MojAndroid

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Úvod a konštrukcia
  2. časť: Displej, Výkon a úložný priestor
  3. časť: Operačný systém
  4. časť: Multimédiá – zvuk, videá
  5. časť: Ultrapixel fotoaparát
  6. časť: Konektivita, batéria
  7. časť: Hodnotenie
  8. časť: Fotogaléria

Operačný systém: Nový HTC Sense 5.0 nás zaujal

Vlajkovú loď HTC (2013) poháňa operačný systém Android 4.1.2 Jelly Bean. Nejde o najnovšiu verziu tohto mobilného OS, no predpokladáme, že spoločnosť krátko po začatí predaja poskytne aktualizáciu na Android 4.2.2. Podobne ako v iných smartfónoch spoločnosti, aj tu sa nachádza používateľská nadstavba HTC Sense. Tentokrát však vo svojej najnovšej verzii s číselným označením 5.0. Táto prináša najmä zjednodušenie používateľského prostredia a niekoľko unikátnych funkcií, ako napríklad Blinkfeed a HTC Zoe. 

HTC One_screen_6 HTC One_screen_10 HTC One_screen_7

HTC Blinkfeed je doplnok, ktorý pretvára domovskú obrazovku smartfónu na jednoduchý live stream informácií. Zobraziť môže aktuality a novinky zo sociálnych sietí alebo vybraných médií. Slovenské médiá sa žiaľ medzi nimi zatiaľ nenachádzajú a Blinkfeed tak použijete predovšetkým pri zobrazovaní noviniek z Twitteru a Facebooku, či pridávaní statusov. Na zobrazenie sú však k dispozícii aj ZOE Share klipy, udalosti z kalendára, či aktuálny čas a predpoveď počasia. Ak by ste predsa len mali záujem o zobrazovanie aktuálnych správ zo zahraničia, môžete si vybrať z viac ako 1600 partnerských stránok, medzi ktorými nechýbajú napríklad CNET, TechCrunch, The Verge alebo Reuters. Vyberať môžete správy na základe kategórie, vďaka čomu sa v streame informácií ukážu napríklad len správy týkajúce sa zábavy, technológií alebo hudby. Výber je už len na vás. Blinkfeed môže aktualizácie automaticky preberať počas pripojenia na Wi-Fi alebo pri aktívnom mobilnom internete.

Blinkfeed je po spustení natívne nastavený ako domáca obrazovka. Komu však nevyhovuje, môže ho zameniť za klasickú plochu Androidu. Tých si v launcheri môžete pridať maximálne 4 – s Blinkfeed tak máte k dispozícii päť pracovných plôch. Na nešťastie nejde Blinkfeed úplne vypnúť, tento fakt nám však vôbec neprekážal a nepozorovali sme ani žiadne spomalenia systému, ktoré by mohol Blinkfeed pri práci spôsobovať.

HTC One_screen_11 HTC One_screen_12

Dizajnovými zmenami prešla spodná lišta, ktorá obsahuje ikony aplikácií Telefón, SMS správy, Internet, Fotoaparát a tlačidlo pre spustenie menu so zoznamom aplikácií. Tieto môžete jednoducho zmeniť pretiahnutím ikon zo zoznamu aplikácií nad lištu alebo naopak. Podporované je aj vytváranie adresárov.

Menu s aplikáciami zobrazuje navrchu vždy aktuálny čas a počasie. Ikony môžu byť rozmiestnené v mriežke s veľkosťou 3×4 alebo 4×5. Podporované je aj triedenie ikon do adresárov alebo ich usporiadanie podľa abecedy, dátumu nainštalovania, či podľa vlastného uváženia. Nadbytočné aplikácie môžete zo zoznamu podľa potreby skryť, prípadne ak to systém umožňuje, aj odinštalovať. Interaktívna notifikačná lišta je rovnaká ako v prípade HTC One X alebo One X+ s Androidom 4.1 Jelly Bean. Opäť tu chýbajú akékoľvek rýchle ovládacie prvky, na ktoré sme zvyknutí pri nadstavbách iných výrobcov, ale aj v natívnom Androide 4.2 Jelly Bean. Jednotlivé notifikácie rozšíríte pomocou gesta pinch-to-zoom.

HTC One_screen_13 HTC One_screen_18 HTC One_screen_17

HTC k novému HTC Sense pribalil aj niekoľko widgetov a aplikácií. Okrem nových hodín s počasím prešli dizajnovými úpravami aj ostatné widgety. Ak nedáte dopustiť na dobré známy widget Sense hodín zo starších verzií nadstavby, môžeme vás ubezpečiť, že ten sa tu stále nachádza. Ďalšie aplikácie, ktoré v operačnom systéme stoja za zmienku sú:

  • HTC Sense TV: Aplikácia, ktorá mení HTC One na diaľkový ovládač k vášmu TV, satelitu alebo DVD prehrávaču. K dispozícii je aj programový sprievodca, ktorý ale nepodporuje poskytovateľov digitálnej televízie v našej krajine.

HTC One_screen_19 HTC One_screen_20

  • FM rádio: Ani tu nechýba aplikácia pre počúvanie FM rádia, ktoré dokáže automaticky vyhľadať stanice. Počúvané skladby môžete rozpoznať pomocou aplikácie SoundHound a naladené stanice uložiť do zoznamu obľúbených.

HTC One_screen_21 HTC One_screen_22

  • Car: Alternatívny launcher pre pohodlnejšie ovládanie telefónu pri riadení automobilu. Jednotlivé aplikácie sú vsadené do väčších polí, ktoré sa pri riadení ľahšie stláčajú. Ich poradie a počet môžete upravovať podľa potreby.

HTC One_screen_23

  • Hodiny: V Hodinách nájdete aktuálny čas pre vybrané svetové metropoly, pričom ich lokalita je zobrazená aj priamo na zemeguli. V aplikácii môžete nastavovať budíky, použiť stopky alebo spustiť časovač so zvukovou signalizáciou.

HTC One_screen_24 HTC One_screen_27 HTC One_screen_26

  • Počasie: Výborná aplikácia pre predpoveď počasia, ktorá čerpá aktuálne údaje zo služby Accuweather. Okrem pekného prostredia a animácií, na váš čaká aktuálna predpoveď, predpoveď na sedem dní dopredu alebo hodinová predpoveď. Informácie o počasí sa môžu aktualizovať na základe vašej aktuálnej polohy alebo podľa miest, ktoré si v aplikácií prednastavíte.

HTC One_screen_29 HTC One_screen_30 HTC One_screen_31

  • Poznámky: Textové, kreslené, obrazové a zvukové poznámky môžete vytvárať v aplikácii s názvom Poznámky.
  • Úlohy: Aplikácia pre správu vašich úloh, ktorá sa dokáže synchronizovať aj s Google Tasks.

V telefóne sa nachádzajú aj aplikácie ako Kalkulačka, Baterka, Hlasový záznamník, Akcie a predinštalované sú aj aplikácie Google Chrome, Polaris Office a iné.

HTC One_screen_77 HTC One_screen_78

Silnou stránkou Sense 5.0 je aj široká podpora synchronizačných serverov. V aplikáciách spoločnosti HTC tak nechýba priama integrácia so sociálnymi sieťami Facebook a Twitter, vďaka čomu budete vedieť napríklad o narodeninách vašich priateľov z Facebooku a k dispozícii sú aj ich fotografie a albumy. Tie si môžete okrem galérie pozrieť aj priamo v aplikácii Ľudia. V nastaveniach kont a synchronizácie môžete pridávať servery pre Dropbox, E-mail, Exchange ActiveSync, Flickr, Google, HTC, LinkedIn, Microsoft Hotmail a Evernote.

HTC One_screen_32 HTC One_screen_33

Všetky HTC aplikácie sú teraz vzhľadom a ovládaním viac podobne natívnému Androidu a HOLO dizajnu. Medzi jednotlivými záložkami sa už neprepína zo spodnej lišty ako to bolo v predchádzajúcich verziách HTC Sense, ale posunom prsta po displeji zľava doprava a naopak.

Nový je aj Task manager s poslednými spustenými aplikáciami. Tie sú teraz v náhľadoch zobrazené v mriežke s veľkosťou 3×3, ktorú vyvoláte dvojitým kliknutím na tlačidlo domčeka. Aplikácie môžete z pamäte telefónu úplne odstrániť ich posunutím dohora. Problémom, podobne ako aj pri HTC One X a X+, zostáva malé oneskorenie pri prepínaní medzi nimi. Pri HTC One je však minimálne a skoro si ho ani nevšimnete. Inak musíme nové usporiadanie posledných spustených aplikácií pochváliť. Oproti predchádzajúcim verziám je nepochybne prehľadnejšie.

HTC One_screen_34 HTC One_screen_35

HTC v novej verzii Sense upustilo od predchádzajúceho vzhľadu uzamykacej obrazovky. Namiesto kruhu umiestneného v strede, odomknete obrazovku potiahnutím prsta zdola nahor. Rovnakým spôsobom spustíte aj niektorú zo štyroch prednastavených ikon v spodnej lište obrazovky, ktoré je možné nahradiť vlastnými aplikáciami. Podobne ako vo verzii Sense 4.1, aj tu nájdete niekoľko preddefinovaných štýlov uzamykacích obrazoviek. Na výber máte lock screen s tapetou a uzamykaciu obrazovku pre produktivitu, fotoalbum alebo hudobný prehrávač. Pri produktivite si môžete nastaviť zobrazovanie notifikácií pre hovory, správy, e-maily alebo udalosti z kalendára.

HTC One_screen_36 HTC One_screen_38

Jednou z vecí, ktorá pri operačnom systéme zamrzí, je umiestnenie tlačidla pre vyvolanie menu v niektorých aplikáciách. Toto sa nešťastne nachádza v spodnej časti a zaberá tak zbytočne časť displeja. Podobným problémom trpeli aj predchádzajúce verzie Sense, spoločnosť ju však neskôr v aktualizáciách opravila. Pravdepodobne sa po uvedení do predaja dočkáme podobnej zmeny.

HTC One_screen_40 HTC One_screen_41

HTC, podobne ako aj pri smartfóne One X+, ponúka možnosť nastaviť si telefón ešte predtým ako ho dostanete do rúk. Vďaka službe HTC Get Started s môžete prostredníctvom webových stránok spoločnosti HTC nastaviť Google účet, tapetu, zvonenie, lockscreen, nainštalovať niektoré z dostupných aplikácií či hier, pridať obľúbené internetové záložky alebo dokonca upraviť rozloženie ikon, či widgetov na ploche.

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Úvod a konštrukcia
  2. časť: Displej, Výkon a úložný priestor
  3. časť: Operačný systém
  4. časť: Multimédiá – zvuk, videá
  5. časť: Ultrapixel fotoaparát
  6. časť: Konektivita, batéria
  7. časť: Hodnotenie
  8. časť: Fotogaléria
26.3.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+