MojAndroid

V polovici apríla, vyhľadávací gigant Google predniesol svoje návrhy, ktoré majú zmeniť výsledky vyhľadávania v Európe a zmierniť obavy európskych regulátorov z obmedzovania konkurencie. Zmeny boli prednesené po tom, čo viac než tucet firiem, vrátane spoločnosti Microsoft, obvinili Google z ich obmedzovania a postrčili EÚ pre začatie vyšetrovania. Európsky komisár pre hospodársku súťaž, Joaquín Almunia však na základe ostrej kritiky uviedol, že odpoveď spoločnosti Google je nedostatočná a určite bude požiadaná o vylepšenie svojich návrhov. Informoval o tom portál Reuters.

JoaquinAlmunia

Jedným z dôvodov, prečo bolo spustené vyšetrovanie je to, že Google ponúkal výsledky vyhľadávania častejšie z vlastných špecializovaných služieb, ako je Google+ než tie od konkurencie. Takýmto spôsobom znevýhodňoval iné služby a podľa dohody bude musieť za každý vlastný odkaz zvýrazniť tri odkazy zo služieb jeho konkurentov. Po zverejnení svojich návrhov na opravy spôsobu vyhľadávania, konkurenti kriticky vydali predbežnú odpoveď, kde uvádzajú, že prednesené záväzky spoločnosti Google sú “príliš malé” a prichádzajú “príliš neskoro”.

Náš tip
EU regulátor komentuje patentové spory medzi Google a Apple

Podľa portálu TechCrunch, EÚ komisár Almunia taktiež rozmýšľa nad otvorením formálneho vyšetrovania aspektov Android ekosystému, na základe aprílovej sťažnosti inej lobbystickej skupiny tvorenej spoločnosťami ako Microsoft, Nokia alebo Oracle. Výhrady podané skupinou označili Android ako “trójskeho koňa”, ktorý umožňuje spoločnosti Google ovládnuť mobilný trh a upevniť jeho kontrolu nad internetovými dátami používateľov, pre využitie v online reklame. Zatiaľ však nie je jasné, či komisia otvorí vyšetrovanie.

Zdroj: techcrunch, reuters

29.5.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+