MojAndroid

Po Androide, iOS, Windows Phone a BlackBerry sa na trh s mobilnými operačnými systémami snaží dostať aj Ubuntu OS. Canonical si pre nás na začiatok roka pripravil veľké prekvapenie v podobe Ubuntu pre mobilné telefóny a tablety, ktoré na trh prišli natívne s operačným systémom Android. Ubuntu ako operačný systém je vo svete veľmi známy a používajú ho najmä PC experti a ľudia z PC brandže, ktorým tento OS maximálne vyhovuje. Preto nikoho neprekvapilo, že Ubuntu upútalo aj používateľov mobilných zariadení ako jedna z možných alternatív pre známe smartfóny a tablety.

Ak ste sa o Ubuntu pre smartfóny a tablety zatiaľ nezaujímali, mali by ste vedieť, že inštalácia tohto operačného systému bude dostupná pre všetky zariadenia s OS Android. Najbližšie k inštalácii je zrejme zariadenie Samsung Galaxy Nexus, ktoré by mohlo inštaláciu Ubuntu OS zažiť už o pár týždňov. Ak sa na inštaláciu tohto OS tešíte, máme pre vás jednu zlú správu, ktorá vaše nadšenie môže zmenšiť. Ubuntu pre mobilné zariadenia totižto nebude podporovať Android aplikácie a rovnako zatiaľ neprinesie ani vlastný obchod s aplikáciami a hrami. Ten už však bude čoskoro dostupný a pri hromadnom uvoľňovaní inštalačných súborov pre Ubuntu OS by mal byť už v plnej prevádzke. Richard Collins, produktový manažér pre Canonical, sa na margo veci vyjadril:

“Pokiaľ ide o našu stratégiu pri prvotnom príchode na takýto (mobilný) trh, našim cieľom nie je priniesť obchod plný aplikácií a hier “pripravených” na používanie. Máme prísne vyriešenú otázku adresovania tejto veľmi dôležitej časti mobilného trhu, kde budú používatelia prvotne schopní plnohodnotne používať základný set aplikácií.” (voľný preklad)

Čo sa inštalácií Android aplikácií na zariadenia s Ubuntu OS týka, to nebude možné ani cez nejaký emulátor alebo špeciálnu aplikáciu. Canonical sa vyjadril, že bude podporovať záujem autorov aplikácií o ich prepísanie pre Ubuntu, no nevytvorí žiadny zázračný program, ktorí to spraví za nich. Takto sa Canonical vyjadril na túto tematiku:

“Už teraz existuje veľké množstvo autorov aplikácií, ktorí používajú Ubuntu ako hlavný OS na svojich počítačoch a máme s nimi veľmi blízky vzťah. Chceme ich povzbudiť, aby prerobili svoje Android aplikácie pre Ubuntu, no nevytvoríme žiadny program, ktorý im s prepisovaním aplikácií pomôže alebo to urobí za nich. Vývojári sú dosť inteligentní a schopní na to, aby prerobili svoje aplikácie pre dokonalé fungovanie so zariadeniami, na ktorých bude nainštalované Ubuntu. Máme aktívnu iniciatívu, ktorá im už teraz môže pomôcť dosiahnuť ich cieľ.” (voľný preklad)

Aj napriek niekoľkým nevýhodám, ktoré Ubuntu OS pre mobilné zariadenia prinesie, si myslíme, že bude mať na trhu s konkurenciou veľký úspech. Prinajmenšom si ho nainštalujú ľudia, ktorí tento operačný systém používajú na svojich desktopoch a notebookoch. Tešíte sa na Ubuntu pre Android zariadenia aj vy? Kto z vás si ho nainštaluje na svoj smartfón alebo tablet?! :)

Zdroj: AndroidAuthority

26.1.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+