MojAndroid

Vitajte v ďalšej časti seriálu Android DUEL, v ktorom sa stretnú aplikácie Family by Sygic a Life 360 slúžiace na sledovanie a ochranu vašich najbližších. Ako rodič už mnohí z vás určite zažili situáciu, keď neviete kde sa vaše dieťa práve nachádza a či nie je náhodou v nebezpečí. Práve vďaka vyššie spomínaným aplikáciám, budete mať prehľad nad tým, kde sa nachádzajú členovia vašej rodiny, s ktorými môžete navyše zadarmo komunikovať prostredníctvom správ. Aplikácie ponúkajú niekoľko zaujímavých funkcií, na ktoré sa pozrieme aj v tejto časti Android Duelu.

 family by sygic

Family by Sygic

Family by Sygic je novinkou od spoločnosti Sygic, ktorá sa doteraz angažovala predovšetkým vo vývoji svojej navigácie Sygic: GPS Navigation. Aplikácia je zameraná na lokalizáciu a komunikáciu s vašimi najbližšími. Po zaregistrovaní môžete využívať jej funkcie, ktoré budú neskôr spoplatnené.

family by sygic

Family by Sygic ponúka prehľadné a graficky veľmi dobre spracované používateľské prostredie. Ani menej skúsení používatelia sa v ňom určite nestratia. Po úvodnej registrácii a prihlásení sa so svojim používateľským menom a heslom môžete začať pridávať členov vašej rodiny. Pri vytváraní rodinného kruhu najbližších je možné zvoliť, či bude nový člen v službe správcom alebo dieťaťom. Z toho vyplývajú aj rôzne oprávnenia. Zatiaľ čo dieťa môže len posielať správy a sledovať polohu ostatných rodinných príslušníkov, správca je oprávnený vytvárať nebezpečné, bezpečné zóny a pridávať ďalších členov.

Family By Sygic1 Family By Sygic3

Family By Sygic5 Family By Sygic4

Ako správca môžete byť na vstup/výstup do nebezpečnej zóny upozornený priamo v notifikačnej lište. Rovnaké pravidlá platia aj pre bezpečnú zónu. Aplikácia okrem toho umožňuje aj rýchle zdieľanie polohy, odoslanie poplašnej správy a tiež navigovanie k vybranému rodinnému príslušníkovi. Správca má na výber aj spustenie funkcie “Geofence”, ktorá vás včas upozorní na to, keď sa člen rodiny priblíži k určenej polohe. Tú si sami zvolíte priamo na mape. Užitočnou je aj funkcia rozšírenej reality, pri ktorej môžete vďaka displeju vášho smartfónu vidieť členov rodiny v reálnom priestore.

Family By Sygic8 Family By Sygic7 Family By Sygic9

Sygic zdieľa informácie výlučne v rámci vašej rodiny, takže sa nemusíte obávať, že by sa informácie o pohybe vašich ratolestí dostali do nepovolaných rúk.

Funkcie Family by Sygic:

  • Sledovanie polohy rodinných príslušníkov
  • Posielanie správ naprieč rôznymi platformami – Android a iOS
  • Automatické upozornenia na opustenie bezpečnej zóny – napríklad keď dieťa opustí školu alebo odchádza od babičky
  • Upozornenie na vstup do nebezpečnej zóny
  • V prípade potreby odoslanie SOS správy s informáciou o polohe
  • Rozšírená realita pre lokalizáciu dieťaťa v reálnom priestore
  • Funkcia Geofence  no včasné upozornenie, keď sa člen rodiny priblíži k určenej polohe
  • Odoslanie informácie o polohe
  • Navigovanie k členom rodiny
  • Zdieľanie polohy len s rodinnými príslušníkmi

Skúsenosti z používania

Family by Sygic nás svojim vzhľadom zaujala už pri jej prvom spustení. Prehľadné a moderne spracované používateľské prostredie nám dávalo pocit skutočne dobre odvedenej práce. Aplikácia nesklamala ani svojimi funkciami a na účel, pre ktorý bola vytvorená je priam ideálna. Proces registrácie je jednoduchý a to isté platí aj o pridávaní a správe nových členov vášho okruhu najbližších. Páčila sa nám možnosť lokalizácie pomocou vykrývačov mobilných operátorov, GPS alebo kombinácia predchádzajúcich dvoch možností. Záleží na vás, ako presne chcete členov svojej rodiny lokalizovať a koľko energie pritom spotrebujete. Najpresnejšia možnosť s lokalizáciou len pomocou GPS je samozrejme energeticky najnáročnejšia. Aplikácia fungovala pri našom testovaní veľmi dobre a nespozorovali sme žiadne problémy.

Life 360

Konkurenciou pre Family by Sygic je aplikácia s rovnakým zameraním nazývaná Life 360 Family Locator. Ide o funkciami nabitú aplikáciu, ktorá v mnohých veciach vyniká nad svojou konkurenciou. Jej hlavnou úlohou je samozrejme lokalizácia vašich známych prostredníctvom mobilných sietí alebo GPS. Používateľské prostredie možno nepôsobí tak uhladeným a moderným dojmom ako v prípade Family By Sygic, no na funkčnosti to tejto aplikácii vôbec neuberá. Lokalizácia členov rodiny sa môže realizovať na požiadanie, manuálne alebo automaticky v časoch od 15 do 60 min. Maximálne však v pol dňových intervaloch.

Life 360

Life 360 ponúka niekoľko funkcií, vďaka ktorým môžete sledovať pohyb členov vašej rodiny priamo na mape a tiež s nimi komunikovať prostredníctvom chatu. V hornej lište sa nachádzajú tlačidlá pre rýchly prístup k trom najdôležitejším funkciám. Volanie o pomoc, ktoré sa spustí do desiatich sekúnd od stlačenia a odošle email a textovú správu s GPS súradnicami, rýchle správy pre komunikáciu s rodinou a Check in pre odoslanie aktuálnej polohy vašim známym.

Life 360 1 Life 360 5 Life 360 3

Life 360 9 Life 360 4 Life 360 2

V bočnom vysúvacom menu nájdete na jednommieste všetky funkcie, ktoré okrem vyššie spomínaných, zahŕňajú aj chat a tzv. Places, čo je obdoba Geofence v Family by Sygic. Na mape si tak môžete zvoliť zóny, do ktorých keď vybraní členovia rodiny vstúpia alebo odídu, budete na to upozornení v notifikačnej lište. Výhodou aplikácie je aj zobrazovanie policajných a požiarnych staníc, či nemocníc priamo na mape s adresou a telefónnym číslom. Správcovia rodiny si môžu od každého člena vyžiadať aktualizovanie polohy, pozrieť si históriu miest kde sa zdržovali a tiež zvoliť navigáciu k ich aktuálnemu umiestneniu.

Life 360 8 Life 360 7 Life 360 6

Aplikácia Life 360 je na Google Play dostupná zadarmo, vďaka čomu si ju môže vyskúšať skutočne každý. Stiahnuť si ju môžete už teraz pomocou nášho widgetu alebo navštívením Google Play Store vo vašom smartfóne.

Verzia: 15.8.0
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 15.8.0
Aktuálna cena: Zdarma

Skúsenosti z používania

Aplikácia Life 360 svojimi funkciami nijako nezaostáva za konkurenciou. Používateľské prostredie síce nie je tak prepracované ako v prípade aplikácie od Sygicu, no ak si potrpíte skôr na funkciách, tak potom jej nie je čo vytknúť. Pri testovaní sme nepozorovali žiadnu nadmernú spotrebu energie. Obsluha aplikácie je jednoduchá a zvyknú si na ňu aj technicky menej zdatní používatelia. My sme počas používania aplikácie nezaznamenali žiadne výraznejšie nedostatky. Za jej hlavnú výhodu považujeme okrem funkcií aj cenu. Life 360 Family Locator je totižto na Google Play k dispozícii zadarmo.

Porovnanie funkcií

Funkcia Family by Sygic Life 360
Lokalizácia Áno
WiFi/GPS/mobilná sieť
Áno
WiFi/GPS/mobilná sieť
Manuálne zdieľanie polohy
(Check in)
Áno Áno
Rýchle správy Áno Áno
Chat Áno Áno
SOS správa Áno
(adresa+GPS súradnice)
Áno
(adresa+GPS súradnice)
Zdieľanie polohy Áno Áno
Bezpečné a nebezpečné zóny Áno Nie
Zóny Áno Áno
Rozšírená realita Áno Nie
Zobrazenie policajných
a požiarných staníc + nemocníc
Nie Áno
Navigovanie k členom rodiny Áno Áno
História navštívených miest Nie Áno
Slovenský jazyk Áno Nie

Android duel: Hodnotenie

Vybrať víťaznú aplikácie je v tomto prípade pomerne ťažká úloha. Family by Sygic má navrch vďaka svojmu používateľskému prostrediu, ktoré pôsobí profesionálnejším dojmom. Grafika Life 360 síce nie je na tak vysokej úrovni, no z funkčného hľadiska jej to nijako neuberá na atraktivite. Zoznam funkcií oboch aplikácií je porovnateľný a zatiaľ čo aplikácia od Sygicu nepodporuje zobrazenie požiarnych, policajných staníc a nemocníc, tak Life 360 chýba rozšírená realita. Čo sa týka spotreby energie, tak v tomto smere je na tom horšie aplikácia od Sygicu, ktorá po niekoľkodňovom používaní hlásila celkovú spotrebu energie na úrovni 16%. Life 360 bol na úrovni len 9%.

Android duel 1

Rozhodujúca by mohla byť cena. Sygic je momentálne na Google Play dostupný zadarmo, no spoločnosť plánuje túto službu spoplatniť sumou pohybujúcou sa na úrovni 2,99€ ročne. To síce nie je veľa, no oproti Life 360, ktorý ponúka svoje funkcie úplne zadarmo, je to predsa len rozdiel. My v redakcii by sme sa predsa len viac priklonili k prehľadnejšiemu a modernejšiemu používateľskému prostrediu aplikácie Family by Sygic, ktoré je navyše lokalizované aj do slovenského jazyka. Sklamaní však nebudete ani z konkurenčného Life 360. Jeho nevýhodou by mohla byť hlavne absencia slovenského prekladu.

22.2.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+