MojAndroid

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Úvod a konštrukcia
  2. časť: Displej, Výkon a úložný priestor
  3. časť: Operačný systém
  4. časť: Multimédiá – zvuk, videá
  5. časť: Fotoaparát
  6. časť: Konektivita, batéria
  7. časť: Hodnotenie

Fotoaparát: Megapixely bez stabilizácie

Samsung v porovnaní s predchádzajúcim modelom smartfónu vylepšil aj fotoaparát. Snímač s 8 Mpix rozlíšením nahradil 13 Mpix. Tento síce ponúka detailnejšie fotografie, no ako to už býva, výrobca musel na malú plochu snímača zmestiť oveľa viac pixelov. Aj z tohto dôvodu neexceluje Samsung Galaxy S4 pri vytváraní nočných snímkov, kde si jednoznačne lepšie počínal Ultrapixelový snímač HTC One. Počas dňa a dobrých svetelných podmienok vás však Galaxy S4 odmení kvalitnými zábermi, ktorým momentálne konkuruje len máloktorý smartfón. Presvedčiť sa o tom môžete aj na ukážkových fotografiách, ktoré prikladáme nižšie. Fotky a videá v plnom rozlíšení môžete stiahnuť z tohto odkazu.

Galaxy S4 Foto_12

Galaxy S4 Foto_11 Galaxy S4 Foto_15

Galaxy S4 Foto_14 Galaxy S4 Foto_13 Galaxy S4 Foto_9

Galaxy S4 Foto_10 Galaxy S4 Foto_6 Galaxy S4 Foto_7

Galaxy S4 Foto_8 Galaxy S4 Foto_4 Galaxy S4 Foto_2

Galaxy S4 Foto_1 Galaxy S4 Foto_3

Fotoaparát ponúka niekoľko nastavení. Nájdete tu možnosť zmeniť veľkosť fotografie (maximálne rozlíšenie – 13 Mpix s pomerom 4:3, 9,6 Mpix pri pomere 16:9), pridať efekt, zapnúť sériové snímanie, detekciu tváre, stabilizáciu obrazu alebo automatickú detekciu nočnej scény, či spúšť fotoaparátu reagujúcu na hlas (vyslovením anglických povelov smile, cheese, capture, shoot alebo pre natáčanie videa “record video”). Novinkou je funkcia Dual Camera, ktorá pri stlačení spúšte fotoaparátu súčasne zaznamená fotografiu alebo video z prednej aj zadnej kamery. Na spoločnej snímke sa tak môžete objaviť aj vy počas toho, ako vytvárate fotografiu. Vaša tvár sa môže zobraziť v niekoľkých preddefinovaných rámčekoch v tvare pečiatky, srdca, okna alebo iných. V tomto režime môžete natáčať aj video.

foto1

Galaxy S4 screen_1

V ponuke je tiež 12 režimov snímania, vrátane režimu Dynamicky záber, ktorý umožňuje vytvoriť jeden kontinuálny časozberný záznam (počas 4 s sa zosníma 100 snímkov, z ktorých sa vyberie niekoľko tak, aby vytvorili požadovaný efekt), alebo režimu Ozvučená snímka, ktorý spoločne s fotografiou ukladá aj zvuky a hlasy, ktoré daný okamih sprevádzali. Zaujme aj tzv. režim Eraser alebo Guma, pri ktorom sa zosníma päť snímkov, z ktorých sa odstránia objekty, ktoré neboli na všetkých snímkach. Pri skupinových fotografiách sa tak dajú jednoducho odstrániť rušivé objekty, ktoré sa pri fotení náhodou objavili v zábere.

Samsung Galaxy S4 recenzia screen_42 Samsung Galaxy S4 recenzia screen_43 Samsung Galaxy S4 recenzia screen_47

Prostredie fotoaparátu je prehľadné a ponúka rýchly prístup k jednotlivým nastaveniam. V hornej lište nájdete rýchly prístup k niektorým funkciám fotoaparátu, pričom tri z nich sa dajú definovať samotným používateľom. V aplikácií je možné vytvárať fotografie, ale aj videá, ktoré sa natáčajú v maximálnom rozlíšení 1080p pri snímkovacej frekvencii 30 FPS. Počas nakrúcania sa dajú vytvárať aj fotografie v plnom rozlíšení 9,7 Mpix. Kvalita videa je na veľmi dobrej úrovni. Opäť však platí, že v noci nebude Galaxy S4 veľmi vynikať. Tiež je kvôli absencii optickej stabilizácie viditeľné vlnenie obrazu, ktoré je zreteľné najmä pri natáčaní počas chôdze alebo prudších pohyboch. Hoci optická stabilizácia nie je pri súčasných smartfónoch vôbec samozrejmosťou, uvítali by sme, keby ju Samsung vo svojej najnovšej vlajkovej lodi použil.

Pre prehliadanie fotografií je k dispozícii Galéria od Samsungu. Tá ponúka triedenie záberov podľa albumov, času, umiestnenia alebo ľudí, ktorí na nich sú. Galéria podporuje synchronizáciu s online službami Google+ a Facebook.

Samsung Galaxy S4 recenzia screen_48 Samsung Galaxy S4 recenzia screen_49

Náhľady fotografií sú zobrazené v mriežke s troma alebo dvoma stĺpcami. Snímky je možné upravovať pomocou rôznych nástrojov. Môžete ich tak jednoducho otočiť, orezať, pridať rámček, poznámku, efekt, zmeniť jas, kontrast, sýtosť, farebnosť. Upravovať môžete len vlastnosti tváre a k dispozícii sú aj nálepky rôznych tvarov. Aj tu sa nachádza funkcia pre rozpoznávanie textu, so slovenčinou si však veľmi nerozumela.

Samsung Galaxy S4 recenzia screen_50 Samsung Galaxy S4 recenzia screen_51 Samsung Galaxy S4 recenzia screen_52

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Úvod a konštrukcia
  2. časť: Displej, Výkon a úložný priestor
  3. časť: Operačný systém
  4. časť: Multimédiá – zvuk, videá
  5. časť: Fotoaparát
  6. časť: Konektivita, batéria
  7. časť: Hodnotenie
23.4.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+