MojAndroid

Či už to je spôsobené najväčším počtom mobilných zariadení na trhu alebo architektúrou systému, Android je najviac napádaným operačným systémom na Zemi. Hovoria o tom štatistiky spoločnosti F-Secure, ktorá tvrdí, že na tento operačný systém smerovalo v minulom roku až 79% z celkového mobilného malwaru, pričom v poslednom štvrťroku to bolo až 96% zo všetkých malware-ových útokov na mobilné zariadenia. V porovnaní z minulými rokmi počet útokov rapídne stúpol. V roku 2011 Android napadlo 66,7% malware-u a v roku 2010 počet útokov predstavoval len 11,25%.

android-malware

Ostatné operačné systémy pre mobilné zariadenia sú na tom, čo sa malware-ových útokov týka, veľmi dobre. Symbian, ktorý bol v posledných 2 rokoch často napádaným systémom (2010 – 62,5%, 2011 – 29,7%), sa v minulom roku obišiel len so zhruba 19% podielu a ostatné operačné systémy dokonca ohrozilo len menej ako 1% útokov.

mobile-malware-

Zaujímavým je aj fakt, že v minulom roku počet útokov na Android rapídne vzrástol až v posledných mesiacoch. V 4. kvartáli predstavovali útoky na Android až 96% zo všetkých útokov na mobilné zariadenia, čo signalizuje aj to, akým smerom sa mobilní hackeri budú uberať. Google si je zraniteľnosťou svojich zariadení plne vedomý a bohužiaľ sa spamätal dosť neskoro. Až v Androide 4.2 totižto špeciálne upravil kód tak, aby bol systém imúnny voči väčšine mobilných vírusov. Najnovšie štatistiky však hovoria o tom, že Android vo verzii 4.2 Jelly Bean je len na 1,6% všetkých zariadení, čo znamená, že väčšina smartfónov a tabletov pracuje na starších verziách – Gingerbread 44,2% a Ice Cream Sandwich 28,6%.

mobile-malware-2

Ďalším dôvodom, prečo sa hackeri zameriavajú práve na Android zariadenia, je neustále rastúci počet mobilných platieb a transakcií, ktoré prebehnú cez Android zariadenia. Každý tok peňazí totižto predstavuje pre hackera potencionálny cieľ a pri veľkom množstve aplikácií v Google Play je ťažké rozlíšiť, ktoré z nich obsahujú nebezpečný kód. Obľúbeným typom vírusov pre mobilné zariadenia sú trójske kone (vírusy správajúce sa ako zdravé aplikácie), ktoré od používateľov získavajú financie najčastejšie zasielaním platených SMS správ. Väčšinou sú kódy upravené tak, aby používateľ ani nezistil, že platenú SMS odoslal a prekvapenie prichádza až na konci mesiaca, kedy mu príde účet za telefón. Podiel takýchto vírusov je až 66,1% voči ostatným typom ako spyware, či riskware.

mobile-malware-3

Veľmi zaujímavým je aj zistenie, že čoraz viac mobilného malware-u sa zameriava na dosiahnutie zisku a financií, oproti tomu, že v minulých rokoch boli veľmi populárne najmä vírusy, ktoré sledovali vaše zariadenie a vaše dáta, ktoré zariadením prešli. Vírusom rozhodne napomáha aj rôznorodosť nadstavieb pre Android, ktoré prichádzajú od takmer každého výrobcu a fakt, že užívatelia dostatočne nepreverujú obsah, ktorý otvárajú vo svojom mobilnom zariadení.

mobile-malware-4

Napriek všetkým výkričníkom a vysokým číslam je však dobré poznamenať, že malware vo väčšine prípadov napadne mobilné zariadenie, ale svoju prácu nedokončí. Taktiež spoločnosť F-Secure označuje za malware aplikácie, ktoré v konečnom dôsledku nie sú pre používateľa škodlivé, ale len “otravné” a zobrazujú napríklad reklamu v notifikačnej lište. Reálne tak o peniaze prichádza len máloktorý z používateľov. Mobilný malware však rozhodne netreba podceňovať a treba predchádzať krokom, ktoré by ho do vášho zariadenia dostali. Inštalujte si tak aplikácie len z dôveryhodných zdrojov, platené aplikácie si riadne zaplaťte v Google Play a svoje zariadenie pre istotu vyzbrojte aj anti-vírusovým programom. Mimochodom, stretol sa už niekto z vás s mobilným malware-om?

Zdroj: TechCrunch 

8.3.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+