MojAndroid

Jednou z najlepších hier, aké sa v priebehu mesiaca máj objavili v Google Play, bola Kingdom Rush, hra tzv. tower defense žánru. Pôvodne flashová hra, ktorá sa neskôr stala veľkým hitom na platforme iOS, si tak konečne našla cestu aj na Android zariadenia. O jej uvedení sme vás informovali v krátkom článku, ale takáto kvalitná a dobre hrateľná hra si zaslúži dlhšiu recenziu.

Náš tip
Známa hra Kingdom Rush je už k dispozícii aj pre Android

Dotykový displej je výraznou prekážkou pri hraní viacerých herných žánrov, napríklad také akčné 3D hry sú pri dotykovom ovládaní dosť veľkým utrpením. Hoci pribúdajú graficky kvalitné hry tohto typu ako Modern Combat 4, stále to nie je ono a pohodlie pri ovládaní sa ani nedá porovnať s konzolami či nebodaj klasickými počítačmi. Existujú však aj také typy hier, ktoré sú pre dotykový displej ako stvorené a určite medzi ne patrí aj tzv. tower defense, teda druh hry, v ktorých je hráčovou úlohou brániť sa pomocou prevažne statických obranných prostriedkov proti postupne prichádzajúcim vlnám nepriateľov.

Kingdom Rush

Jedným z najznámejších hier tohto typu sú Fieldrunners, ktorých prvý diel sa objavil už pred niekoľkými rokmi a nasledovaný bol stovkami viac či menej vydarených hier, ktoré sa jej snažili aspoň priblížiť. Máloktorej sa to podarilo a ešte menej je takých, ktoré by sa dali považovať za rovnocennú konkurenciu. Kingdom Rush, hra zasadená do fantasy sveta plného udatných bojovníkov, rytierov, mágov a všemožných príšer, však takou rozhodne je.

Príbeh a štruktúra hry

V dnešnej dobe nebýva príbeh nosnou časťou hier a už vôbec nie mobilných hier. Ak však rozumiete anglicky, v Kingdom Rush sa dozviete, prečo vlastne bojujete, čo je cieľom vašej výpravy cez celé kráľovstvo a neskôr aj to, čo vás na jej konci čaká. Hra sa skladá z 12 základných levelov, ktoré tvoria príbehovú časť, po jej prejdení sa odomknú ďalšie, bonusové. Každý level sa dá hrať v troch stupňoch obtiažnosti a po prejdení znovu zopakovať v tzv. Heroic Challenge a Iron Challenge, čo sú režimy pre skutočne skúsených hráčov. Zatiaľ čo v normálnom režime vám môže „ujsť“ až dvadsať protivníkov, v týchto dvoch špeciálnych ani jediný a navyše obsahujú množstvo obmedzení, týkajúcich sa obranných veží a bojovníkov.

Systém hry a jej princípy

Kto už niekedy hral nejakú tower defense hru, rýchlo pochopí aj princípy Kingdom Rush. Cieľom je v každom leveli ubrániť vaše stanovište a nedopustiť, aby zaň prešli nepriateľské jednotky (resp. nie viac, ako je povolený počet). Nepriatelia prichádzajú vo vlnách, vy sa môžete brániť stavaním obranných veží, ktoré majú určitý akčný rádius a jednotky, na nich umiestnené ostreľujú okoloidúcich nepriateľov. Existujú štyri základné druhy veží (s lukostrelcami, čarodejníkom, zbrojnošmi a delová, resp. bombová). Veže sa v priebehu hry a hlavne vo vyšších leveloch dajú vylepšovať a prestavovať, takže spolu ich je vyše dvoch desiatok a ku každej existujú ešte rôzne bonusové zbrane. Uričte sa teda netreba obávať toho, že by ste nemali čo stavať:-)

Kingdom Rush 5 Kingdom Rush 4

Okrem veží sa na obranu dajú využiť aj posily vo forme dvojice bojovníkov, ktorí sú k dispozícii vždy po určitom časom intervale a môžete ich umiestniť kdekoľvek na cesty, kadiaľ prichádzajú nepriatelia. Okrem nich máte k dispozícii aj dážď žeravých meteorov, ktorý môžete takisto spustiť na ktorékoľvek miesto a zdecimovať tak nepriateľa na tom mieste, kde začína mať nebezpečnú prevahu. Obe tieto formy pomoci privolávate virtuálnymi tlačidlami v ľavej časť displeja.

V pravej časti sa nachádza ešte jedno tlačidlo, slúžiace na aktivovanie špeciálnych zbraní a bonusov, ktoré sa dajú kúpiť v obchode v hlavnom menu. Môže to byť život navyše, dynamit, ktorý zlikviduje nepriateľov v malej oblasti, extra peniaze na stavanie veží, či žezlo, ktoré na istý čas zmrazí všetkých protivníkov. Najúčinnejšou zbraňou je však akási bomba v tvare vajca s názvom Fat Boy, ktorá po aktivovaní zničí všetkých nepriateľov, ktorí sa práve nachádzajú na obrazovke. Všetky tieto „vychytávky“ môžu veľmi pomôcť v ťažkých levelov vo chvíľach, keď sa na vás valia hordy nepriateľov a vaše veže ich nestíhajú likvidovať. Nakupovať v obchode sa dá za diamanty, ktoré získavate za zlikvidovaných nepriateľov.

Za úspešné prejdenie každého levelu dostanete jednu až tri hviezdičky, ktoré môžete využiť na vylepšenie svojich jednotiek a veží. To znamená, že už v základnej verzii majú vyššiu účinnosť, viac života alebo dlhší dostrel. Tieto vylepšenia budú v neskorších leveloch veru potrebné, nakoľko prvých slabých nepriateľov v podobe goblinov, orkov a divokých vlkov postupne nahradia odolnejší i silnejší a v záverečných leveloch budete čeliť skutočne extrémne odolným a veľkým monštrám.

Kingdom Rush 3 Kingdom Rush 8

Poslednou možnosťou, ako bojovať s nepriateľskými hordami, sú hrdinovia, ktorí bojujú na vašej strane a disponujú oveľa väčšou silou a odolnosťou, než bežné posily. V každom leveli je však možné použiť len jedného hrdinu. Hrdinov je celkovo deväť, iba traja sú však dostupní v základnej verzii hry, ostatní sa dokupujú formou mikrotransakcií.

Ovládanie

Ovládanie je mimoriadne jednoduché, proste stačí prstom ťuknúť na prednastavené miesto, na ktorom chcete postaviť vežu, prípadne na cestu, kam chcete poslať bojovníkov či meteorický dážď. Obdobným spôsobom prebieha aj vylepšovanie veží – stačí na ne ťuknúť a vybrať si požadovanú voľbu z ponuku. Jednotky na vežiach a cestách bojujú automaticky, ako je to pravidlom u tower defense hier.

Grafika

Po grafickej stránke je hra naozaj pekná, rozmanitá a hýriaca farbami, jednotlivé levely sa odohrávajú v rozdielne vyzerajúcich prostrediach. Vaša púť kráľovstvom začína na úrodných nížinách a zelených lúkach, pokračuje cez rozľahlé zelené lesy, zasnežené biele pláne, až po temné kraje plné kostlivcov, duchov, démonov a podobných príšer. Jedná sa samozrejme o dvojrozmernú grafiku, ktorá sa pre tento typ hry hodí najviac, takže nečakajte žiadne 3D efekty.

Kingdom Rush 2 Kingdom Rush 3

Grafike napriek tomu nie je čo vytknúť, krajina je pekne nakreslená, rôznofarebná, nechýbajú detailné animácie prostredia aj bojovníkov a kadejaké výbuchy a explózie sú naozaj efektné. Pekne vyzerá aj hlavné menu s levelmi, ktoré má podobu starodávnej mapy a je navyše aj animované. Je vidieť, že autori si dali záležať na detailoch a nič nepodcenili.

Zvuk

Ani po tejto stránke niet hre čo vytknúť. Hru podfarbuje výborná hudba, nechýba množstvo zvukových efektov, ktoré sprevádzajú boj a spestrením sú „hlášky“ bojovníkov, ktoré sú vlastne replikami z rôznych známych filmov, ako Predátor, Harry Poter, Lesný Duch a iných.

Kingdom Rush 6

Hrateľnosť

Toto je jednoznačne najsilnejšia stránka Kingdom Rush, ktorá ju oddeľuje od množstva podobných priemerných hier tohto typu, ktoré sa nachádzajú v Markete. Vo všeobecnosti je hrateľnosť ako takú vlastne aj ťažko definovať, ale zrejme sa o nej dá hovoriť, ak vás hra chytí, baví vás, neustále máte chuť sa k nej vracať a častokrát si poviete „dám si ešte jeden level, ale potom už fakt končím“ :-) U Kingdom Rush to funguje dokonale a hra poskytne zábavu nie na hodiny, ale skutočne desiatky hodín, bez toho, aby ste sa čo i len chvíľku nudili.

Záverečné zhodnotenie

Nemáme síce odvahu vyhlásiť Kingdom Rush za najlepšiu tower defense hru na Androide, rozhodne však ide o jednu z najlepších hier tohto druhu, o čom svedčí aj vysoké hodnotenie 4,7 hviezdičky. Nie je síce zadarmo, stojí 1,53 eura, ale autori si zaslúžia každý jeden cent z tejto sumy. Je len škoda, že na Google Play nenájdeme nejakú skúšobnú verziu, alebo demo. Okrem toho máme ku Kingdom Rush už len dve malé výčitky: nemožnosť synchronizovať hru na viacerých Android zariadeniach a malý počet hrdinov (traja) v základnej verzii, pričom za každého ďalšieho treba zaplatiť. Hra sa však dá bez problémov prejsť aj bez týchto dodatočných investícií a naozaj vrelo vám ju odporúčame vyskúšať. Existuje už aj pokračovanie s podtitulom Frontiers, ktorého sa dúfajme už čoskoro dočkáme aj na Androide.

Verzia: 3.1
Pôvodná cena: 4,99 €
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 3.1
Pôvodná cena: 4,99 €
Aktuálna cena: Zdarma

Recenziu nájdete aj v šiestom vydaní časopisu Android Magazín na 30. strane

>>> Stiahnite si PDF – Android Magazín Jún 2013  <<<

Aplikácia Android Magazín je dostupná na Play Store aktuálne len pre Android tablety vo verzii 3.0 a vyššie. Pre správne spustenie aplikácie je potrebné mať nainštalovanú aplikáciu Adobe AIR. Aplikácia Android Magazín beží na platforme Coverpage od spoločnosti MONOGRAM Interactive.

6.7.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+