MojAndroid

Podľa spoločnosti Google patrí Internet k technológiám, ktoré ovplyvňujú naše životy v obrovskej miere, no len dvaja z troch ľudí na zemi má rýchle a cenovo dostupné pripojenie. Napríklad vo väčšine krajín na južnej pologuli sú náklady za pripojenie k internetu väčšie, než priemerný mesačný príjem človeka. S novým projektom nazvaným “Project Loon” sa vyhľadávací gigant snaží túto skutočnosť nadobro zmeniť prostredníctvom výškových balónov, ktoré by mohli priniesť internet do rôznych kútov sveta.

Projekt je zatiaľ len v rannom štádiu vývoja, no výskumní pracovníci v spoločnosti Google veria, že je možné vybudovať kruh balónov, ktoré by prostredníctvom statosférických vetrov lietali po celom svete a ponúkali pripojenie do internetu na zemi. Pomocou veternej a solárnej energie sa balóny dokážu pohybovať nahor alebo nadol, čím sú schopné zachytiť vietor, ktorý potrebujú na pohyb v požadovanom smere. Tím výskumníkov teraz pracuje na spôsobe ako riadiť veľkú flotilu balónov po celom svete tak, aby bol aspoň jeden balón dostupný v oblasti, kde je potrebné pripojenie. Riešenie hľadajú v zložitých algoritmoch.

Balóny budú “cestovať” v dvojnásobne vyššej výške než lietajú komerčné dopravné lietadlá. Rýchlosť pripojenia by mala byť podobná tým, ktoré ponúkajú dnešné 3G siete. Google očakáva, že takýto systém balónov by sa mohli stať vhodnou voľbou pre vidieky, vzdialené alebo nedostupné oblasti alebo ako pomoc pri komunikácii počas prírodných katastrof. Viac o tomto projekte sa dozviete na oficiálnom blogu spoločnosti Google, kliknutím na tento odkaz.

17.6.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+