MojAndroid

Do rúk sa nám dostala novinka z výstavy CES 2013, Android smartfón Huawei Ascend D2. Ide o výkonné zariadenie s odolnosťou voči prachu a vode, ktoré zaujme nielen výbavou, ale aj dizajnom ponúkajúcim moderné a zaoblené tvary. Po niekoľkých dňoch testovania sme nad Ascendom D2 vyniesli finálny verdikt, ktorého znenie si môžete prečítať v nižšie písaných riadkoch.

Huawei-Ascend-D2-45

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí:

  1. časť: Obsah balenia, konštrukcia,
  2. časť: Displej, výkon a pamäť,
  3. časť: Operačný systém,
  4. časť: Multimédiá a fotoaparát,
  5. časť: Konektivita a komunikácia,
  6. časť: Batéria a finálne hodnotenie.

Obsah balenia

Biela škatuľka kompaktných rozmerov ponúka okrem veľkého obrázku samotného smartfónu na vrchnej strane aj niekoľko čínskych popisov funkcií. Dôležitejší je však obsah tohto balenia, ktorý v tomto prípade predstavuje samotný smartfón Huawei Ascend D2 so vstavanou batériou, nabíjačku, microUSB kábel, redukciu microUSB <-> USB, slúchadlá bielej farby a technickú dokumentáciu. Huawei nezabudol ani na to, že do zariadenia musíte pomocou špeciálneho slotu vložiť SIM kartu, preto v balení nájdete aj spinku, ktorou daný slot otvoríte.

Huawei-Ascend-D2-59 Huawei-Ascend-D2-60

Konštrukcia

Huawei Ascend D2 prichádza na trh v 2 farebných prevedeniach – Crystal Blue a Pure White. Nami testovaná biela vzorka vyzerala už na prvý pohľad veľmi dobre, čo nám len potvrdilo neskoršie testovanie. Za takéto spracovanie by sa nemusel hanbiť ani najväčší výrobca smartfónov, ktorého zariadenia by sme vďaka plastovému spracovaniu mohli porovnávať práve s Ascendom D2. Hoci je na výrobu tohto zariadenia použitý vo väčšine plast (po obvode sa nachádza hliníkový pás), spracovanie je na veľmi vysokej úrovni a počas používania nič nevŕzga. Horšie to je s odtlačkami prstov, ktoré sa zachytávajú tak na zadnej, ako aj na prednej strane, kde ich vďaka tmavému (vypnutému) displeju viac vidieť.

Huawei-Ascend-D2-25 Huawei-Ascend-D2-40

Predná časť zariadenia Huawei Ascend D2 je takmer celá vyplnená 5-palcovým displejom s Full HD rozlíšením, ktorému sa budeme venovať neskôr. Pod ním nenájdeme žiadne softvérové tlačidlá, nakoľko sa nachádzajú priamo na displeji, čo je trend, ktorý budeme na nových zariadeniach vídať čoraz častejšie. Nad displejom sa nachádza 1,3 Mpix HD fotoaparát spolu so senzormi a nechýba ani primárny reproduktor pre hovory, notifikačná dióda a logo výrobcu.

Huawei-Ascend-D2-29

Zadná časť je obsahovo na prvky menej bohatšia a najviac zaujme zrejme šošovka 13 Mpix fotoaparátu situovaná centrálne v hornej časti. Napravo a vyššie od nej nájdeme aj LED diódu slúžiacu ako svietidlo alebo blesk a v jej blízkosti si svoje miesto našiel aj sekundárny mikrofón pre nahrávanie zvuku do videa. Aj tu nájdeme logo a názov výrobcu a v spodnej časti sa nachádzajú aj povinné informácie o zariadení v čínskom jazyku.

Huawei-Ascend-D2-44

Horná strana Huaweiu Ascend D2 v sebe skrýva už spomínaný zaslepený slot na SIM kartu, ktorý otvoríte len pomocou špeciálnej spinky alebo iného predmetu tohto tvaru. Nachádza sa tu aj ďalší mikrofón a microUSB slot, pomocou ktorého toto zariadenie nabijete alebo pripojíte ku počítaču. Spodná strana obsahuje väčšiu mriežku hlasitého reproduktora, vedľa ktorej sa nachádza aj 3,5 mm jack slot pre pripojenie audio príslušenstva. Po oboch stranách sú dostupné aj ďalšie 2 mikrofóny, takže by tento smartfón nemal mať problém s nahrávaním zvuku ani v hlučnejšom prostredí. V pravej strane napokon nájdeme už len dvojtlačidlo pre ovládanie hlasitosti a tlačidlo vypínania, ktorého umiestnenie naozaj chválime.

Huawei-Ascend-D2-31 Huawei-Ascend-D2-37

Výnimočným je Huawei Ascend D2 aj v odolnosti. Okrem skla Gorilla Glass v už 2. generácii, je toto zariadenie chránené aj certifikátom IPX 5/4, ktorý zabráni vniknutiu vody alebo prachu. Ponárať pod hladinu ho však neskúšajte, táto odolnosť je určená skôr pre používanie zariadenia počas dažďa alebo v extrémnych outdoorových podmienkach, tam by sme ho však nezobrali kvôli bielemu plastovému krytu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí:

  1. časť: Obsah balenia, konštrukcia,
  2. časť: Displej, výkon a pamäť,
  3. časť: Operačný systém,
  4. časť: Multimédiá a fotoaparát,
  5. časť: Konektivita a komunikácia,
  6. časť: Batéria a finálne hodnotenie.
17.4.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+