MojAndroid

Na recenziu sme do redakcie získali nezvyčajne malé, no pritom veľmi prepracované zariadenie. Reč je o odolnej kamere pre extrémne športy – GoPro Hero 3, konkrétne Silver Edíciu (bez Wi-Fi ovládača). Tá okrem výborných schopností nahrávať FullHD video a snímať detailné fotografie ponúka napríklad aj Android aplikáciu, pomocou ktorej môžete kameru ovládať a sledovať, čo sa deje pred objektívom. Toto, ale aj ďalšie funkcie tejto kamery sme si vyskúšali a nižšie vám prinášame naše poznatky z testovania tejto mini-kamery s veľkým potenciálom.

GoPro_HD_Hero_3-550x351

Obsah balenia

V balení v tvare kvádra je dominantou samotná kamera v odolnom púzdre na vrchu pod priesvitným plastovým krytom. Pod ňou sa v papierovom obale nachádza ďalšie príslušenstvo, ktoré v základnom balení znamená náhradné dvierka na odolný obal, napájací miniUSB kábel, 2x stojan na prichytenie kamery, 2x podstavec s možnosťou prilepenia a nadstavce pre pripojenie kamery s pohľadom dopredu alebo na stranu. Nachádza sa tu aj niekoľko nálepiek GoPro “Be a Hero” a niekoľko informačných papierov, ktoré informujú o možnosti stiahnutia manuálu z internetu.

gopro-hd-hero3-silver-edition-cena-209284

Upozornenie: Predtým, ako budete kameru používať, by ste mali aktualizovať jej softvér. Spravte tak podľa návodu na gopro.com/update

Konštrukcia

GoPro Hero 3 je kamera miniatúrných rozmerov, čo však nikoho neprekvapí. Je totižto vyrobená pre použitie v extrémnych športoch ako napríklad motokros, freeride lyžovanie, downhill či skateboarding, pričom sa najčastejšie kamera umiestňuje na prilbu, motorku či napríklad na lyžu, takže musí byť malá, aby používateľovi nezavadzala pri vykonávaní aktivity. Na kamere nájdeme len 3 tlačidlá – vpredu tlačidlo vypínania/MODE, navrchu spúšť/tlačidlo pre potvrdenie a na boku špeciálne tlačidlo pre Wi-Fi. To je na rozdiel od predošlej verzie GoPro kamery zabudované priamo v tele a nie je nutné dokupovať žiadny ďalší Wi-Fi modul.

05_h3_black_camera_glam

Na prednej strane sa okrem už spomínaného tlačidla nachádza aj 11 Mpix šošovka s obejktívom a notifikačné LED diódy. Tie vás upozornia napríklad na prebiehajúce nahrávanie videa, na samospúšť pri fotografovaní, či na spustenú Wi-Fi sieť. Nájdete tu aj logo HERO3. Vrchná strana kamery GoPro 3 obsahuje spúšť a mikrofón chránený malou mriežkou. V ľavom boku nájdeme už spomínané tlačidlo na Wi-Fi nastavenia a druhý mikrofón pre nahrávanie audia, v opačnej pravej strane si zas svoje miesto našli sloty na miniUSB kábel, microHDMI  a slot na pamäťovú kartu typu microSD do kapacity 64 GB. Zadná strana kamery GoPro Hero 3 v sebe skrýva batériu s kapacitou 1050 mAh a špeciálne upravený konektor pre pripojenie Battery Pack-u alebo LCD monitora.

GoPro-Hero-3-Black-7-1024x682

Odolné púzdro pre kameru GoPro Hero 3 je vyrobené zo špeciálne tvrdeného polykarbonátu a je vodeodolné do 60 metrov pod hladinou. Takisto ochráni kameru pred nárazmi a stretnutiami s ďalšími mechanickými časticami. Na jeho otváranie a zatváranie slúži špeciálny “klip” na vrchu púzdra, otvoríte ho s pomocou palca a ukazováka pri uchopení púzdra spredu. Púzdro má vymeniteľné zadné dvierka, ktoré sa dajú prispôsobiť pre použitie LCD displeja, batériového pack-u alebo len samotnej kamery. Potenciál využitia tejto kamery pre extrémny športy je obrovský a zrejme najlepšie ho vystihuje nasledujúce video.

Funkcie a vlastnosti

GoPro Hero 3 Silver Edition

  • Odolná kamera s miniatúrnymi rozmermi (o 30% menšia, ako GoPro Hero 2),
  • Odolnosť voči vode (do 60 m hĺbky) a mechanickým časticiam (s príslušným ochranným obalom, samozrejme),
  • 11 Mpix snímač s ohniskom f2.8 a široko-spektrálnym záberom,
  • Možnosť nahrávania 1080p, 960p, 720p a 480p videí s 24 – 120 FPS, H.264 kodek, *.mp4 formát,

  • Možnosť snímania fotografií v rozlíšení 11, 8 a 5 Mpix,
  • Burst foto až 10 záberov/s,
  • Time-lapse video s 0.5, 1, 2, 5, 10, 30 alebo 60 sekundovými intervalmi,
  • Automatické alebo manuálne vyváženie bielej,
  • Nahrávanie mono zvuku, AAC kompresia s AGC, možnosť dokúpenia príslušenstva s 3,5 mm audio jack výstupom,
  • Podpora pre operačné systémy Windows Vista/7/8, Mac OSX 10.5 a novší,
  • Podpora microSD kariet do kapacity 64 GB, typ Class 4 a vyššie, pre najvyššiu kvalitu potrebný typ Class 10,

Android aplikácia GoPro

Na Google Play Store existuje viacero aplikácií pre najnovšiu kameru GoPro, len jedna je však oficiálna. GoPro App ponúka pekný dizajn, intuitívne prostredie a viacero zaujímavých funkcií. Pre spárovanie kamery s touto aplikáciou je dôležité, aby ste v kamere GoPro Hero 3 stlačili tlačidlo Wi-Fi a následne zvolili režim Tablet & Phone. Ďalším krokom je zapnutie Wi-Fi vo vašom Android zariadení, kde je potrebné sa v nastaveniach pripojiť ku vytvorenej Wi-Fi sieti s názvom GoPro*sériové číslo*. Potom už len stačí spustiť nainštalovanú aplikáciu, ktorá by mala automaticky spárovať váš smartfón či tablet s GoPro kamerou.

gopro-app-1  gopro-app-2  gopro-app-3

Ako sme už v úvode spomínali, pred používaním je nutné spraviť aktualizáciu softvéru vo vašej kamere. Proces aktualizácie vám okrem novej verzie softvéru umožňuje nastaviť aj názov kamery a heslo pre jej používanie. To použijete pri pripojení sa na Wi-Fi sieť GoPro. Ak ste krok vytvárania hesla preskočili, zadajte do políčka hesla pre Wi-Fi sieť heslo “GoProHero”.

gopro-app-4  gopro-app-5

Priamo v aplikácii GoPro App je po spárovaní možné sledovať obraz z kamery a ovládať jej funkcie. Hoci je obraz o 2-3 sekundy opozdený, na akcie reaguje kamera takmer okamžite. Pomocou vášho smartfónu alebo tabletu môžete GoPro Hero 3 zapnúť/vypnúť, spustiť nahrávanie alebo nasnímať fotografiu, či akokoľvek upraviť všetky nastavenia kamery. Je to oveľa jednoduchšie a rýchlejšie, ako zmena nastavení pomocou hardvérových tlačidiel na kamere, niekoľko minút však musíte obetovať spárovaniu kamery a vášho zariadenia. Rozhodne vám však nainštalovanie tejto aplikácie odporúčame, z Google Play Store si ju môžete nainštalovať bezplatne, napríklad aj pomocou nášho widgetu nižšie.

Verzia: 4.4.1
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 4.4.1
Aktuálna cena: Zdarma

Záver

GoPro Hero 3 patrí ku špičkovým kamerám, určeným nielen pre extrémne športy. Vďaka vysokej kvalite videozáznamu a kvalitným fotografiám je táto kamera vhodná aj na poloprofesionálne filmy a množstvo štúdií s touto kamerou nahráva aj extrémne nebezpečné scény a kaskadérske kúsky. V prospech tejto kamery hrajú aj miniatúrne rozmery a vysoká odolnosť, ktorú zabezpečuje pribalené ochranné polykarbonátové púzdro. Použiť ju budete môcť na akúkoľvek filmovú činnosť, využitie Hero 3 však nájde najmä medzi priaznivcami športu. V neprospech tejto kamery hrá len vyššia cena, ktorá však plne zodpovedá kvalite tejto kamery – GoPro Hero 3 kúpite na Slovensku od 250 – 450 EUR, podľa rozlíšenia kamery a pribaleného príslušenstva.

gopro-hero3-3

Hodnotenie | GoPro Hero 3 | MôjAndroid.sk

MojAndroid_hodnotenie_9z10

Plusy 

  • kompaktnejšie rozmery
  • kvalita videa
  • odolnosť
  • Android aplikácia
  • množstvo príslušenstva
  • množstvo nastavení

Mínusy

  • vyššia cena
  • drahé príslušenstvo a náhradné diely

Graf ceny produktu GoPro Hero3 Silver Edition poskytuje server Heureka.sk

efbff307b70f144a4541f4aa193b179c--mmf50x50
GoPro Hero3 Silver Edition môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
2.3.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+