MojAndroid

Minulý týždeň sa v španielskej Barcelone konala najväčšia výstava mobilných technológií na svete – MWC 2013. Aj tento rok sme boli súčasťou tejto šou, kde svoje najnovšie technológie a zariadenia predstavovali takmer všetky svetové spoločnosti pracujúce v mobilnom priemysle. Nakoľko sme vám priniesli informácie o desiatkach zariadení a technológií, rozhodli sme sa, že vám ich všetky ponúkneme prehľadne v ďalšej časti nášho seriálu Téma týždňa.

MWC-2013_RGB_White_Ver

Mobile World Congress je udalosť, na ktorej sa predstavujú mobilné trendy. Výrobcovia sú však netrpezliví a svoje novinky ukážu často pred touto konferenciou, prípadne na jej začiatok, aby predišli chaosu, v ktorom by ich predstavenie bolo len “jedným z mnohých”. Na MWC 2013 sme naozaj našli  obrovské množstvo zariadení a technologických noviniek a často sme sa aj my strácali v zoznamoch údajov a špecifikácií. Rozhodli sme sa preto, že vám novinky roztriedime podľa výrobcov a vy si následne môžete spätne pozrieť, čo všetko obohatilo tento týždeň svet Androidu.

TIP: Prečítajte si aj článok MWC 2013: TOP 5 Android noviniek, ktoré najviac zaujali v Barcelone + jedno veľké sklamanie

Samsung

Spoločnosť Samsung sa na MWC 2013 prezentovala najmä 8-palcovým tabletom Galaxy Note 8.0. Zaujímavým však určite bol aj prototyp tabletu s 8-jadrovým procesorom Exynos 5 Octa, ktorý verejnosti predviedol, čo dokáže. Z ďalších zariadení, ktoré spoločnosť Samsung predstavila, môžeme spomenúť multimediálne domáce úložisko HomeSync s 1 TB HDD, či smartfóny strednej a nižšie triedy – Galaxy Young, Galaxy Fame, odolný Galaxy XCover 2, či 5-palcový Galaxy Grand.

Samsung-Galaxy-Note-8-MWC2013-2
Samsung Galaxy Note 8.0

HTC

Tawainská spoločnosť HTC sa na MWC prezentovala len svojou novou vlajkovou loďou HTC One, ktorú predstavila už pred touto udalosťou na vlastnej akcii. HTC One bolo predstavené osobitne aj pre Slovensko a Česko v Prahe, odkiaľ sme vám priniesli rovnako živé fotografie.

HTC ONE MWC2013
HTC One

Sony

Sony so sebou na MWC 2013 v Barcelone prinieslo veľmi zaujímavý Android tablet Xperia Tablet Z. Ten má doplniť najnovšiu vlajkovú loď spoločnosti Xperiu Z, od ktorej prebral nielen dizajn, ale aj niekoľko výborných funkcií. Medzi tie najlepšie vyberáme odolnosť voči vode a nadmernému prachu a krásny 10,1-palcový FullHD displej.

SONY XPERIA Tablet Z MWC2013
Sony Xperia Tablet Z a Sony Xperia Z

 

Huawei

Čínsky gigant Huawei na MWC 2013 vystavoval niekoľko veľmi zaujímavých Android zariadení. Okrem smartfónov Huawei Ascend Mate, Ascend D2 a Ascend P2 vystavoval aj 10-palcový tablet MediaPad 10 FHD. Huawei sa tento rok vyzbrojil veľmi kvalitne spracovanými novinkami, ktoré vypočuli želania používateľov a skĺbujú v sebe najnovšie technológie v peknom dizajne. Silnou stránkou je aj dobrá výdrž batérie.

Huawei-MediaPad-10FHD-MWC2013-13
Huawei MediaPad 10 FHD

 

ZTE

Spoločnosť ZTE nechce zaostávať za tohtoročnými trendmi a preto svoje portfólio zariadení na MWC obohatila o dva veľmi zaujímavé zariadenia. Prvým z nich je ZTE Grand S LTE, výborne vybavený smartfón s 5-palcovým FullHD displejom. Hoci spoločnosť mierne zavádzala pri tom, aký procesor toto zariadenie ponúka, ide o pekný kus hardvéru, ktorý stojí za to. Druhým smartfónom je 5,7-palcový Grand Memo, ktorý spoločnosž ZTE predstavila už takmer pred mesiacom a na MWC ho prišla ukázať širšej verejnosti.

ZTE-Grand-Memo-MWC2013-13
ZTE Grand Memo

 

Lenovo

Prekvapenie na MWC spôsobila aj spoločnosť Lenovo, ktorá si pre nás pripravila trojicu nových Android tabletov a nový Android smartfón. Hoci IdeaPady A1000, A3000 a S6000 útočia skôr na strednú triedu, kde je hlavným lákadlom nižšia cena, dokážu sa postarať o takmer každého zákazníka, ktorého zaujmú aj pekným dizajnom. Veľmi pekný dizajn ponúkol aj smartfón IdeaPhone S720 s 2-jadrovým procesorom.

Lenovo IdeaPad S6000 MWC2013
Lenovo IdeaPad S6000

 

LG

Spoločmosť LG mala jeden z tých bohatších stánkov. Samozrejme bohatší na zariadenia. Okrem pokračovania svojho modelu Optimus G v podobe LG Optimus G Pro so 4-jadrovým procesorom, 2 GB RAM a 5,5″ FullHD displejom si totižto pripravila aj novinky v podobe druhej generácie Optimus L zariadení – L3 II, L5 II a L7 II. So zameraním skôr na zahraničné trhy, spoločnosť LG predstavila aj novú radu zariadení F so spoľahlivou sieťou LTE a jej zástupcu LG Optimus F5. Okrem Android zariadení si však LG na MWC prinieslo aj niekoľko technologických noviniek. Medzi ne môžme zaradiť novú technológiu na bezdrôtový prenos obrazu, LG WCP-300, najmenšiu bezdrôtovú nabíjačku na svete a aj 8-jadrový procesor LG Odin, ktorý chce spoločnosť LG vložiť do pripravovaného zariadenia LG Optimus G II.

LG-Optimus-G-pro-MWC2013-8
LG Optimus G Pro

 

Motorola

Hoci na MWC 2013 v Barcelone Motorola nepredstavila žiadne nové zariadenie, prišla a svojim zákazníkom ukázala už existujúce modely smartfónov Razr i a Razr HD. Tie sa vyznačujú najmä použitím kevlarových prvkov na tele a pekným, jednoduchým dizajnom.

Motorola Razr HD MWC 2013
Motorola Razr HD

 

Asus

Ako to už býva zvykom, za ostatnou konkurenciou nezaostáva ani spoločnosť Asus, ktorá sa v poslednom roku zviditeľnila najmä vďaka zariadeniu Asus Padfone 2 a výrobe tabletu Nexus 7. Na MWC v Barcelone však šokovala verejnosť predstavením ďalšej verzie Padfone-u, konkrétne pod názvom Asus Padfone Infinity, ku ktorému pri kúpe pridá aj 10-palcové tabletové telo s FullHD rozlíšením displeja. Zaujímavosťou bol aj novo-predstavený tablet s funkciami telefónu – Asus FonePad, ktorý spoločnosť následne prezentovala aj a videu.

ASUS-Padfone-Infinity-MWC2013-5
Asus Padfone Infinity

 

NVIDIA

Okrem už predstavenej hernej konzoly s najnovším čipom nVidia Tegra 4 – nVidia SHIELD, ukázala spoločnosť aj výsledky benchmarkov, ktoré dosiahol ich najnovší čip Tegra 4. Ten dokázal poraziť aj konkurenciu v podobe Snapdragonu 600, ktorý môžeme nájsť hneď v niekoľkých zariadeniach predstavených v tomto roku.

NVIDIA SHIELD MWC2013
NVIDIA Shield

 

Ďalšie novinky

Okrem týchto spoločností sa na MWC prezentovali aj menej známe, no vôbec nie menej kvalitné firmy, ktoré predstavovali svoje nové technológie a zaujímavé hardvérové kúsky. Spoločnosť Intel rozprávala o svojich nových 2-jadrových Atom procesoroch Clover Trail+, zatiaľ čo na trh s Android tabletmi vstúpila oficiálne spoločnosť HP s modelom HP Slate 7. Zaujal aj Acer, ktorý si na MWC doniesol 21,5-palcový Smart Display s operačným systémom Android. Zaujímavý stánok však ponúkla aj spoločnosť Alcatel, ktorá na MWC predstavila nový smartfón Alcatel One Touch Idol X s FullHD displejom. Veľmi nás zaujali aj nové šošovky pre mobilné fotoaparáty od spoločnosti Aptina a rovnako zaujímavá bola aj prezentácia spoločnosti AppMachine, ktorá predstavila univerzálny nástroj pre vytváranie mobilných aplikácií. Na konci výstavy porota vybrala aj najzaujímavejšie kúsky z mobilného sveta za posledný rok, ktoré vyhlásila v ankete Global Mobile Awards 2013, ktorú hostil známy spisovateľ a komik David Walliams.

Výsledky Global Mobile Awards 2013 [MWC 2013]

Záver

Výstava mobilných technológií v Barcelone nám opäť priblížila najnovšie trendy a smery, ktorými sa budú spoločnosti mobilného trhu uberať najbližších 12 mesiacov. Videli sme niekoľko veľmi zaujímavých smartfónov a tabletov, ktoré sa tento rok pobijú o sympatie zákazníkov a my samozrejme budeme pri tom, a budeme vám prinášať vždy najčerstvejšie informácie zo sveta Androidu. Nižšie sme si pre vás pripravili krátku anketu, v ktorej môžete zahlasovať za zariadenie, prípadne inú novinku z MWC 2013, ktorá vás zaujala najviac a získala si váš obdiv.

Na MWC 2013 ma najviac zaujala spoločnosť:

Zobraziť výsledky

Loading ... Loading ...

3.3.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+