MojAndroid

V našej redakcii sa ocitla novinka Samsung Galaxy S4 Zoom, ktorú sme videli na predstavení v Londýne – Samsung Premiere 2013: Živá fotogaléria predstavených noviniek. Zariadenie sme mali požičané len na 24 hodín a preto som sa rozhodol popísať svoje prvé dojmy a podeliť sa s niekoľkými testovacími fotkami z Galaxy S4 Zoom. Hybrid mobilu a fotoaparátu sa bude predávať aj na Slovensku za priaznivú cenu 459 EUR.

Náš tip
Samsung Galaxy S4 Zoom sa začne predávať 30.júla

Samsung-Galaxy-S4-Zoom36

 

Konštrukcia zariadenia: CMOS snímač

Galaxy S4 Zoom vychádza z modelu Galaxy S4 mini, no rozdiel medzi týmito dvoma zariadeniami je na prvý pohľad jasný. Galaxy S4 Zoom vyniká svojim fotoaparátom a parametrami: 16 Mpix CMOS snímač s citlivosťou ISO 100-3200, optika s 10x optickým priblížením a stabilizáciou obrazu a xenónový blesk. V prednej časti prístroja je navyše 1,9 Mpix kamera pre videohovory.

Konštrukcia zariadenia je vyrobená z leského plastu, na výber sú dve farby – biela a modrá. Podobne, ako to je pri verziách S4 mini a Galaxy S4. K nám do redakcie zavítala biela verzia. Galaxy S4 Zoom má 4,3-palcový qHD AMOLED displej s rozlíšením 540 x 960 pixelov. Pod displejom nájdeme štandardné ovládanie – dve dotykové tlačidlá “Menu” a “Späť”, v strede hardvérové s funkciou “Domov”.

V spodnej časti zariadenia sa ukrýva vymeniteľná batéria s veľkosťou 2 330 mAh, počas krátkeho testu som ju nabíjal len raz. Ak má menej ako 5%, fotoaparát sa už nezapne a je potrebné ho najprv dobiť, pre ďalšie fotenie. Osobne sa mi však páči možnosť dokúpiť si náhradnú batériu. Človek má v rukách zariadenie 4 v 1, fotoaparát + telefón + 3G dáta + GPS. A táto kombinácia je samozrejme aj náročná na batériu.

Rozmery 125 x 63,5 x 15,4 (mm) a hmotnosť  208 g z neho robia vačšie zariadenie, na aké som bol v porovnaní so smartfónmi zvyknutý. Musím priznať, že pri výmene mobilu za Galaxy S4 Zoom mi bolo hneď jasné, že sa toto zariadenie nachádza vo vrecku nohavíc.

Parametre: Dvojjadro a samé senzory

Samsung do modelu Galaxy S4 Zoom vložil dvojjadrový procesor s taktom 1,5 GHz a 1,5 GB RAM, pre fotografie a videá je pripravených 8 GB vnútornej pamäte. Ak vám bude málo, predpokladám že to nebude stačiť vášnivým fotografom, pamäť je možné zväčšiť pomocou micro SD karty.

Nechýba ani podpora Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0+HS, NFC, MHL, GPS s asistenciou lokalizačného systému GLONASS. Galaxy S4 Zoom má k dispozícii aj celý rad senzorov, vrátane akcelerometra, digitálneho kompasu, proximity, gyroskopu a svetelného senzora.

Najvačšia výhoda tohto hybridu je podľa mňa práve v integrácii s plnohodnotným operačným systémom Android. Nejde tak len o dáta a pripojenie na WiFi, ako to bolo pri verzi Samsung Galaxy Camera. So Galaxy S4 Zoom si aj zavoláte. K dispozícii tak mám plnohodnotný smartfón, so všetkými výhodami (aj nevýhodami), s funkciami slušného kompaktného fotoaparátu. Musím sa však priznať, že to bol zo začiatku zvláštny pocit, držať pri uchu fotoaparát a tváriť sa vážne pri hovore. Na to si človek musí chvíľu zvykať.

Samsung Galaxy S4 a Galaxy S4 Zoom

V porovnaní s Galaxy S4, vlajkovou loďou spoločnosti, je vidieť podobnosť.

Náš tip
Recenzia: Samsung Galaxy S4 mini

Ako fotí Galaxy S4 Zoom

Tento prístroj by som mohol ďalej opisovať a vymenovať ďalšie funkcie a vychytávky. Ale pretože jeho prvoradá funkcia je fotenie, prenechám “slovo” fotkám, ktoré sa mi podarilo nasnímať. Osobne som bol milo prekvapený kvalitov, sú to jednoznačne najlepšie fotky, ktoré sa mi podarilo spraviť so smartfónom.  A aj 10x optický zoom funguje výborne. Však posúďte sami, pridávam pár fotografií v plnej kvalite bez ďalších úprav.

Príroda + obloha:

Interiér + jedlo:

Detaily:

Nočné fotky:

 

10x optický zoom:

20130717_122317 20130717_122331
20130716_164224 20130716_164241
20130716_145151 20130716_145225

 

Hodnotenie: nový trend prichádza

Po pár hodinách používania musím povedať, že mi prístroj na testovanie prišiel vo vhodnej chvíli. Navštívilo ma pár priateľov zo zahraničia, spoločne sme si teda vyrazili na menší výlet. Situácia teda ako stvorená pre test fotoaparátu s mobilom. Samsung Galaxy S4 Zoom zanechal vo mne pozitívny dojem. Osobne by som si však vedel predstaviť už len jediné vylepšenie – zmenšiť celkové rozmery zariadenia. Na špeciálne držanie zariadenia pri surfovaní a mailovaní som si zvykol, našiel som si dokonca systém aj pri telefonovaní. Nový trend teda prichádza. A preto si začínam zvykať – na telefonovanie z fotoaparátu.

Samsung-Galaxy-S4-Zoom52

19.7.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+