MojAndroid

NVIDIA dnes všetkých prekvapila, keď predstavila svoj prvý procesor s plne integrovaným 4G LTE modemom nazývaný Tegra 4i, pôvodne známy aj pod kódovým menom “Project Grey”. Oproti konkurencii má byť podstatne rýchlejší, pričom si zachováva polovičné rozmery svojich konkurentov.

Tegra 4i

NVIDIA Tegra 4i vo svojom vnútri integruje štvorjadrový procesor s energeticky úspornými jadrami R4 Cortex-A9 a batériu šetriace piate jadro (dobre známe usporiadanie 4+1), 60 grafických jadier a upravenú verziu  LTE modemu NVIDIA i500 optimalizovanú pre integráciu do čipu. Výsledkom je energeticky úsporný, no výkonný procesor, ktorý bude poháňať budúce high-end smartfóny.

NVIDIA po prvýkrát prináša jeden integrovaný procesor, ktorý poháňa všetky hlavné funkcie smartfónu, “povedal Phil Carmack, senior viceprezident mobilného obchodu NVIDIA. “Tegra 4i telefóny budú poskytovať úžasný výpočtový výkon, world-class schopnosti, a mimoriadne dlhú výdrž batérie.

Nový procesor využíva štyri jadrá založené na architektúre ARM Cortex-A9, ktoré sú optimalizované pre spotrebu a dokážu pracovať na frekvencii až 2,3GHz. Oproti predchádzajúcej generácii procesoru Tegra, prináša novinka päťkrát viac GPU jadier, ktoré zabezpečia plynulé a kvalitné zobrazenie grafiky.  Samozrejmosťou je aj podpora displejov do Full HD rozlíšenia 1080p.

Tegra 4i_1

Výhodou nového čipu má byť integrovaný LTE modem s technológiou Software-Defined Radio (SDR)ktorý môže byt programovateľný pre podporu ďalších frekvencií a rádiových rozhraní len prostredníctvom aktualizácií – konkurencia niečo podobne vôbec neumožňuje. Nová, tzv. NVIDIA Chimera Computational Photography architektúra, umožní s týmto procesorom vytváranie HDR videí a fotografií. Problémom by nemalo byť vytváranie HDR snímkov v burst móde a pri zapnutom blesku. Za dostatočný výkon pri tvorbe HDR videa a fotografií vďačíme novej CPA technológii, ktorá má byť až 10-krát rýchlejšia ako súčasne používané technológie.

Tegra 4i_2ň

V tabuľke uvádzame porovnanie medzi procesormi Tegra 4 a Tegra 4i:

Tegra 4 Tegra 4i
Štvorjadrový procesor A15, plus battery saver core R4 A9, plus battery saver core
Frekvencia 1,9GHz 2,3GHz
Architektúra 4+1 4+1
Grafické jadrá 72 60
LTE NVIDIA i500 voliteľný Integrovaný NVIDIA i500
Computational Photography Architecture Áno Áno
Pamäť LPDDR3, 4GB LPDDR3, 2GB
LCD/HDMI 3200×2000 px/4K Ultra HD 1920×1200 px/1080p
Modem LTE 100-150Mbps/
HSPA+ 42Mbps DL, 5,7Mbps UL
LTE 100-150Mbps/
HSPA+ 42Mbps DL, 5,7Mbps UL
Rozmery/typ 23×23/BGA 12×12/POP
Výrobný proces 28nm 28nm

NVIDIA s novým procesorom predstavila aj referenčný smartfón Phoenix, ktorý môžu výrobcovia použiť pre rýchlejšie nasadenie Tegra 4i do svojich zariadení. Phoenix je samozrejme poháňaný najnovším procesorom Tegra 4i, disponuje 5 palcovým Full HD displejom a telom s hrúbkou len 8 mm. Nechýbajú technológie PRISM 2 (Pixel Rendering Intensity and Saturation Management), Direct Touch či 4G LTE a Computational Photography Architecture.

Phoenix Phoenix 2

Zdroj: NVIDIA

19.2.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+