MojAndroid

Rok 2012 už skončil a ako to už býva zvykom, v tomto období sa rekapituluje a hodnotí uplynulý rok. Výnimkou nie je ani naša redakcia, my sa však tentokrát pozrieme na to, čo nás čaká v novom roku. Aké technológie, novinky, či zariadenia prinesie so sebou, si odhalíme práve v tomto článku.

Nový rok v znamení Full HD displejov

Zatiaľ čo v uplynulom roku bolo štandardom vlastniť smartfón s HD rozlíšením 1280 x 720 bodov, v roku 2013 sa dočkáme pribúdajúcich zariadení s Full HD rozlíšením. Už teraz sme boli svedkami predstavenia noviniek, ktoré ponúkajú 5-palcový displej s takto vysokým rozlíšením. Spomenúť môžeme napríklad HTC Droid DNAZTE Nubia Z5 alebo Oppo Find 5. Podľa výskumu spoločnosti Barclays bude rok 2013 práve rokom Full HD displejov, čomu už teraz jednoznačne nasvedčujú najrôznejšie špekulácie a nepotvrdené informácie.

Už v priebehu prvej polovice nového roka by mohli byť predstavené novinky Sony Xperia Z, Xperia Odin, LG Optimus G2, Huawei Ascend D2Huawei Ascend Mate a dočkať by sme sa mali aj medzinárodnej verzie HTC Droid DNA, ktorá sa však pravdepodobne nebude predávať v Európe. V prvej polovici roka bude odhalený aj nový Samsung Galaxy S IV, ktorý má byť podľa dostupných informácií vybavený Full HD displejom typu Super AMOLED. Všetky vyššie spomínané smartfóny majú spoločnú jednú vec – disponujú displejom s uhlopriečkou aspoň 5 palcov. V roku 2013 má byť však predstavený ešte jeden smartfón z dielní HTC. Nová vlajková loď HTC M7 by mohla ako prvá ponúknuť kompaktnejšie zariadenie s Full HD displejom o veľkosti 4,7 palca.

Tablety s retina displejom

Retina displej je pojem, ktorý zaviedla spoločnosť Apple a označuje displej, ktorého rozlíšenie je tak vysoké, že ľudské oko už nedokáže rozpoznať jednotlivé pixely. Presne takéto displeje by sa mali začať častejšie objavovať aj v tabletoch s operačným systémom Android. Už teraz je k dispozícii niekoľko modelov lacných čínskych zariadení s takýmto displejom, no ak si potrpíte na značkovú kvalitu a prevedenie, k dispozícii je aj najnovší 10 palcový Samsung Nexus 10, ktorého displej dosahuje rozlíšenie 2560 x 1600 px. Na trhu nájdete aj niekoľko tabletov s Full HD rozlíšením 1920 x 1080 bodov, medzi ktoré sa radia zariadenia Asus Transformer Pad Infinity alebo Acer Iconia Tab A700. V roku 2013 môžeme očakávať ďalšie rozširovanie portfólia tabletov s čoraz vyššími rozlíšeniami a to aj pri menších uhlopriečkach displejov. Dôkazom toho sú nedávno predstavené displeje spoločnosti Japan Display, medzi ktorými sa objavil aj 7 palcový LCD s rozlíšením 2560×1600 bodov.

Pokračovanie článku

Pokračovanie tohto článku môžete nájsť v prvom čísle nášho Android Magazínu na strane číslo 6, ďalšie časti:

  • Nový výkonnejší hardvér
  • Pamäť sa bude zväčšovať
  • Batérie s dlhou výdržou?
  • Fotoaparáty s vyšším rozlíšením
  • Prémiové materiály a spracovanie
  • Android v roku 2013

Android Magazín si môžete prečítať cez aplikáciu pre tablety alebo stiahnuť PDF do smartfónu, či počítača:

>>> Stiahnite  si ANDROID MAGAZÍN v PDF <<<

20.1.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+