MojAndroid

Väčšína výrobcov mobilných zariadení nie len so systémom Android vedie inováciu smerom zvyšovania výkonu procesora, väčšej RAM alebo zväčšenia uhlopriečky displeja. Spoločnosť Canonical však plánuje pre systém Ubuntu úplne inú budúcnosť s novým smartfónom nazvaným Ubuntu Edge, ktorý vraj prekoná všetky terajšie Android zariadenia nielen po stránke hardvéru. Podľa informácií by zariadenie malo totižto spustiť systém Ubuntu Phone ako aj náš obľúbený Android, zatiaľ čo po pripojení k dokovacej stanici sa premení na plnohodnotný operačný systému Ubuntu pre desktopy.

Ubuntu Edge

Systém Ubuntu pre smartfóny bol spoločnosťou Canonical predstavený začiatkom roka a odvtedy sme videli aj verziu pre tablety a prví používatelia si ho mohli nainštalovať aj do svojich Nexus zariadení. Nevýhodou je však nízky počet aplikácií, ktoré sa ani zďaleka nedokáže rovnať s Androidom. To však neberieme ako negatívum, nakoľko sa jedná o stále mladý systém a fakt, že Ubuntu Edge bude umožňovať tzv. dual-boot s Androidom, len nahráva tomuto zariadeniu do kariet. Používatelia tak získajú právo výberu.

Ubuntu edge

Po hardvérovej stránke, Ubuntu Edge ponúkne naozaj zaujímavé parametre. Zariadenie by podľa informácií z tlačovej správy malo ponúknuť rýchly štvorjadrový procesor, ktorému bude sekundovať až 4 GB operačnej pamäte RAM. Veľkosť vnútornej pamäte je rovnako výborná a ponúkne kapacitu 128 GB. Ak sa pozrieme na displej, Canonical zvolil zlatú strednú cestu so svojim 4,5-palcovým panelom s HD rozlíšením 1280 x 720 pixelov, ktorý bude chránený odolným zafírovým sklom. Zadný fotoaparát bude disponovať snímačom s rozlíšením 8-megapixelov zatiaľ čo predný ponúkne rozlíšenie 2 Mpx. K high-endu sa pripravovaný Ubuntu Edge radí aj po stránke konektivity. Ponúkne rýchle pripojenie k dátovej sieti Dual-LTE, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4 ako aj NFC. Samozrejmosťou je prítomnosť GPS, akcelerometra, gyroskopu, proximity senzora, kompasu a barometra.

Ubuntu Edge

Ak by vás zaujímalo, prečo je smartfón vybavený 4GB pamäťou RAM alebo 128 GB úložiskom a načo je zariadeniu týchto rozmerov taký výkon, je to najmä kvôli spomínanej podpore dektopovej verzie. Ubuntu pre smartfóny ako aj samotný Ubuntu Edge je dizajnovaný tak, že po pripojení k dokovacej stanici ponúkne plnohodnotný systém Ubuntu tak, ako je to znázornené na obrázku nižšie.

Ubuntu edge desktop

Cieľ spoločnosti je uviesť Ubuntu Edge na trh v máji budúceho roka za predpokladanú cenu 830 dolárov. Canonical je známy najmä svojim prístupom k svojej komunite používateľov a developerov, čo bol aj dôvod toho, prečo sa obrátili na systém davového financovania prostredníctvom stránky Indiegogo. Spoločnosť stanovila cieľ vyzbierať obrovskú sumu 32 miliónov dolárov, ktorá podporí vývoj ako aj samotnú výrobu tohto zariadenia. Počas prvých 24 hodín mali používatelia možnosť získať smartfón príspevkom v hodnote 600 dolárov, no táto ponuka už skončila. V čase písania článku sa im podarilo vyzbierať už 3,3 milióna dolárov, čo značí obrovský záujem zo strany používateľov. Viac informácií nájdete na stránkach projektu Indiegogo, kliknutím na tento odkaz.

Náš tip
Canonical predstavil nový operačný systém Ubuntu pre smartfóny

Zdroj: phandroid

23.7.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+