MojAndroid
Najnovšia správa Developer Economics prináša pohľad na aktuálne dianie na developerskej scéne. Zistenia sú založené na online prieskume, ktorého sa zúčastnilo 3,460 developerov po celom svete. Z prieskumu vyplynulo niekoľko kľúčových zistení. Android je aj naďalej lídrom medzi vývojármi a až 72% percent zúčastnených na prieskume vytvára aplikácie práve pre túto platformu. Oproti minulému roku to predstavuje nárast o 4%, zatiaľ čo konkurenčný iOS zaznamenal 5% pokles. Vývojári, ktorí neprogramujú aplikácie pre Android a iOS, zarábajú v priemere polovicu. V súčasnosti je najpopulárnejší spôsobom príjem pomocou reklám, ktorý využíva 38% všetkých developerov.
Z prieskumu vyplynuli ďalšie zaujímavé zistenia:
  • 48% iOS developerov využíva platformu ako hlavnú. iOS, Android a BlackBerry predstavujú vedúce platformy, ktoré sú medzi vývojármi používané najčastejšie. Windows Phone a HTML sú platformy, ktoré vývojári využívajú hlavne pre rozšírenie používateľskej základne alebo tam, kde nie je rozšírená niektorá z vedúcich platforiem.
  • Väčšina (86%) z 3460 developerov zúčastnených na prieskume vyvíja aplikácie predovšetkým pre smartfóny, pričom veľká časť z nich sa angažuje aj vo vývoji pre tablety. V segmente tabletov až 76% developerov vytvára aplikácie pre iOS a teda tablety iPad spoločnosti Apple.
  • 74% developerov vytvára aplikácie pre dve a viac platforiem, no najviac zarábajú na aplikáciách pre Android a iOS. Na obrázku nižšie môžete vidieť, ako hodnotia vývojári tieto platformy podľa rôznych kritérií.
Ďalšie štatistiky môžete nájsť na stránkach DeveloperEconomics alebo na obrázkoch, ktoré uvádzame nižšie.
23.1.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+