjemným „zákysom“. Ak sa tak predsa len stane, k dispozícii je kniha s nápoveďami, stačí kliknúť na ikonku v pravom hornom rohu.

2013-07-14 12.02.10 2013-07-15 12.48.59

Napriek tomu, že Tiny Thief nie je nijaká dych berúca akcia, ale skôr pokojná adventúra s logickými prvkami, nikdy sme sa pri nej nenudili. Je vidieť, že autori si na hre dali záležať a hrateľnosť je skutočne na vysokej úrovni.

Záverečné zhodnotenie

Vývojári z Rovia opäť nesklamali a mobilným hráčom pripravili ďalšiu hernú lahôdku. Tiny Thief je hra, pri ktorej sa autori „vyhrali“ na detailoch, dokonalej zvukovej stránke a dali si záležať na dobrej hrateľnosti. Grafická stránka hry sa možno niekomu bude zdať jednoduchšia, nedá sa jej však uprieť osobitý štýl a hlavne množstvo jemných animácií.

Naša jediná malá kritika smeruje k cene hry. Problémom nie je ani tak samotná suma 2,69 eura, ako skôr relatívne krátka herná doba, akú za túto sumu hráč dostane – 30 levelov, ktoré sú v hre obsiahnuté, sa dá prejsť za pár hodín. Keď to porovnáme napríklad s nedávno recenzovanou hrou Kingdom Rush, tá za 1,53 ponúka skutočne desiatky hodín zábavy a širšie možnosti hrania. Veríme však, že podobne, ako pri Angry Birds autori neskôr ďalšie levely pridajú.

Napriek tejto relatívne vyššej sume vám po stránke hrateľnosti a zábavy môžeme Tiny Thief odporučiť. Hra však neskôr určite bude na Google Play dostupná v nejakej cenovej akcii, takže pokojne môžete počkať na nižšiu sumu, pretože skutočne dobré hry nikdy nezostarnú;-)

24.7.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+