MojAndroid

HTC, Samsung alebo Sony? Túto otázku si kladie nejeden náš čitateľ. Všetky tri spoločnosti predstavili tento rok to najlepšie zo svojich dielní. HTC prišlo s hliníkovým HTC One, Samsung s perfektne vybaveným Galaxy S4 a Sony s vodeodolnou Xperiou Z. Každý z týchto smartfónov má čo ponúknuť. Ktorý z nich je však najlepší? Na túto otázku sa vám budeme snažiť odpovedať v novej sérii článkov s názvom Android súboj – porovnanie. V nej sa dozviete, ktorý zo smartfónov je najlepší v rôznych kategóriách, či už po stránke dizajnu a konštrukcie, alebo výkonu. V dnešnej prvej časti si porovnáme technológie displejov a aké vlastnosti ponúkajú svojim používateľom.

Displej Xperia Z HTC One Gaalxy S4

HTC One – Super LCD 3 opäť nesklamal

Spoločnosť HTC nadviazala na kvalitný displej použitý v predošlých zariadeniach HTC One X a One X+. Nová technológia Super LCD3 ponúka naozaj krásne podanie farieb a plnohodnotnú bielu, ktorá je na displeji zobrazovaná veľmi často. Nezaostáva ani v pozorovacích uhloch, ktoré sú rovnako nadpriemerné. Na priamom Slnku vám kvalitu obrazu zvýši vysoký jas, ktorý sa však vďaka senzoru v prednej časti vie automaticky znížiť pri vkročení do menej osvetlenej miestnosti. Z trojice testovaných smartfónov by sme HTC One, čo sa čitateľnosti na priamom Slnku týka, zaradili na prvé miesto spoločne s Xperiou Z, ktorá si v tejto oblasti počínala rovnako výborne. Displej musíme pochváliť aj v oblasti reakcií na dotyky, kde sme nezaznamenali počas dlhšieho používania akýkoľvek problém.  Mechanicky je displej chránený sklom Corning Gorilla Glass 2, ktoré momentálne patrí na trhu medzi to najlepšie, čo mobilný segment v tejto oblasti ponúka.

HTC One_35

Parametre displeja:

  • technológia: Super LCD 3,
  • uhlopriečka: 4,7 palca,
  • rozlíšenie: 1080 x 1920 pixlov, Full HD, 469 PPI,
  • automatický jas: áno,
  • svietivosť: 500 cd/m2,
  • farieb: 16 miliónov,
  • ochrana: Corning Gorilla Glass 2.
Náš tip
Recenzia | HTC One – Displej

Samsung Galaxy S4 – SuperAMOLED má výbornú čiernu a rozumie si aj s dotykmi

Samsung vsadil opäť na SuperAMOLED displej, ktorý je svetu známy už z jeho predchodcu – Galaxy S3. Displej tohto typu sa vyznačuje najmä verným podaním čiernej farby, čo je spôsobené tým, že pixle displeja pri zobrazovaní čiernej vôbec nesvietia. Problém mu však nerobia ani farby, ktoré sú ostré a sýte. V porovnaní s HTC One sú však farby mierne skreslené, najmä pri porovnaní bielej. Softvérovo je však možné farebné podanie displeja upraviť. K dispozícii je niekoľko zobrazovacích módov – optimalizované zobrazenie, dynamické, štandardné zobrazenie alebo pre profesionálnu fotografiu, či film. Samsung však oproti protivníkom ponúka v tomto modeli niekoľko výhod – jednou z nich je určite citlivejšia kapacitná vrstva. Tá vám umožňuje displej ovládať aj v rukaviciach, prípadne využívať náhľad fotografií a iných súčastí systému len tým, že sa prstom priblížite k displeju. V čom však dispej S4-ky zaostáva, je čitateľnosť na priamom Slnku – tam má naviac HTC One, aj Sony Xperia Z. Hovorí o tom aj údaj o svietivosti. O mechanickú ochranu sa v tomto prípade stará sklo Corning Gorilla Glass 3, ktoré je pokračovaním generácie skiel Gorilla Glass. Spracovaním patrí k špičke.

Samsung Galaxy S4 recenzia_6

Parametre displeja:

  • technológia: SuperAMOLED,
  • uhlopriečka: 5 palcov,
  • rozlíšenie: 1080 x 1920 pixlov, Full HD, 441 PPI,
  • automatický jas: áno,
  • svietivosť: 283 cd/m2,
  • farieb: 16 miliónov,
  • ochrana: Corning Gorilla Glass 3,
  • ďalšie: režimy zobrazenia, citlivejšia kapacitná vrstva.
Náš tip
Recenzia | Samsung Galaxy S4 – Displej

Sony Xperia Z – TFT displej si rozumie so Slnkom a je odolný voči triešteniu

Posledný z trojice porovnávaných smartfónov – Sony Xperia Z – ponúka rovnako displej s Full HD rozlíšením. To sa rozkladá na 5-palcovej uhlopriečke, rovnako ako v prípade Samsungu. Displej je v tomto prípade vyrobený technológiou TFT, ktorá je pri fotografiách a prehrávaní filmov vylepšená o technológiu Sony Mobile Bravia Engine 2. Tá sa postará o krajšie a sýtejšie spracovanie farieb. Celkové farebné podanie je porovnateľné s displejom v HTC One, mierne však zaostáva v zobrazovaní bielej, ktorá má mierne žltý podtón. Rozdiely vo farebnom podaní sú však malé a pri bežnom používaní takmer zanedbateľné. V čom Xperia Z exceluje, je zobrazenie údajov na priamom Slnku. Tam dosahuje displej kvalitu porovnateľnú s HTC One, čomu nasvedčuje aj svietivosť zobrazovacej jednotky. V čom Xperia Z zaostáva za svojou konkurenciou sú pozorovacie uhly, ktoré boli z testovaných modelov najhoršie. O ochranu displeja sa v Xperii Z stará špeciálne odolné sklo, ktoré by malo eliminovať malé škrabance. Sklo je rovnako aj netrieštivé, čo znamená, že pri páde na zem sa displej nerozbije “v tvare pavučiny”, ale skôr zaznamená lokálne mechanické poškodenie (malú dieru, malú prasklinu).

Sony-Xperia-Z-03

Parametre displeja:

  • technológia: TFT,
  • uhlopriečka: 5 palcov,
  • rozlíšenie: 1080 x 1920 pixlov, Full HD, 441 PPI,
  • automatický jas: áno,
  • svietivosť: 500 cd/m2,
  • farieb: 16 miliónov,
  • ochrana: Špeciálne škrabancom a triešteniu odolné sklo,
  • ďalšie: režim Mobile Bravia Engine 2.
Náš tip
Recenzia | Sony Xperia Z – Displej

Hodnotenie – najlepší displej má HTC One

Každé zo zariadení ponúka niečo výnimočné, čo ho odlišuje od konkurencie. Najlepšie podanie farieb a zobrazenie bielej má jednoznačne novinka spoločnosti HTC, ktorá okrem toho ponúka aj displej s menšou uhlopriečkou, čo je mnohokrát výhodou. Softvérovo má zobrazovanie najlepšie spracovaná vlajková loď od Samsungu, pričom za najväčšie plus považujeme citlivú dotykovú vrstvu a niekoľko režimov zobrazenia, ktoré môžete prepínať podľa typu zobrazovaných dát. Do tretice, smartfón od Sony prichádza s vlastným odolným sklom, ktorého prednosťou je odolnosť voči roztriešteniu a vhod rozhodne príde aj výborná čitateľnosť na priamom Slnku.

My v redakcii sme sa zhodli na tom, že najlepšie obstál HTC One, ktorý ponúka skvelú čitateľnosť na Slnku, ako aj výborné farby a pozorovacie uhly.  Na druhé miesto by sme umiestnili Galaxy S4 so slabšou intenzitou podsvietenia, ale veľmi dobrými vlastnosťami obrazu a dokonalým zobrazením čiernej. Nebyť horších pozorovacích uhlov na Xperii Z , tak by si u nás v redakcii vyslúžila druhé miesto.

Každý z displejov má rôzne výhody, nájdu sa však aj nedostatky, a preto je len na vašom rozhodnutí, ktoré z vlastností uprednostňujete.

27.5.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+