MojAndroid

Každý rok predstavia výrobcovia mobilných zariadení s operačným systémom Android nové produkty s vyšším výkonom, lepším displejom, väčšou pamäťou RAM alebo novým dizajnom z prémiových materiálov. Ostáva len jediný smer, ktorého vývoj nenapreduje a nedrží krok s novými technológiami a tým sú batérie. Kapacita dnešných lítium polymérových batérií len málokedy stačí na to, aby udržala naše zariadenia v plnom nasadení “živé” počas celého dňa. Už mnohokrát sme počuli o batériách s trojnásobnou kapacitou, ktoré majú miesto uhlíkovej anódy drvený kremík alebo revolučných vzduchových batériách používajúce kyslík pri chemických reakciách. No žiadne z nich sa zatiaľ nedostali na trh. Nedávno sa objavili ďalšie informácie o novej batérii od spoločnosti Hitachi Maxell, ktorá by mala v porovnaní s bežnými Li-Ion batériami priniesť zvýšenie kapacity o 60% pri zachovaní rovnakých rozmerov.

Vydrz baterie

Nová batéria by mala mať okrem vyššej kapacity aj spomalený proces degradácie a teda dlhšiu životnosť. Na všetky vylepšenia prišla spoločnosť vďaka tomu, že sa jej podarilo vyvinúť novú technológiu na sledovanie pohybu iónov lítia takmer v reálnom čase. Pomocou zistení, ktoré vznikli zo sledovania batérie vytvorili štruktúru, ktorá zabezpečuje aby distribúcia reakcie bola homogénna a tok lítiových iónov nestagnoval. Zatiaľ však nie je známe, kedy by sa nová technológia mohla objaviť v spotrebnej elektronike no predpokladáme, že to veľmi skoro ani nebude. Nasadenie takýchto batérií by znamenalo, že výrobcovia by mohli zachovať rozmery svojich produktov a zahrnúť batériu s väčšou kapacitou. Bežná Li-Ion batéria napríklad s kapacitou 2000 mAh, by s využitím výrobného procesu od Hitachi Maxell mala v rovnakých rozmeroch 3,200 mAh.

Zdroj: unwiredview  Foto: popsci

29.3.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+