MojAndroid

O novom mobilnom operačnom systém Firefox, ktorý je založený na HTML 5 sme už niečo počuli. Nový hráč na poli smartfónov bude mať veľmi tvrdú konkurenciu v podaní Androidu, prípadne Apple iOS. Aby sme mohli vydať zmysluplné závery o tejto platforme, musíme najskôr vidieť ako beží na natívnom hardvéri. To bude onedlho možné, nakoľko pred malou chvíľou boli predstavené prvé dva smartfóny s OS Firefox, určené pre dizajnérov a developerov, ktorí začnú budovať nový ekosystém aplikácií.

Firefox OS smartfony

Geeksphone Peak, ktorý je na obrázku vľavo, je výkonnejší model z oboch, aj keď jeho parametre nepatria zrovna k špičke na trhu. Je vybavený dvojjadrovým procesorom Snapdragon S4, ktorý pracuje na frekvencií 1,2 GHz, 512 MB pamäte RAM a 4GB vnútornou pamäťou, ktorá je rozšíriteľná microSD kartou. IPS displej tohto zariadenia má veľkosť 4,3 palca a jeho rozlíšenie je qHD, teda 960 x 540 pixelov. Okrem toho disponuje zadnou 8MP kamerou s LED bleskom a prednou 2MP kamerou, 1800mAh batériou a tradičnou sadou možností pre pripojenie na sieť a internet.

Menší a pomalší brat Keon má telo ladené do farieb Firefoxu a disponuje jednojadrovým procesorom Snapdragon S1, s frekvenciou 1GHz. Ponúka rovnako veľkú pamäť RAM a malý 3,5-palcový displej s rozlíšením HVGA.

Vzhľadom na parametre, tieto smartfóny rozhodne nie sú určené pre spotrebiteľov.  Budú slúžiť výhradne pre developerov na testovanie nových aplikácií. Dostupné budú niekedy v budúcom mesiaci a čo sa týka ceny, žiadne informácie zatiaľ nie sú zverejnené.

Zdroj: gsmarena

23.1.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+