MojAndroid

Pravdepodobne ste už postrehli včerajšiu udalosť, kedy Apple na vývojárskej konferencii WWDC 2013 predstavil celý rad noviniek vrátane inovovaného systému iOS. Mobilný operačný systém od Apple neprešiel výraznou zmenou už od svojho vydania. Apple postupne pridával niektoré funkcie, no používateľské prostredie zostávalo takmer nemenné. To sa s príchodom iOS 7 zmenilo a vylepšenia, ktoré cupertínska spoločnosť vo svojom OS predstavila sú nepochybne veľkým krokom vpred. Nezdá sa vám však, že sme to už všetko niekde videli? Áno, Android má väčšinu noviniek uvedených do praxe v iOS 7 už dávno implementované. Apple to všetko nazýva inováciou, je však jasné kde sa inšpiroval. Môžeme hovoriť o okopírovaných nápadoch a vylepšeniach? Posúďte sami.

Panel rýchlych nastavení (Command Center)

Apple v novom systéme pridáva panel s rýchlymi nastaveniami, ktorý je možné aktivovať kdekoľvek pomocou gesta. Stačí posunúť prstom zdola nahor a objaví sa nový panel s možnosťou rýchleho zapnutia WiFi, Bluetooh, režimu lietadlo, a iných. V Androide bola táto možnosť dostupná už v starších verziách OS vďaka aplikáciam tretích strán a rôznym nadstavbám od výrobcov. Od verzie 4.2 Jelly Bean je však natívne integrovaná aj do systému Android a je dostupná priamo z notifikačnej lišty alebo potiahnutím dvoch prstov zhora nadol po displeji.

a-vs-i1

Notifikačný panel na uzamknutej ploche

Apple doteraz nepodporoval zobrazenie notifikačného panelu z uzamknutej obrazovky. Android to umožňoval už niekoľko verzii dozadu. V iOS 7 je teda možné po zapnutí zariadenia potiahnuť notifikačnú lištu a zobraziť upozornenia, ktoré sú rozdelené do troch kariet s názvami Dnes, Všetky a Zmeškané. Android notifikácie zobrazuje trochu odlišným spôsobom a to len v jednej karte. Jednotlivé upozornenia sú však interaktívne, čo znamená, že ich je možné roztvoriť alebo zatvoriť jednoduchým gestom, prípadne vykonať akciu priamo v notifikačnom paneli.

a-vs-i7

Safari vs. Chrome

Safari a Chrome majú určite svojich priaznivcov na oboch platformách. V novej verzii iOS predstavil Apple aj vylepšenú mobilnú verziu internetového prehliadača Safari. Novinka prešla niekoľkými dizajnovými zmenami, z ktorých nás najviac zaujalo asi prepínanie medzi otvorenými stránkami. To je totižto veľmi podobné tomu, čo sa nachádza práve v Android verzii prehliadača Chrome.

a-vs-i2

Multi-tasking

iOS 7 má nový multitasking, ktorý zaznamenáva najpoužívanejšie aplikácie a tieto pravidelne aktualizuje v pozadí. Ak pravidelne pozeráte napríklad Facebook niekedy v raňajších hodinách, daná aplikácia sa aktualizuje ešte predtým než ju otvoríte, čo je niečo, čo Android zatiaľ nepodporuje. Úplnou novinkou je používateľské prostredie, ktoré ponúka náhľady otvorených aplikácií zobrazené v horizontálnom smere vedľa seba. Po stránke dizajnu je nový multitasking veľmi podobný tomu, čo sa nachádzal v starších verziách nadstavby HTC Sense. Náhľady aplikácií je však niečo, čo Android umožňuje už pomerne dlhú dobu.

a-vs-i8

iTunes Radio vs. Google Music

Apple na WWDC 2013 uviedol tiež úplne novú funkciu iTunes Radio, ktorá je zabudovaná priamo do aplikácie Hudba a funguje na Macu ako aj Apple TV. Nová služba ponúkne viac než 200 rôznych rádiových staníc a integráciu s iTunes. Skladby môžete teda nakupovať priamo z aplikácie. Nová služba tiež automaticky vyberá skladby, ktoré by sa vám mohli páčiť, no neumožňuje vytváranie vlastných playlistov. V ponuke je len možnosť skladbu ohodnotiť, na základe čoho sa môže prehrávať častejšie. Pri Google Music a jeho All Access službe je možné pridávať do knižnice celé albumy alebo len niektoré skladby. Navyše, keďže ide o službu s mesačným poplatkom, získavate neobmedzený prístup k celej hudobnej zbierke, ktorú ponúka Google Music. Po dizajnovej stránke sa obe aplikácie veľmi podobajú.

a-vs-i6

Navigácia v aplikáciách

Apple pridal niekoľko veľmi podobných možností, ako vyvolať navigáciu alebo teda menu v aplikáciách ako Mail alebo iMessage. V Androide ako aj aplikáciách tretích strán pre iOS sme podobné funkcie mohli vidieť už niekoľko mesiacov.

ios vs Android

Uzamknutá obrazovka

ioso vs android

Uzamknutá obrazovka iOS 7 je síce odlišná od Androidu, no rozhodne tu môžeme vidieť niekoľko podobností. Medzi tie najväčšie sa radí určite podobné živé pozadie s bublinami a rovnaké umiestnenie hodín s minimalistickým fontom. Z uzamknutej obrazovky je možné pristupovať aj k notifikačnému centru podobne ako v prípade Androidu.

Fotoaparát

Rovnako, ako ostatné základné funkcie iOS 7, aj aplikácia fotoaparátu dostala nové dizajnové zmeny. Opäť ponúka minimalistické používateľské rozhranie a k novinkám sa zaradila aj nová zbierka filtrov, ktoré môžu používatelia aplikovať na fotografie v reálnom čase. Hoci v Androide nie sú filtre súčasťou aplikácie pre fotoaparát, predinštalovaná galéria túto možnosť ponúka už nejaký čas. Rovnako sú dostupné aj podobné appky v Google Play.

iOS vs Android

Ďalšie funkcie

  • Živé pozadie: Nový systém iOS 7 ponúka vlastnú odpoveď na živé pozadie, ktoré je v Androide už roky. V čom sa odlišuje je to, že pozadie sa pohybuje na základe naklonenia zariadenia v priestore. Táto možnosť je vďaka aplikácií 3D Image Live Wallpaper dostupná aj pre Android.
  • Automatické aktualizácie: Predchádzajúce verzie systému neboli schopné ponúknuť používateľov túto možnosť a namiesto toho sa na ikone AppStore zobrazovalo len číslo, indikujúce počet neaktuálnych appiek.
  • Bing: Hlasová asistentka Siri využíva vyhľadávanie cez Bing, čím sa podľa nás Apple snaží odtrhnúť od Google.
  • Send-to-Phone: Apple ukázal aj funkciu, ktorá umožňuje odosielať udalosti z kalendára alebo miesta z novej aplikácie Mapy pre Mac, priamo do iOS zariadenia.
  • AirDrop: Jednou zo zaujímavých funkcií, ktoré boli predstavené je AirDrop. Pomocou tejto funkcie si iOS používatelia môžu odosielať súbory ako napr. fotografie jednoduchým spôsobom. V tomto smere si na pódiu robili žarty z toho, že už nebudú musieť prikladať zariadenia k sebe, čím narážali na NFC. Takáto funkcia je však dávno dostupná aj na Androide a volá sa Wi-Fi Direct.

original

Na záver môžeme len dodať, že iOS ide vlastnou cestou, ktorá sa tiež vyvíja. Osobne nás teší, že Apple prišiel so zmenami a nový iOS 7 vylepšil nielen po dizajnovej, ale aj funkčnej stránke, čím naplnil očakávania jeho používateľov. Oba systémy sa vyvíjajú a ovplyvňujú navzájom.

Zdroj: droidlife

11.6.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+