MojAndroid

“Koniec megapixelovej vojne,” povedalo si HTC a predstavilo novú vlajkovú loď HTC One so 4 Mpix UltraPixel fotoaparátom v dobe, kedy si nik nedovolí za svoju vlajkovú loď označiť zariadenie s 8 Mpix fotoaparátom a slabším. Konečne tak aj gigant ako HTC poukázal na to, že nie je dôležité to, koľko má váš fotoaparát megapixelov, ale akú kvalitu má jeho senzor a finálna fotografia. Viac megapixelov fotografiu totižto len rozdelí na menšie celky, ktoré sú v konečnom dôsledku schopné “nasnímať” o to menej svetla a celková fotografia tak hlavne v tmavšom prostredí vyzerá tmavo a rozmazane, aj keď má vysoké rozlíšenie.

HTC-One-camera-1

Fotoaparát nového HTC One si však zakladá úplne na niečom inom. UltraPixel, ktorým je tento fotoaparát výnimočný, sa od konkurenčných fotoaparátov líši v tom, že pixely sú väčšie a tak aj schopné nasnímať viac svetla. Pre porovnanie, nová Xperia Z ponúka 1,3 mikrometra veľké pixely, pixely v zariadeniach Nokia PureView, iPhone 5, či Samsung Galaxy SIII majú 1,4 mikrometra, Nokia N8 ponúka 1,75 mikrometrové pixely a konečne sa dostávame ku HTC One, ktorého pixely majú veľkosť až 2 mikrometre. Pre ďalšie porovnanie, profesionálne DSLR fotoaparáty ponúkajú pixely o veľkosti až 4,8 mikrometra, no nezabúdajme, že ich porovnávame s moderným smartfónom s hrúbkou len 9,3 mm.

HTC-One-camera-2

Samozrejme, že všetko nezávisí len na veľkosti jednotlivých pixelov a v hre je obrovský počet iných aspektov. Jedným z nich je napríklad fakt, že pixely v HTC One dokážu na senzore zachytiť viac svetla za kratšiu dobu, čím sa redukuje aj lom svetla. Objektív pred BSI senzorom v HTC One ponúka aj dobrú svetelnosť F2.0 a ohniskovú vzdialenosť 28 mm. Fotoaparát v HTC One je po Lumii 920 len druhým na trhu, ktorý ponúka aj špeciálnu dvojosú optickú stabilizáciu obrazu s frekvenciou 2 GHz.

HTC-One-camera-3  HTC-One-camera-10

HTC spojilo nový UltraPixel fotoaparát aj s druhou generáciou softvérového vylepšenia fotoaparátu ImageSense 2, čo umožňuje v kombinácii s výkonným procesorom vytvárať HDR fotografie, HDR video vo FullHD rozlíšení a snímkovaní 60 FPS, či spomalené video vo vysokej kvalite. Novinkou je aj HTC Zoe – program, ktorý dokáže snímať fotografie a video v najvyššom rozlíšení a automaticky z nich spraví profesionálnu prezentáciu s farebnými efektami, efektami priblíženia a ďalšími zaujímavými efektami, aby ste svoje životné zážitky mohli do sveta zdieľať v profesionálnej kvalite, rýchlo a bez toho, aby ste strávili hodiny upravovaním videa a fotografií. Fotoaparát ponúka aj funkcie ako odstránenie objektov, 5 úrovní blesku, ktoré sa prepínajú automaticky podľa osvetlenia prostredia, či napríklad sekvenčnú fotografiu. Viac sa dozviete z videa nižšie.

Fotoaparát v HTC One konečne svetu ukázal, že nie všetko je o megapixeloch a častokrát záleží aj na ostatných aspektoch fotoaparátu vo vašom smartfóne či tablete. S 3-krát svetlejšími fotografiami z tmavého prostredia poráža UltraPixel fotoaparát akúkoľvek mobilnú konkurenciu a svojim majiteľom tak konečne prináša kvalitu fotografie a nie len prázdne marketingové ťahy. Nižšie nájdete ukážky fotografií a videa z nového HTC One.

HTC-One-camera-4  HTC-One-camera-5  HTC-One-camera-6

HTC-One-camera-8  HTC-One-camera-9  HTC-One-camera-7

Zdroj: PhoneArena, Phandroid

19.2.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+