MojAndroid

Po zaujímavých smartfónoch a tabletoch si pre nás Google chystá opäť niekoľko špecialít. Po projekte Google okuliarov, ktoré uzreli svetlo sveta už dávnejšie, Google chystá ďalší zo svojich “gadgetov”. Reč je o hodinkách, ktoré by mali priniesť revolúciu – Google Watch.  Zdroj zo spoločnosti Google tvrdí, že Google Watch sú už vo fáze konceptu, o ktorom sa už len rozhoduje, či pôjde do finálnej výroby. Špecialisti vraj skúmajú, akú trhovú hodnotu môžu takéto hodinky mať.

Okrem špecialistov zo spoločnosti Google sa však nad Google hodinkami zamýšľajú aj ostatní experti. Tí sa pýtajú, či sú vôbec hodinky takéhoto charakteru realizovateľné a čo dokáže Google poskytnúť iné, ako ostatní výrobcovia, aby zaujal svojich zákazníkov. Najviac porovnávajú Google hodinky s projektom hodiniek Pebble, ktoré sa prednedávnom objavili na stránke Kickstarter. Práve tieto hodinky by mali na trhu podľa viacerých spôsobiť revolúciu, nakoľko prinesú niekoľko výborných funkcií – zobrazovanie SMS správ, zaznamenávanie športových aktivít, prehrávanie a ovládanie hudby, zobrazenie notifikácií a podobne. Je tak otázne, či Google dokáže priniesť niečo, čo ich hodinky odlíši od novinky s názvom Pebble.  

Hodinky od spoločnosti Google musia čeliť už teraz veľkej konkurencii. Okrem hodiniek Pebble sme už totižto videli aj výborné spracované inteligentné hodinky Sony Smartwatch a svojho kandidáta na trhu má aj Motorola so svojimi MotoACTV hodinkami. Všetkým hodinkám však chýba niečo, čo by nám vyrazilo dych a práve Google môže byť spoločnosťou, ktorá to zmení. Rozhodne má k dispozícii tých najlepších dizajnérov, materiály a v neposlednom rade aj operačný systém. Už to stačí len spojiť do jedných hodiniek, ktoré zmenia svoj segment na trhu. Čo všetko však od týchto hodiniek môžeme očakávať?

Aby sme aspoň trocha nahliadli do toho, čo si pre nás Google pripravuje, musíme preskúmať patenty, ktoré táto spoločnosť vlastní. V minulosti si totižto Google dal patentovať hodinky s 2 displejmi, jedným pevným a jedným výklopným. Pevný displej by mohol ukazovať klasické informácie ako dátum a čas, prípadne notifikácie a SMS správy, zatiaľ čo výklopný displej by mohol, v spolupráci s technológiou, ktorá bude použitá v Google Glass, robiť všetko, na čo si len spomeniete. Jednu s funkcií znázorňuje napríklad obrázok vyššie. Problémom pri týchto hodinkách by však mohol byť hardvér. Google je totižto špecialista na softvér, no s hardvérom moc skúseností nemá. Možno to zmení akvizícia spoločnosti Motorola, ktorá predsa len s výrobou hodiniek má už ako-také skúsenosti.

 

Na koniec si prezrite dizajnový koncept Google hodiniek od Adriana Maciburka. Hoci sa jeho dizajn hodiniek nezhoduje s obrázkom z patentu, ide rozhodne o zaujímavý náčrt toho, ako by hodinky od spoločnosti Google mohli vyzerať. Otázkou však len ostáva, či Google vôbec nejaké inteligentné hodinky vyrobí, a či v nich ponúkne niečo, čo dokáže odstrániť konkurenciu. Ak sa tak stane, dúfame, že bude mať projekt väčší úspech ako Nexus Q, multimediálne zariadenie, ktoré po poslednom Google I/O zapadlo prachom. Čo si takýchto projektoch spoločnosti Google myslíte vy?

Zdroj: Phandroid

25.1.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+