MojAndroid

Hoci to podľa počasia vždy tak nevyzerá, leto a dovolenková sezóna sú už v plnom prúde. Mnohí z nás vycestujú za zážitkami do zahraničia a pri telefonovaní budú odkázaní na siete tamojších operátorov, teda na tzv. roaming. Jedná sa o oblasť, ktorá za posledné roky prešla búrlivými zmenami, hlavne čo sa poplatkov za jednotlivé služby týka. Zásluhu na tom má hlavne regulácia Európskej komisie, vďaka ktorej poplatky za služby v roamingu klesajú už niekoľko rokov. Posledné zlacňovanie prebehlo k 1. 7. 2013, kedy ceny za hovory zlacnili o 12% z pôvodnej sadzby, za jednu zaslanú SMS zaplatíme o 11% menej a najväčšej redukcie cien sa dočkali roamingové internetové dáta, ktorých cena klesla až o 36%. Aktuálne ceny roamingu v Európskej únii (tzv. eurotarifa) sú teda nasledovné:

  • 1 minúta odchádzajúceho hovoru – 28,8 centa
  • 1 minúta prichádzajúceho hovoru – 8,4 centov
  • 1 odoslaná sms – 9,6 centa
  • 1 MB prenesených dát – 54 centov

V prípade odchádzajúcich hovorov sa uplatňuje sekundová tarifikácia po prvých 30 sekundách (30+1),  prichádzajúce hovory sú účtované po sekundách od začiatku (1+1). Prenesené dáta sú počítané po jednotlivých kilobajtoch. Pripomíname, že vyššie uvedené ceny už platia aj pre obľúbenú dovolenkovú destináciu Slovákov Chorvátsko, ktoré sa od 1. 7. 2013 stalo členom Európskej únie.

Hore uvedené sumy teda predstavujú maximálne ceny, ktoré si operátori za príslušné roamingové služby môžu účtovať. Platia pre každého zákazníka v prípade, že nevyužije akciovú ponuku operátorov a k svojmu paušálu si nezakúpi niektorý z roamingových akciových balíčkov, ktoré ponúkajú.

Roaming Leto Dovolenka

Naši operátori samozrejme na letnú sezónu zareagovali a na začiatku leta predstavili vynovené roamingové ponuky. Sú výhodné hlavne v prípade, ak plánujete z dovolenky vo väčšej miere komunikovať cez tamojšie mobilné siete, alebo využívať dátové pripojenie operátorov. Poďme si teda stručne zhrnúť, čo ponúkajú.

Orange

Operátor Orange predstavil svoju novú roamingovú ponuku už 30. 5. 2013. Je postavená na štyroch roamingových balíčkoch, k dovtedajším balíkom Moja EurópaMôj svet pribudli ich rozšírené verzie s prídomkom „Plus“, ktoré obsahujú navyše 30, resp. 60 minút prichádzajúcich hovorov v rámci EU a Švajčiarska . Spoločným prvkom je jednotná cena odchádzajúcich a prichádzajúcich volaní v rámci EU a Švajčiarska za 12 centov a odoslanie sms z EU a Švajčiarska do celého sveta za rovnakú sumu. Balíky sa dajú aktivovať v cenách od 2,99 do 5,99 eura, kompletný prehľad poplatok je uvedený v nasledovnej tabuľke. Viac o ponuke si môžete prečítať na stránke operátora.

Orange roaming leto 2013

Pre tých zákazníkov, ktorí pred hovormi a smskami uprednostňujú dátové prenosy, pripravil Orange aj štyri dátové balíky. Prvé dva z nich, Európa DátaSvet Dáta pri mesačnom poplatku 1,90, resp. 3,90 eura prinášajú cenu 9 centov za 1 prenesený MB v EU a Švajčiarsku, neobsahujú však žiadne predplatené dáta. Európa Dáta navyše umožňuje surfovať na internete v Turecku za 49 centov za 1 MB a Svet Dáta za rovnakú cenu vo vybraných krajinách sveta.

Náš tip
Orange vylepšuje roaming a pridáva nové balíky, od 30. mája zavádza európske ceny aj pre Chorvátsko

Na príležitostné surfovanie operátor odporúča ďalšie dva dátové balíky Ahoj Dáta 20 MBAhoj Dáta 50 MB. Prvý z nich za mesačný poplatok 2 eurá obsahuje 20 MB dát v EU a Švajčiarsku, dátové prenosy nad limit stoja 54 centov za 1 MB. Druhý balík obsahuje 50 MB za 5 eur mesačne v EU a Švajčiarsku, dáta nad limit stoja 49 centov. Všetky roamingové dátové balíky v Orangei sa dajú aktivovať len k paušálom, pri predplatených kartách platia ceny v rámci eurotarify.

Telekom

Krátko po Orangei, konkrétne 5. 6. 2013, predstavil svoju nosnú roamingovú ponuku aj Telekom. Po vzore aktuálnych paušálov operátora sa nazýva Happy Roaming a predáva sa ako doplňujúci balíček za 2 eurá mesačne, pričom na hovory sa uplatňuje minútová tarifikácia. Okrem Happy paušálov sa Happy Roaming dá dokúpiť aj k starším programom Podľa seba, Relax či Viac. Telekom pre potreby Happy Roamingu rozdelil štáty sveta do štyroch zón, pričom ceny začínajú od 13 centov v Zóne 1, kam patria krajiny EU a niekoľko ďalších štátov. Pre dovolenkárov je zaujímavá aj Zóna 2, kam sú zaradené destinácie ako Turecko, Čierna Hora, Egypt či San Maríno. Viac podrobností o Happy Roamingu, vrátane rozdelenia krajín do jednotlivých zón, sa dozviete na stránke operátora.

Telekom Happy Roaming leto 2013

Súčasťou balíčka Happy Roaming je aj služba Happy Free Data, ktorá obsahuje 10 MB dát pre využitie v Zónach 1 a 2 počas troch mesiacov. Ak si zákazník 10 MB dát minie a neaktivuje si ďalší balíček, prenos dát bude zastavený.

Náš tip
Telekom uvádza roamingovú ponuku na aktuálnu sezónu

Pre majiteľov predplatených kariet Easy a programov Easy Fix pripravil Telekom dva balíčky s názvom Letný roamingLetný SMS roaming. Prvý z nich stojí 5 eur, je platný 30 dní a obsahuje 30 voľných minút na čerpanie prichádzajúcich i odchádzajúcich hovorov v Zóne 1.  Balíček Letný SMS roaming stojí 3 eurá, platí takisto 30 dní a obsahuje 50 voľných SMS pre posielanie zo Zóny 1.

Náš tip
Telekom predstavil dva nové roamingové balíčky pre Easy a Easy Fix

Čo sa týka prenosu dát, ten je v roamingu u zákazníkov Telekomu štandardne vypnutý. Ak sa pokúsia získať prístup na internet, budú presmerovaní na bezplatnú stránku s voliteľnými nastaveniami. Operátor tým chce predísť nepríjemným prípadom z minulosti, kedy mnohých zákazníkov kvôli ich nepozornosti čakali po návrate z dovolenky vysoké účty za neželané dátové prenosy.

Základom samotného dátového roamingu v Telekome je tzv. Internet v zahraničí. Pozostáva z viacerých voliteľných balíčkov, ktoré sa líšia dobou platnosti. Najkratší má platnosť len jednu hodinu od aktivácie, k dispozícii je aj denný, týždennýneobmedzený balíček. Pre krajiny mimo Európskej únie v Zóne 2 (USA, Srbsko, Turecko, Egypt) je k dispozícii balík Plus: 30 MB dát na 1 týždeň za 15 €. Balík platí súčasne aj v Zóne 1.

Telekom dátový roaming leto 2013

O2

Náš najmladší operátor predstavil 18. júna roamingovú službu EU Pas. Vďaka nej získavajú všetci zákazníci O2 v období od 18. júna do 30. septembra k hovorom aj SMS správy za domáce ceny. Aktivácia je možná pre každého, bez ďalších podmienok a poplatkov. Viac o ponuke sa dá zistiť na stránke operátora.

Operátor si však za každý prichádzajúci a odchádzajúci hovor účtuje poplatok 60 centov. Za prijatý hovor sa už ďalej nič neplatí a je možné volať jednu hodinu, za odchádzajúci hovor sa platí 10 až 13 centov za minútu, podľa programu, ktorý zákazník využíva:

O2 roaming leto 2013

Pre volania mimo Európskej únie ponúka O2 balík Volania Svet. Ten stojí 6 eur, je platný 30 dní a obsahuje 50 minút do všetkých sietí v Zóne 3 a 4. Kompletný zoznam zón nájdete na stránke operátora alebo v našom článku.

Náš tip
O2 vylepšuje svoju roamingovú ponuku

Dátový roaming ponúka O2 v balíčku EU Internet. Ten stojí 2 eurá na jeden deň, pričom si ho je možné aktivovať len v tie dni, kedy ho potrebujete. Obsahuje 25 MB, ktoré sa v daný deň dajú využiť, pričom účtovať sa začnú až po prenesení prvých 50 kB. Po prečerpaní 20 MB je zákazník upozornený SMS správou a po dosiahnutí 25 MB sa prenos dát automaticky zastaví.

Operátor navyše ponúka službu Roaming Datalimit, vďaka ktorej je zákazník bezplatnou smskou informovaný, keď jeho spotreba dát presiahne hranicu 40 eur. Následne má možnosť spätnou smskou potvrdiť, že má záujem využívať dáta v zahraničí aj naďalej, ak tak neurobí, po dosiahnutí 50 eur mu bude poskytovanie dátových služieb do konca účtovného obdobia pozastavené. Od 18. 6. 2010 O2 automaticky bezplatne aktivuje túto službu všetkým zákazníkom, okrem tých, ktorí si ju sami v minulosti deaktivovali.

Záver

Ako bolo povedané v úvode článku, ceny za volania, sms a dáta sú už v Európskej únii vďaka regulácii relatívne nízke a preto treba vždy individuálne zvážiť, či sa nejaký dodatočný roamingový balíček od operátora oplatí. U Orangeu a Telekomu sa dá v zásade povedať, že ak z dovolenky mienite uskutočniť len pár rýchlych hovorov, ktoré spolu nepresiahnu 10 – 12 minút, dodatočný balíček sa vám nevyplatí. V Orangei a Telekome sa vám vôbec neoplatí balíček, ak mienite hlavne posielať smsky, nakoľko tie sú ešte drahšie, než v rámci eurotarify. U O2 sa balíček oplatí v prípade viacerých dlhších odchádzajúcich hovorov, ktoré presiahnu 3 minúty a výhodou je najmä možnosť uskutočniť prijatý hovor v trvaní 60 minút len za cenu prepojovacieho poplatku 60 centov.

Skúseným používateľom netreba pripomínať, že obrovskou výhodou je bezplatné neobmedzené wi-fi pripojenie v hoteli. Vďaka komunikačným aplikáciám ako Viber, WhatsApp či Skype je tak možné komunikovať s domovom úplne zadarmo. Ďalším riešením môže byť aj predplatená karta od tamojšieho operátora, ktorá sa v niektorých prípadoch oplatí viac, než roaming. Túto možnosť je však najlepšie osobitne si overiť ešte pred odchodom na dovolenku a porovnať ceny s eurotarifou a akciovými roamingovými balíčkami operátorov.

Nech už využijete ktorúkoľvek možnosť, prajeme vám príjemný pobyt v zahraničí, skvelé počasie a hlavne čo najnižšie účty za mobilné služby:-)

Zdroje údajov: Orange, Telekom, O2

8.7.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+