MojAndroid

Mobilná verzia obľúbenej linuxovej distribúcie Ubuntu sa tešila veľkému záujmu fanúšikov ako aj našich čitateľov. V redakcií sme s netrpezlivosťou sledovali, kedy skončí odpočítavanie času na stránkach systému Ubuntu a spoločnosť Canonical nám konečne odhalí ďalšiu modifikáciu systému Ubuntu pre multimediálne tablety. Rovnako, ako zvyšok produktovej rady, aj verzia pre tablet je postavená na rovnakom jadre ako Ubuntu, s dôrazom na produktivitu a bezpečnosť. Poďme sa pozrieť na zaujímavé novinky, ktoré tento systém prináša.

Ubuntu pre tablet

Tablet so systémom Ubuntu podporuje rôzne veľkosti obrazovky od 6 až do 20 palcov a rovnako aj rôznu hustotu pixelov, konkrétne od 100 až do 450 ppi. Podľa spoločnosti bude Ubuntu pohodlne pracovať aj na hardvéri zariadení z najnižších cenových kategórií. Podobne ako verzia pre smartfón, aj tablet bude po pripojení ku klávesnici ponúkať plný systém Ubuntu s prístupom k vzdialeným Windows aplikáciám od spoločností Microsoft, Citrix, VMWare a WYSE. K multitaskingu pristupuje Ubuntu pomerne novým spôsobom. Umožňuje totižto umiestniť aplikáciu pre smartfón a aplikáciu pre tablet vedľa seba, takže budete môcť napríklad komunikovať cez Skype s vašim známym v jednej časti a v druhej zas čítať e-mail. Produktivita na tablete sa týmto spôsobom môže skutočne zvýšiť.

Ubuntu pre tablet multitasking

Funkcia viacerých účtov sa hodí najmä pre viacčlennú rodinu a používateľov, ktorí zdieľajú jeden tablet. Všetky účty sú zabezpečené prihlasovacím heslom, šifrovaním obsahu pamäte a inými metódami, takže vaše dáta ostanú nedotknuté aj v prípade krádeže. Samozrejmosťou je aj možnosť prihlásiť sa ako hosť s obmedzenými možnosťami. Ubuntu však týmto mieri na iný segment a tým sú vládne a vojenské organizácie, prípadne priemyselný či finančný sektor.

Keďže snahou spoločnosti Canonical je poskytnúť plnohodnotné riešenie, ktoré má konkurovať úspešným systémom ako Android a iOS, rozhodla sa pridať podporu rozpoznávania hlasu. V tomto prípade sa Ubuntu posunul opäť o krok ďalej a podľa informácií umožňuje hlasom ovládať úpravu obrázkov, spracovanie videa, úpravu dokumentov alebo CAD aplikácie.

Ubuntu pre tablet hlasove ovladanie

Vývojári budú môcť získať prvú ukážku systému už 21. februára, spolu s návodom na inštaláciu pre tablety  Nexus 7 a Nexus 10, rovnako ako aj pre smartfóny Nexus 4 a Galaxy Nexus. Obrazy systému budú dostupné na stránkach developer.ubuntu.com. Canonical dodáva, že vývojári budú môcť vytvárať nové aplikácie, ktoré budú schopné pracovať rovnako na telefóne, tablete, počítači aj Televízii.

Pozrite si prezentačné video z domovskej stránky systému Ubuntu:

19.2.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+