MojAndroid

Google len prednedávnom spustil svoju Android navigáciu aj na Slovensku. Prináša nový spôsob ako môžete zadarmo využiť možnosti svojho smartfónu alebo tabletu pre navigovanie do cieľa. Takmer okamžite sa našiel vyzývateľ, ktorý chcel novú službu spoločnosti Google podrobiť skúške. Nebol ním nikto iný ako Waze, komunitná online navigácia, ktorá sa teší veľkej obľube nielen vo svete, ale aj na Slovensku a v Českej republike. V súčasnosti má po celom svete už viac ako 40 miliónov používateľov, na Slovensku je ich približne 10,000. “Nech sa v reálnej premávke ukáže, ktorá navigácia pomáha vodičom najviac,” uviedol Tomáš Gurský, dobrovoľný koordinátor navigácie Waze pre SR. Aj my v redakcii sme sa preto rozhodli tieto dve navigácie postaviť proti sebe. Ktorá v našom teste Android Duel vyšla víťazne zistíte už čoskoro.

TIP: Android navigácia zadarmo – Prehľad bezplatných navigácií pre Android

Porovnanie Waze a Google Navifácie (foto: Waze Slovensko)
Porovnanie Waze a Google Navifácie (foto: Waze Slovensko)

 

Waze

Waze je bezplatná komunitná navigácia pre smartfóny s operačným systémom Android, iOS a Blackberry. Ponúka veľké množstvo funkcií, ktoré sú založené práve na informáciach poskytnutých komunitov. To znamená, že čím viac ľudí navigáciu používa, tým sú poskytované údaje presnejšie a dôveryhodnejšie. Mapy tvoria dobrovoľníci a sú pre všetkých k dispozícii zadarmo. Keďže ide o online navigáciu, pre jej plnú funkčnosť potrebujete mať aktívne internetové pripojenie. Ak však po naplánovaní cesty vypnete mobilný internet, Waze vás dokáže aj tak navigovať a to aj po zmene trasy alebo zlom odbočení. Takéto navigovanie však nebolo vždy najideálnejšie a pokiaľ nie je načítaný mapový podklad danej oblasti, tak nebude fungovať.

waze

Waze podporuje široké portfólio funkcií. Okrem hlasovej turn-by-turn navigácie v slovenskom jazyku, využijete aj funkcie, ktoré nájdete napríklad v platených aplikáciách Sygic alebo CopiLot Live. Využiť môžete napríklad navigovanie k čerpacím staniciam, ktoré nájdete usporiadané v prehľadnom zozname podľa aktuálnej vzdialenosti. Porovnať môžete aj ceny pohonných látok, ktoré sú aktualizované vďaka aktívnym členom Waze komunity.

Waze_1 Waze_2 Waze_5

Po zadaní cieľa je možné vybrať aj alternatívnu trasu. Svoju polohu môžete v reálnom čase jednoducho zdieľať so svojimi priateľmi a v prípade potreby sa nechať vyzdvihnúť. Priamo z aplikácie môžete sledovať polohu policajných hliadok, hustotu premávky a dopravné zápchy, nehody alebo iné varovania, ktoré poskytli samotní členovia komunity, tzv. wazeri. Aj na základe týchto informácií sa vyhľadáva najrýchlejšia trasa do cieľa. V prípade zmeny na aktuálnej trase, dokáže automaticky upraviť trasu tak, aby ste sa vyhli napríklad dopravným zápcham alebo nehodám na cestách. Nedávno bola pridaná aj možnosť v reálnom čase nahlásiť a uzavrieť cestu na mape. Ostatní vodiči sa tak môžu vopred vyhnúť pomalej trase tým, že navigácia automaticky zvolí obchádzku. Všetky tieto údaje a udalosti, môžu samozrejme jednoduchým spôsobom nahlasovať samotní používatelia priamo z aplikácie.

Waze_2 Waze_4 Waze_3

K dispozícii sú ako inak aj komunitné a sociálne funkcie. Nastaviť si môžete vlastnú náladu, za nahlasovanie udalostí a jazdenie s Waze získavate tiež body. Podľa ich počtu môžete byť na rôznej úrovni od Waze nováčika až po Waze elitu. Vytvárať a pripájať sa môžete aj do rôznych skupín, vytvoriť si vlastnú prezývku alebo chatovať so svojimi priateľmi, či členmi komunity. Ďalšie nastavenia umožňujú zobrazenie tachometra, nastavenie farebnej schémy máp, preferovaných čerpacích staníc a paliva, automatický zoom podľa rýchlosti, vyhnutie sa spoplatneným alebo nespevneným cestám. Vybrať si môžete navigovanie najrýchlejšou alebo najkratšou trasou.

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Google navigácia

Navigácia od Google bola pre Slovenskú republiku sprístupnená len prednedávnom. Od 3.4.2013 ju môžu používatelia používať aj vo svojich smartfónoch s Androidom alebo iOS. Navigácie, podobne ako v prípade Waze, potrebuje ku svojmu fungovaniu aktívne internetové pripojenie. Existuje však aj možnosť ako navigáciu použiť v offline režime. Stačí ak si pred jazdou necháte prepočítať trasu k zadanému cieľu a následne sa môžete odpojiť. Ak by ste sa ale rozhodli svoju trasu zmeniť alebo by ste počas navigovania zle odbočili, navigácia už nebude spĺňať svoj účel.

Google Navigacia_4 Google Navigacia_2

Podobne ako Waze, aj Google má vstavaného hlasového asistenta v slovenskom jazyku. Podporuje pokročilé vyhľadávanie, pri ktorom nemusíte poznať presnú adresu cieľa, ale stačí zadať názov obľúbenej reštaurácie alebo miesta rovnako, akoby ste vyhľadávali vo vyhľadávači Google. Zapnúť môžete aj rôzne vrstvy, medzi ktorými nechýbajú napríklad čerpacie stanice, parkovanie, bankomaty a banky, reštaurácie alebo satelitné zobrazenie. Nevýhodou je, že momentálne na mapách od Google nenájdete veľa bodov záujmu, čo je podľa nás škoda. Na displeji sa pri navigovaní nezobrazujú ani aktuálne informácie o rýchlosti alebo o dopravných hliadkach,nehodách alebo iných. Informuje však o plynulosti dopravy na trase, ktorou sa práve pohybujete.

Google Navigacia_3 Google Navigacia_1

V Google navigácii nechýba ani integrácia služby Street View, v ktorej bolo Slovensko pridané len prednedávnom. Odbočky a križovatky si tak môžete pozrieť ešte pred jazdou, ako keby ste stáli priamo na mieste. Navyše, akonáhle sa budete blížiť ku cieľu, navigácia automaticky prepne do režimu Street View, čo uvítate najmä v neznámom meste.

Navigácia umožňuje tiež navigovanie po alternatívnych trasách, mimo diaľnic alebo platených úsekoch ciest. K dispozícii je aj pešia navigácia, na ktorú by sme sa však veľmi nespoliehali. Častokrát vás totižto bude navádzať len popri cestách, na ktorých nie sú chodníky a pohyb môže byť pre chodcov nebezpečný.

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Hodnotenie

Výhodou oboch navigácií je hlavne to, že sú dostupné úplne zadarmo. Každopádne pri testovaní sme viac ocenili navigáciu Waze a jej prepojenie s komunitou. Zatiaľ čo Google má výhodu predovšetkým v kvalitnejších mapových podkladoch, Waze je bohatší na funkcie, ktoré sú sčasti závislé predovšetkým na komunite. Ocenili sme najmä aktuálnejšie info o dopravnej situácii, zápchach, nehodách a policajných radaroch či hliadkach a tiež lepší offline režim, ktorý umožnil prepočet trasy aj po výpadku internetového pripojenia. Celkovo sa dá povedať, že jazdiť s Waze je väčšia zábava, k čomu dopomáhajú aj hodnosti a možnosť nastaviť vlastnú náladu. Výhodou Google navigácie je predovšetkým v dátach, ktoré ponúkajú aj satelitný náhľad, či pohľad na ulice a križovatky prostredníctvom služby Street View. Tieto však nefungujú v Augmented reality režime, takže Street View využijete len pri manuálnom prehliadaní križovatiek alebo po docestovaní do cieľa.

Zapojte sa do testovania aj vy

Predpokladáme, že takmer každý čitateľ našej stránky vlastní smartfón s Androidom a že sa nájdu medzi vami aj takí, ktorí vlastnia automobil. Ak sa chcete zapojiť do testovania a pridať svoje dojmy z používania jednotlivých navigácií Waze a Google, môžete ich napísať do komentárov pod článkom. Skúsenosti viacerých používateľov z celého Slovenska nám tak dajú jednoznačnú odpoveď na to, ktorá z navigácií je lepšia, a kde jednotlivé aplikácie majú svoje chyby.

13.5.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+