MojAndroid

Podľa tajného dokumentu, ktorý sa dostal do rúk renomovaného denníka The Washington Post, bezpečnostné agentúry ako NSA (National Security Agency) a FBI (Federal Bureau of Investigation) majú údajne priamy prístup do centrálnych serverov deviatich popredných internetových spoločnosti v USA – Google, Microsoft, Apple, Yahoo, Skype, YouTube, PalTalk, AOL a Dropbox. Získané údaje ako je audio a video chat, fotografie, e-maily alebo dokumenty vraj využívajú na sledovanie zahraničných cieľov.

prism

V súvislosti s týmito informáciami The Washington Post zverejnil rozsiahly článok, podľa ktorého nie sú vaše dáta v bezpečí bez ohľadu na to, akej multi-miliardovej spoločnosti ich zveríte. Údajne existuje utajený program s kódovým označením “PRISM”, ktorý je zdrojom spomínaného prepojenia bezpečnostných agentúr a popredných spoločností. Prvým partnerom tohto programu sa vraj stal Microsoft a podľa dokumentu sa už šesť rokov zberajú údaje, ktoré hlboko porušujú súkromie spotrebiteľov. Tento článok zaznamenal neuveriteľnú čitateľnosť a donútil takmer všetky spomínané spoločnosti odpovedať a očistiť si svoje meno.

Spoločnosť Google uviedla:

“Google sa hlboko zaujíma o bezpečnosť dát našich používateľov. Používateľské dáta zverejňujeme vláde v súlade s právnymi predpismi a opatrne skúmame všetky takéto žiadosti. Čas od času nás ľudia obviňujú, že sme pre vládu vytvorili “zadné vrátka” do našich systémov, ale Google nemá “zadné vrátka” pre vládu, s prístupom k súkromným používateľským dátam. “

Aj spoločnosť Apple sa vyjadrila k tejto téme a popiera tvrdenia uvedené v článku:

“Nikdy sme nepočuli o PRISM. Žiadnej vládnej agentúre neposkytujeme priamy prístup do našich serverov .. “

Podobne sa vyjadrili aj ďalšie z menovaných korporácií vrátane Microsoftu:

“Zákaznícke dáta poskytujeme iba vtedy, keď obdržíme právne záväzný príkaz alebo predvolanie, no nikdy nie na dobrovoľnom základe. Okrem toho, na otázky odpovedáme len v súlade s príkazmi o špecifických účtoch alebo identifátoroch. Ak má vláda širší dobrovoľný národný bezpečnostný program pre zber údajov o zákazníkoch, my sme sa do neho nezapojili. “

Celý článok si môžete prečítať na stránkach The Washington Post, kliknutím na tento odkaz.

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+