MojAndroid

Tento týždeň som sa vrátil z Barcelony, kde sa konala výstava Mobile World Congress 2013. Všetky aktuálne novinky ste mohli sledovať aj na našom webe MojAndroid.sk. V dnešnej časti pravidelného nedeľníka Téma týždňa sme zhrnuli zoznam všetkých noviniek, v tomto článku sa chcem s vami podeliť o päť najlepších zariadení, ktoré ma v Barcelone najviac zaujali.

Mobile Worlds Congress 2013 v Barcelone
Mobile Worlds Congress 2013 v Barcelone

5. miesto: Lenovo IdeaPhone K900

Lenovo IdeaPhone K900
Lenovo IdeaPhone K900

Lenovo ma osobne na MWC príjemne prekvapilo. Firma vystavovala novú sériu tabletov a smartfónov, z ktorých ma najviac zaujala vlajková loď s Intel-om inside, svoju premiéru zažila už na CES v Las Vegas. Lenovo IdeaPhone K900 nielen dobre vyzerá, ale ponúka aj vysoký výkon. Charakteristická je konštrukcia zariadenia vyrobená z polykarbonátu a legovanej nerezovej ocele a hrúbka len 6,9 mm.

4. miesto: HTC One

HTC One má nový fotoaparát, ktorý si návštevníci mohli vyskúšať v náročných svetelných a športových podmienkach
HTC One má nový fotoaparát, ktorý si návštevníci mohli vyskúšať v náročných svetelných podmienkach a pri  športových aktivitách

Spoločnosť HTC svoju vlajkovú loď predstavila tesne pred MWC 2013 v Londýne, avšak ich stánok s novým HTC One patril medzi top produkty výstavy. HTC One má unibody konštrukciu vyrobenú z hliníka s hrúbkou 9,3 mm. Dobre padne do ruky, navyše HTC sa nenaháňa v zväčšovaní obrazovky a ponúka 4,7 palcový Full HD displej. Revolúciu sa snaží priniesť aj s novým UltraPixelovým fotoaparátom a stereo zvukom. Zaujímavé je aj priehľadné tlačidlo ON/OFF, ktoré dokáže cez IR ovládať domáce spotrebiče.

3. miesto: ASUS Padfone Infinity

ASUS Padfone Infinity
ASUS Padfone Infinity

Asus prekvapil keď predstavil ďalšieho nástupcu z kategórie Padfone. Novinka ASUS Padfone Infinity je prepojenie smartfónu a tabletu v elegantnom hliníkovom balení. Táto kombinácia ponúka Full HD zážitky na oboch obrazovkách a výdrž batérie až 40 hodín hovorov v 3G sieti. Zariadenie sa dobre drží, je ľahké a ponúka vysoký výkon štvorjadrového procesora Snapdragon 600 s taktom 1,7GHz. Ďalšiu výbavu dopĺňa 2GB RAM a 32 alebo 64GB vnútornej pamäte. Asus si však za tento luxus zapýta až 999€. Sám som zvedavý, ako sa im bude dariť s predajom s touto cenovkou.

2. miesto: Samsung Galaxy Note 8.0

Samsung Galaxy Note 8.0 a Apple iPad mini
Samsung Galaxy Note 8.0 a Apple iPad mini

Samsung Galaxy Note 8.0 zaujme hneď na prvý pohľad. Jeho dizajn totiž pochádza z modelu Galaxy SIII a Samsung sa rozhodol použiť tento vzhľad aj na tablete. Galaxy Note 8.0 sa dobre drží v ruke, je vybavený perom S-Pen a ako už názov napovedá, disponuje osem palcovou uhlopriečkou. Samsung tak  dopĺňa ponuku 7, 8.9, 10.1 palcových zariadení. Ak sa vám zdá dalšia veľkosť ako nezmysel, skúste sa zamyslieť nad zariadením iPad mini, ktorému chce Note 8.0 priamo konkurovať.

1. miesto: SONY Xperia Tablet Z

SONY XPERIA Tablet Z MWC2013
Sony Xperia Tablet Z a Xperia Z

Wow. To bola moja prvá reakcia, keď som chytil do rúk nový tablet SONY Xperia Tablet Z. Ľahký ako pierko. Elegantný. Príjemný na dotyk. Asi takto by sa dal popísať jednoduchými vetami. Xperia Tablet Z je vyrobený z kvalitných materiálov. Navyše je to najtenší a najľahší tablet, vďaka parametrom hrúbke len 6,9mm a hmotnosti pod 500 gramov. Má podobný dizajn OmniBalance ako Xperia Z a aj tablet je odolný proti vode. Rozhodujúcim faktorom však bude cena, ktorá je aktuálne nastavená na hranici 639 EUR.

Jedno veľké sklamanie

Musím však povedať, že na MWC v Barcelone som zažil aj jedno veľké sklamanie. Toto bola už moja druhá návšteva MWC a po minulom roku mi bol najbližší Android stánok od spoločnosti Google. Tento rok sa žiadny stánok nekonal. Android je aktuálne číslo jedna a Google si dovolil odignorovať účasť na takejto veľkej akcii. Je jasné, že operačný systém Android bol napriek tomu vo vačšine mobilných zariadení ostatných výrobcov, no chýbala mi tam samotná propagácia a chill-out zóna, tak ako to bolo minulý rok. Niektorí môžu namietať, že Google prezentoval svoju prácu na stánku spoločnosti Motorola, ktorú si kúpili. No ako vieme, táto akvizícia zatiaľ vytúžené ovocie nepriniesla. Verím však, že o rok túto akciu opäť navštívi aj Google so svojim Androidom.

Stánok Google v roku 2012
Výstavka Google v roku 2012

3.3.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+