MojAndroid

Hoci multimediálne tablety nedokážu v plnej miere nahradiť klasické stolné počítače alebo notebooky, no vďaka svojej mobilite sa stávajú vynikajúcimi nástrojmi pre jednoduché úlohy, akými sú čítanie e-mailov, prehliadanie webových stránok, čítanie kníh, pozeranie videí a iných nenáročných činností. Narozdiel od smartfónov s mobilným operačným systémom Android, podiel tabletov na trhu nie je až taký výrazný v porovnaní s konkurenciou, akou je spoločnosť Apple.  Avšak podľa aktuálnych predpovedí prieskumnej agentúry IDC, Android získa už v tomto roku malý náskok pred Apple.

Tablet OS Podiel na trhu v roku 2013 Podiel na trhu 2017
Android 48.8 % 46,0 %
iOS 46.0 % 43,5 %
Windows 2.8 % 7.4 %
Windows RT 1.9 % 2.7 %
Iné 0.6 % 0.4 %

Tabuľka predpovede podielu OS tabletov na trhu, zdroj: IDC

Tablety s operačným systémom Android zvýšili svoj podiel na trhu vo veľkej miere najmä v roku 2012 a IDC očakáva, že tento trend bude pokračovať aj naďalej. Predchádzajúce správy analytikov predpovedali, že podiel Androidu bude v roku 2013 dosahovať 41,5 %, no vďaka narastajúcemu záujmu zákazníkov o zariadenia menších rozmerov upravili prognózu na 48,8 %. “Každý druhý dodávaný tablet v tomto štvrťroku mal veľkosť obrazovky nižší, ako je 8 palcov. A pokiaľ ide o zásielky, očakávame že menšie tablety budú v roku 2013 naďalej pokračovať v raste” uviedol Jitesh Ubrani, analytik pre IDC Tablet Tracker.

Predpokladá sa, že tablety spoločnosti Apple naopak stratia časť podielu na úkor Androidu a v roku 2013 zaznamenajú pokles z 51 %, ktoré zaznameli v roku 2012, na 46 %. V dlhodobom merítku obaja konkurenti sa budú musieť vzdať určitého podielu vďaka tabletom so systémom Windows 8, ktoré zaznamenajú nárast z 1% na 7,4 %.

Zdroj: IDC 

13.3.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+