MojAndroid

Akvizícia sociálnej navigácie Waze spoločnosťou Google nehrá do karát gigantovi s jablkom v logu. Apple sa o zakúpenie navigácie Waze usiloval už dlhšiu dobu a po svojom neúspechu sa rozhodol situáciu konkurencii o niečo sťažiť. Dal si totižto patentovať technológiu, na ktorej je navigácia Waze postavená a tým postavil Google do nepríjemnej situácie. V najbližšej dobe tak môžme očakávať ďalšie patentové spory a súdenie sa o pokuty a poplatky za používanie.

apple-maps1

Google aj Apple ponúkajú svojim zákazníkom navigačné riešenie. Zatiaľ čo Google ponúka svoje Google Mapy úspešne používateľom oboch platforiem už niekoľko rokov, Apple svoje Apple Mapy predstavil len prednedávnom a hneď zaznamenal aj neúspech spôsobený ich nedokonalým spracovaním, zlým navigovaním a ďalšími nedostatkami. Kúpou spoločnosti Waze chcel svoje mapy Apple vylepšiť a pridať do nich funkcionalitu, ktorá by zvýšila konkurencieschopnosť aplikácie. To sa im však nepodarilo, a tak na to Apple išiel od začiatku – patentoval si systém tzv. “sociálnej navigácie”. Tá je založená na zdieľaní rýchlosti a ďalších údajov od používateľov, ktorí sú na cestách, čím je možné odovzdať ďalším šoférom informácie o kolóne, prácach na cestách, či inom dopravnom obmedzení. Doteraz takéto služby ponúkala práve navigácia Waze, avšak ako sa zdá, nemala tento princíp patentovaný.

Podobný systém chcel do svojej navigácie zaviesť aj TomTom, ten však neuspel kvôli silnej konkurencii. V súčastnosti ponúka veľmi podobné informácie aj RDS TMC služba spoločnosti Garmin, ktorá túto novinku predstavila len zhruba pred mesiacom. Správy tohto typu umožňujú na základe rýchlosti vodičov upozorniť ostatných na nehodu, zápchu, obmedzenie alebo dočasné zmenenie rýchlosti na ceste. Uvidíme, ako sa Apple po priznaní patentu zachová a či sa bude so spoločnosťou Google súdiť. Rovnako sme zvedaví aj na to, ako a kedy Apple takúto novinku integruje do svojich máp a či to výrazne ovplyvní ich obľúbenosť medzi používateľmi. Čo si o tom myslíte vy?

Náš tip
Google kúpil Waze, poznáme dôvody a plány spoločnosti

Zdroj: AppleInsider

6.7.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+