MojAndroid

Na Valentína sme vám predstavili aplikácie pre zaľúbených, v marci sme pripravili zoznam čítačiek elektornických kníh a minulý týždeň sme sa venovali appkám pre hokejových fanúšikov. Pokračujeme v našom seriáli Aplikácie pre môj Android, tentokrát pre vás vyberáme aplikácie na čítanie RSS správ.

Každý z používateľov RSS aplikácií má jednu, ktorú používa najčastejšie a denne z nej získava novinky a informácie z celého sveta. Pre mnohých to bola natívna aplikácia Google Reader, no tá už onedlho skončí a Google túto službu pozastaví. Preto sme sa porozhliadli po trhu a prinášame vám výber toho najlepšieho, čo sa RSS aplikácií týka.

Feedly

feedly-main

Aplikácia, ktorá na ukončení služby Google Reader získala najviac. Práve Feedly si totižto nainštalovala väčšina používateľov služby od Google, nielen preto, že ide o výborne spracovanú RSS čítačku, ale aj preto, že jej autori prisľúbili, že plne nahradia všetky funkcie, ktoré vo svojej aplikácii ponúkal Google.

Feedly je veľmi pekne spracovaná a prehľadná RSS čítačka, ktorá svojimi funkciami uspokojí aj náročnejších používateľov. Ponúka dizajn v Holo štýle, pričom z veľkej miery dbá na prehľadnosť a jednoduchosť celého prostredia. Nechýba jej ani jedna zo základných funkcií a veľkou výhodou je aj doplnok pre prehliadač Google Chrome, vďaka ktorému môžete mať RSS obsah neustále synchronizovaný medzi vašim Android zariadením a počítačom. Feedly je navyše dostupné bezplatne bez akýchkoľvek obmedzení.

Verzia: 38.0.0
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 38.0.0
Aktuálna cena: Zdarma

gReader 

gReader-main

RSS čítačka gReader patrí medzi veľmi obľúbené aplikácie a už svojim názvom naznačuje, odkiaľ čerpá informácie. Dúfame však, že aj po ukončení Google Readeru bude naďalej funkčná a bude tešiť svojich používateľov ako doteraz. Spracovaním ide o veľmi kvalitnú aplikáciu, ktorá ponúka rovnako prehľadné prostredie a množstvo funkcií, ktoré by každá dobrá RSS čítačka mala mať.

gReader ponúka okrem kvalitnej synchronizácie aj jednoduchý dizajn, ktorý stojí za praktickým spracovaním a prehľadným prostredím tejto aplikácie. Ponúka niekoľko dizajnových tém, ktoré dokonale prispôsobia prostredie každému používateľovi a poteší aj množstvo funkcií, ktoré umožňujú plnohodnotné čítanie noviniek z celého sveta. Páči sa nám aj množstvo nastavení a funkcií, ktoré vám umožňujú triediť alebo označovať správy, ktoré sa vám páčia. Rovnako ako Feedly, aj táto aplikácia je na Google Play Store dostupná bezplatne.

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Flipboard

flipboard-main

Výborne spracovanou RSS čítačkou je aj Flipboard. Ten sa od ostatných aplikácií odlišuje špecifickou grafikou a prechodmi medzi jednotlivými novinkami. Ide o akési oživenie, ktoré na nás zapôsobilo príjemne. Prostredie aplikácie je rovnako, ako pri ostatných tituloch, veľmi príjemne spracované a prehľadné, žiadna správa sa vám nestratí predtým, ako si ju prečítate.

Hoci aplikácia Flipboard ponúka o niečo menej funkcií, ako predtým spomínané tituly, vynahrádza to pekným grafickým spracovaním. Je teda určená skôr nenáročnejším používateľom, ktorý nepotrebujú so správami neskôr pracovať, ale stačí, aby si ich prečítali. Zaujímavou funkciou je aj prepojenie aplikácie Flipboard so sociálnymi sieťami ako napríklad Facebook, Google+, Instagram či 500px, ktoré sami o sebe ponúkajú dostatočne veľké množstvo zaujímavých správ a multimediálneho obsahu. Ak sa vám aplikácia Flipboard zapáčila, nainštalujte si ju (rovnako) bezplatne pomocou nášho widgetu nižšie.

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Pulse News

pulse

Veľmi populárnou je aj aplikácia Pulse News. Jej grafické prevedenie je opäť výnimočné v tom, že medzi novinkami rolujete vo vertikálnom smere. Gestá používate aj pri ďalších úkonoch v aplikácii, ktorá je inak rovnako intuitívna a praktická, než predošlé tituly. Nakoľko sa Pulse News nachádza na Play Store už dlhšiu dobu, získala si pevnú fanúšikovskú základňu, ktorá túto aplikáciu využíva tak na smartfónoch, ako aj tabletoch s Androidom.

Novinkou v aplikácii Pulse News sú Highlights. Ide o príspevky, ktoré sú z tematických okruhov, ktoré sledujete, a ktoré ohodnotili vaši priatelia ako užitočné alebo hodné prečítania. Stačí tak, aby ste si otvorili aplikáciu vo svojom mobilnom zariadení a zistíte, čo sa deje vo vašom okolí alebo v sfére vášho biznisu. Pulse News okrem iného samozrejme ponúka všetky základné funkcie dobrej RSS čítačky, takže si na svoje prídu aj náročnejší používatelia. Do pozornosti dávame veľmi pekne spracované prostredie pre tablety.

Google Currents

currents

Veľmi pekne spracovanou je aj aplikácia Google Currents. Po Google Readeri ide o ďalšiu natívnu aplikáciu internetového giganta, ktorá má na starosti RSS správy a mnohí ju pokladajú aj za jeden z dôvodov, prečo Google Reader končí. Hoci Currents neponúkajú tak veľa funkcií, ako tituly spomínané vyššie, zaujme Holo dizajnom, ktorý je čistý a určite zaujme hneď na prvý pohľad. Sprevádzaný je samozrejme vysokou intuitívnosťou a praktickosťou aplikácie.

Google vo svojej aplikácii Currents ponúka všetky základné funkcie a nechýba ani widget na domácu obrazovku. Ani tu nechýba rozdelenie noviniek do kategórií podľa témy a určite zaujme aj prítomnosť multimediálneho obsahu. Veľmi dobre je spracované aj prostredie pre tablety, kde Google naplno využil priestor, ktorý mu ponúkajú väčšie uhlopriečky týchto zariadení. Samozrejmosťou je aj prítomnosť prepojenia na sociálne siete a určite zaujme aj funkcia, ktorá umožňuje uloženie a neskoršie čítanie obsahu offline. Currents si môžete stiahnuť rovnako bezplatne.

Tipy na ďalšie aplikácie

Google Play Store samozrejme ponúka niekoľko ďalších výborných aplikácií na správu RSS kanálov. Prikladáme vám odkazy na niekoľko z nich.

9.5.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+