MojAndroid

Okrem recenzií na zaujímavé Android smartfóny a tablety pre vás pripravujeme aj recenzie na príslušenstvo pre tieto zariadenia. Výnimkou nie je ani táto recenzia, kde sme pod drobnohľad zobrali šikovný prenosný bluetooth reproduktor A.M.P. SP1. Ide o novinku na našom trhu, ktorá by chcela zaujať najmä kvalitným spracovaním a dizajnom, ktorý vás upúta už na prvý pohľad.

Obsah balenia

Bluetooth reproduktor od firmy AMP prichádza v štýlovom plastovom obale s priesvitnou časťou. Reproduktor vás tak dokáže zaujať v prvom momente, ako ho uvidíte, či to je v regáli obchodu alebo po vybalení zásielky. Dostupný je v prevedení bielej, čiernej alebo zelenej, na Slovensku však zoženiete len prvé dve spomínané farebné prevedenia.

Okrem samotného reproduktoru so vstavanou batériou sa v balení nachádzajú aj dva káble – napájací (USB – microUSB) a zvukový (3,5 mm jack samec na oboch koncoch). Okrem toho, že tieto káble prichádzajú v plochom prevedení, čo zabráni ich nadmernému zamotávaniu, sú dosť krátke – zhruba 20 cm. Nakoľko však ide o bluetooth reproduktor a dokonca s vlastnou batériou, berieme tieto káble len ako “plán B”. Balenie obsahuje aj dokumentáciu, CD či iný pamäťový nosič chýba – driver zariadenie nepotrebuje.

   

Konštrukcia

Reproduktor A.M.P. SP1 je vyrobený z pogumovaného plastu a vďaka kvalitným vstavaným reproduktorom sa jeho hmotnosť vyšvihla na 380 gramov. Rozmery tohto reproduktora predstavujú 158 x 41 x 62 mm, čo z neho robí perfektného adepta na prenášanie.

Predná aj zadná strana reproduktora je dizajnovo veľmi zaujímavá a rozhodne zaujme aj náhodného okoloidúceho. Špecifický dizajn tohto zariadenia je totižto vyrobený pomocou niekoľkých stoviek malých otvorov, ktoré vďaka červenému farebnému podkladu pod nimi pôsobia z diaľky ako farebné bodky nelogicky nahádzané na kúsku plastu s nepravidelným tvarom. Čo máme na mysli, pochopíte hneď, ako reproduktor uvidíte.

  

Na boku reproduktora nájdeme tlačidlo vypínania a konektory pre pripojenie microUSB a 3,5 mm jack kábla. Kvalita posuvného tlačidla aj konektorov pre pripojenie káblov je na vysokej úrovni, nič nevŕzga a všetko drží pevne na svojom mieste. Vrchná strana obsahuje takisto niekoľko tlačidiel, konkrétne tri. Dva krajné tlačidlá obsluhujú úroveň hlasitosti prehrávaného zvuku a stredné tlačidlo je multifunkčné. Ovládate ním párovanie s BT zariadeniami, pauzu/spustenie skladby priamo v zariadení a prijímanie hovoru. Na telefonovanie slúži aj malý mikrofón vo forme dierky, vedľa trojice spomínaných tlačidiel.

  

Celkovo je tento reproduktor spracovaný bravúrne, voči jeho konštrukcii nemáme absolútne žiadne výhrady. Prehrávaný zvuk vychádza z prednej aj zadnej strany tohto reproduktoru, no nezistili sme, aký výkon tento reproduktor ponúka. Výrobca to neuvádza ani na oficiálnej stránke, ani na pribalených letákoch. Rovnako neuvádza ani počet reproduktorov pod krytom, podľa vychádzajúceho zvuku však ide o dva kombinované reproduktory pre všetky audio frekvencie.

  

Kompatibilita

SP1 prináša kompatibilitu so všetkými zariadeniami, ktoré ponúkajú pripojenie Bluetooth vo verzii 2.1 a vyššie. Samozrejme je nutný aj profil A2DP a jeden z dvojice profilov HFP a HSP, ktorý slúži na funkciu hands-free. Báť sa však nemusíte, väčšina moderných Android smartfónov a tabletov je s týmto reproduktorom plne kompatibilná.

Ak sa vám k zariadeniu nedá pripojiť, prípadne nedisponuje vaše zariadenie pripojením Bluetooth v požadovanej verzii, môžete ho spojiť s reproduktorom pomocou 3,5 mm audio kábla. Ak sa vám zdá ten v balení krátky, môžete ho pokojne nahradiť hocijakým iným s požadovanými koncovkami (2x “samec” – 3,5 mm jack). Ide o záležitosť niekoľkých eur.

Kompatibilita cez technológiu Bluetooth má svoje obmedzenie. Vo vzdialenosti. Bluetooth dokáže totižto efektívne pracovať v tomto prípade len na vzdialenosť do 10 metrov, pričom nesmie medzi reproduktorom a zariadením byť súvislá prekážka. Steny, skrinky a ďalšie prekážky túto vzdialenosť skracujú. Reproduktor sme však skúšali s viacerými zariadeniami a fungoval bezproblémovo na vzdialenosť 6-8 metrov, pričom medzi nami bolo niekoľko prekážok (nábytok, drevené dvere, sadrokartónová stena, …).

Kvalita prehrávaného zvuku

Veľmi dobre je na tom reproduktor aj čo sa týka kvality prehrávaného zvuku. Tú zabezpečuje revolučný systém dBs1™, ktorý prehráva kvalitne zvuk vo všetkých frekvenciách. Užijete si tak bohaté vokály, výšky aj basy a pritom nebude ani jedna zo zvukových položiek utláčaná do úzadia. Nižšie nájdete reklamné video, ktoré tento reproduktor predstavuje.

Rovnako kvalitne hrá reproduktor takmer pri všetkých hlasitostiach. Pri vyššej hlasitosti vám síce budú unikať malé detaily, no hudbu si užijete. Pokojne týmto reproduktorom dokážete ozvučiť aj miestnosť s rozmermi do 5×5 metrov a rovnako dobre sa zvuk šíri aj v externom prostredí. Jeho hlasitosť môžete regulovať pomocou ovládania na smartfóne, prípadne pomocou hardvérových tlačidiel priamo na reproduktore.

Skúsenosti z používania

Počas niekoľkých dní, čo sme tento reproduktor testovali, sme na ňom nenašli takmer ani jednu nevýhodu alebo nedostatok. Potešila nás aj vstavaná Li-Ion batéria s výdržou 10 hodín, pri vyšších hlasitostiach sme však namerali len hodnotu okolo 8 hodín. Aj napriek tomu sme s ňou veľmi spokojní, len máloktorý reproduktor zvládne také dlhé prehrávanie na batériu v takej vysokej kvalite.

  

Rovnako kvalitné je spracovanie reproduktora aj jeho príslušenstva. To sa však odrazilo aj na koncovej cene, za ktorú si toto zariadenie môžete zakúpiť. V internetovom obchode Agem.sk sa jeho cena pohybuje na úrovni 79 EUR pri čiernej verzii a 87 EUR pre verziu v bielej farbe.

Záver

Reproduktor SP1 od spoločnosti Antec Mobile Products nás zaujal hneď na prvý pohľad a nesklamal nás ani po rozbalení a dlhodobejšom testovaní. Ide o naozaj prémiové príslušenstvo pre takmer všetky moderné mobilné zariadenia, čomu dopomáha aj bezdrôtové pripojenie a Li-Ion batéria s dlhou výdržou. Nejde však o reproduktor pre mladých tínedžerov, ktorí očakávajú ohlučujúce basy. Skôr si ho užijú ľudia s citom pre dobrý zvuk, ktorý z tohto reproduktoru naozaj aj dostanú. Jedinú nevýhodu vidíme v o čosi vyššej cene, ktorá však maximálne zodpovedá kvalite tohto zariadenia. Od nás získava hodnotenie 10 z 10 a titul Tip redakcie!

  

21.1.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+