MojAndroid

Nie je to žiadny mýtus, niekedy sa naozaj stane, že mobilný telefón exploduje. Je to síce zriedkavé, ale stáva sa a netýka sa to len jednej konkrétnej značky; na internete sa dajú nájsť príbehy o explodovaných Nokiách, iPhonoch a tiež Samsungoch. Nedávno na podobný prípad doplatila mladá dievčina, ktorej vo vrecku nohavíc vybuchla minuloročná vlajková loď juhokórejského výrobcu a spôsobila jej škaredé zranenie. Výbuch má na svedomí s najväčšou pravdepodobnosťou batéria.

SCHLATTER

Fanny Schlatter, mladá 18 ročná Švajčiarka, bola práve v práci, keď jej vo vrecku nohavíc z ničoho nič explodoval jej Samsung Galaxy S III. Jej šéf našťastie nestratil duchaprítomnosť a prepálené nohavice z nej strhol, aby jej pomohol. Možno vás teraz napadnú rôzne úsmevné myšlienky a asociácie, ale verte nám, že toto nebola „sranda“, ako je vidieť aj na fotografiách. Explodujúci mobil totiž spôsobil Fanny vážne popáleniny na pravom stehne, ktoré vyzerajú skutočne škaredo. Švajčiarska pobočka Samsungu v tejto súvislosti vydala vyhlásenie, podľa ktorého už udalosť vyšetrujú a inkriminovaný mobil bude pravdepodobne zaslaný do Kórey na podrobnejšie preskúmanie.

Fanny Schlatter - explodujúci Samsung Galaxy S III 3

Možnosti, ako sa predchádzať takýmto výbuchom, zrejme neexistujú. Výrobcovia síce odporúčajú vždy používať originálne komponenty, ale existujú prípady, kedy explodovali mobily so všetkými pôvodnými originálnymi dielmi, vrátane batérie. Pri pohľade na fotografie sa však zdá, že istým preventívnym opatrením by mohlo byť nosenie telefónu displejom smerom k telu, keďže explózia sa šírila cez zadný kryt.

Hoci zranenie Fanny vyzerá skutočne nepríjemne, mohol by sa vyskytnúť ešte aj horší prípad. Mnohí ľudia totiž nechávajú svoj mobil cez noc na nočnom stolíku a navyše ho aj nabíjajú, čo riziko explózie ešte zvyšuje. Preto radšej nechceme ani pomyslieť, čo by sa stalo, keby takýto mobil explodoval jeho majiteľovi počas spánku len niekoľko desiatok centimetrov od jeho hlavy…

Samozrejme, netreba hneď podľahnúť panike a treba mať na pamäti aj druhú stránku mince. Samsung (a aj ostatní výrobcovia) vyrobil desiatky miliónov smartfónov a explózie sa týkajú len pár kusov z tohto obrovského počtu, takže pravdepodobnosť je veľmi nízka. V redakcii teda pevne veríme, že nikto z našich čitateľov nič podobné nezažil a ani nezažije.

Zdroj: androidbeat.com, lematin.ch

8.7.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+