MojAndroid

Predstavenie novej verzie Androidu sa už nezastaviteľne blíži a hoci sme plní nadšenia, pravdepodobne sa nakoniec nedočkáme tak veľkého updatu ako sme očakávali. Google mal podľa viacerých zdrojov predstaviť nový Android 5.0 Key Lime Pie, no posledné správy naznačujú, že nová verzia nebude revolúciou, ale iba evolúciou už existujúceho Androidu 4.2 Jelly Bean. Niekoľko zahraničných portálov už vo svojich serverových záznamoch eviduje Nexus zariadenia s Androidom 4.3 Jelly Bean. Zdá sa tak, že Google presunul predstavenie verzie 5.0 Key Lime Pie na neskôr.

Android 4.3

Jedným z dôvodov prečo sa tak rozhodol môže byť aj samotná fragmentácia Androidu. Hoci v súčasnosti sa populárnejším stáva Android vo verziách 4.0 Ice Cream Sandwich a 4.1 Jelly Bean, na trhu stále dominuje Android 2.3 Gingerbread. Podľa posledných známych štatistík sa nachádza až na 38,5% všetkých zariadení. Google by šiel sám proti sebe, keby predstavil ďalšiu majoritnú verziu s množstvom nových funkcií, ktorá by sa dostala len k niekoľkým málo koncovým zákazníkom. Vydanie inovovanej verzie Jelly Beanu sa javí ako najvhodnejšie riešenie. Výrobcovia dokážu softvér pre svoje zariadenia prispôsobiť rýchlejšie a ponúknuť aktualizácie väčšiemu počtu zákazníkov a zariadení.

Zjednotená komunikačná služba 

Už dlhšie sa hovorí o novej zjednotenej komunikačnej službe od Google s názvom Babel, ktorá by sa mala premenovať na Hangout. Pravdepodobne sa nedočkáme vylepšení typu Facebook Chat Heads, no Google by mohol vydať jednu aplikáciu podporujúcu súčasne niekoľko služieb vrátane Google Talk, Google Voice, SMS, Gmailu, a Google+ Messengeru. Okrem nového používateľského prostredia by mala priniesť aj ďalšie funkcie a vylepšené notifikácie. Prednedávnom sa objavil aj prvý zoznam s podporovanými funkciami.

google-babel-chat-service

Google Now

Hlasový asistent, ktorý vám odpovie na vaše otázky a inteligentným spôsobom vás informuje o počasí, športe, doprave, stretnutiach a iných udalostiach. S novou verziou Androidu, by mohli byť v Google Now pridané ďalšie karty a funkcie, ktoré by napríklad upozorňovali na rôzne akciové ponuky vo vašom okolí, alebo na váš obľúbený program, ktorý v TV začne o pol hodinu. Využití Google Now je veľa, no ako viete, zatiaľ funguje len v angličtine. Navyše, podporu pre niektoré karty a funkcie zatiaľ u nás nemôžeme očakávať.

google-now

Google pri tejto službe zatiaľ nezverejnil ani žiadne API, takže vývojári tretích strán majú zatiaľ zviazané ruky. Keby sa však internetový gigant rozhodol otvoriť Google Now aj pre developerov, mohli by sme byť svedkami menšej revolúcie v získavaní informácií aj u nás.

Google Music a Google News

Google by moho spustiť novú predplatenú službu, v ktorej by ponúkal neobmedzený prístup k hudobnej kolekcii na Google Music. Služba v terajšej podobe umožňuje používateľom kupovať albumy a skladby, alebo si na na servery nahrať vlastnú hudobnú zbierku a streamovať ju prostredníctvom svojho Android smartfónu alebo internetového prehliadača. S novým prístupom bude možné mať za poplatok prístup k hudobným albumom odkiaľkoľvek a bez obmedzení za mesačný poplatok. Google už teraz spolupracuje s vydavateľským domom Warner Music Group, Sony Music Entertainment a ďalšími spoločnosťami. Na podobnom princípe by malo fungovať aj predplatné časopisov Google News. Predplatné kanály boli momentálne spustené na Youtube, podobného postupu by sme sa teda mohli dočkať aj na Google Music.

Google gaming center

Pomerne čerstvou je informácie o tom, že Google pripravuje svoje vlastné herné centrum. To by mohlo spájať hráčov a umožniť im hrať multiplayer hry v reálnom čase so svojimi kamarátmi. K dispozícii by mal byť vlastný chat, pozvánky pre pridanie priateľov do hry a tiež systém hodnotenia pre motiváciu k lepším herným výsledkom.

Google-games-2

Či sa vyššie popisované novinky skutočne objavia v novej verzii Androidu sa dozvieme už čoskoro, na vývojárskej konferencii Google I/O 2013, ktorá sa začína 15. mája. Dovtedy si môžete prečítať aj o tom, ktoré funkcie by sme radi uvítali v novom Androide 5.0 Key Lime Pie.

via cnet

10.5.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+