MojAndroid

Android a iOS sa počas svojho vývoja ovplyvňujú. Apple integroval niektoré nové funkcie z Androidu do iOS. Google prebral niekoľko vecí od firmy Apple a ich úspechu s iPhone-om. Nehovoríme len o údajnom kopírovaní dizajnu firmou Samsung, ale o politike, ktorá spravila iPhone tak slávnym. Niet sa preto čomu čudovať, že najnovší projekt spoločnosti Google nesie krycie meno xPhone. Napriek všetkému sa však môžete čudovať, že xPhone nie je vytváraný ako konkurencia pre iPhone, ale práve pre Samsung. Prečo?

Hoci morálne odsudzujete firmu Apple za jej praktiky, čo sa oslabenia konkurencie týka, jedno tejto spoločnosti nik nezoberie – úspech, aký získala s jedným zariadením. Len jeden smartfón stačí, aby konkuroval stovkám ďalším. Prečo však tomu tak je? Ide o politiku firmy Apple, ktorá je veľmi jednoduchá – všetko si riadia sami. Výrobu, distribúciu, koncovú cenu – jednoducho všetko. A to je vec, ktorú chce s novým xPhone robiť aj Google.

Po akvizíci spoločnosti Motorola sa začalo rozprávať o tom, že najúspešnejší mobilný operačný systém Android bude mať “materskú loď” – zariadenie vyrobené práve Google-om a odkúpenou spoločnosťou Motorola. Mnohí si mysleli, že pôjde o krok voči spoločnosti Apple a jej neutíchajúcim žalobám, no Google len chce na svojom operačnom systéme konečne niečo aj zarobiť, nie len do neho investovať.

Ak si predstavíte, aké veľké množstvo peňazí musí spoločnosť Google dávať na vývoj a podporu svojho operačného systému Android, pripočítate si všetky poplatky za súdy a pokuty, ktoré si konkurencia vysúdila a ku tomu všetkému ešte pridáte fakt, že Android je open source, teda bezplatne šíriteľný, prejde vám mráz po chrbte. Takú sumu si ani nevieme predstaviť. A kde by mal vlastne Google na Androide zarábať? No predsa z predaných zariadení. V tomto segmente je však absolútnou jednotkou Samsung s 200 miliónmi predaných Android zariadení v poslednom roku. A jeho plány sú ešte väčšie. V tomto roku chce Samsung predať až 300 miliónov Androidov. Zisk z takéhoto predaja je však pre Google takmer mizivý. Však Samsung mu platí len pár drobných za každé predané zariadenie. A práve preto sa má projekt xPhone stať konkurenciou nie pre iPhone, nie pre Windows Phone zariadenia, ani pre Nokiu – ale pre Samsung a jeho Galaxy smartfóny.

Logo Nexus zariadení, ktoré bude dominantou aj na xPhone. 

Hoci má Google príjem z platených aplikácií na Google Play a rovnako z iných oblastí mobilného segmentu, ako napríklad z predaja Nexus zariadení, táto suma je len zlomkom toho, čo na zariadeniach s Androidom zarába Samsung. Google by chce so svojim projektom xPhone začať s novou érou, v ktorej bude výrobu, distribúciu aj všetko ostatné riadiť sám. A s tým mu pomôže Motorola, ktorá sa v poslednej dobe stala kvalitným výrobcom zariadení so solídnou batériou a vysokým výkonom s viacjadrovými procesormi. Samsung sa v poslednej dobe stal jednoducho príliš silným a Google sa proti tomu musí nejako brániť. Čo ak Samsung povie, že bude podporovať Bing a jeho mapy? Čo ak uzavrie Samsung zmluvu s inou spoločnosťou a Google už v Samsungu nebude hrať až takú veľkú rolu? Čo ak Samsung vyvinie nový operačný systém Tizen a Android prestane uprednostňovať? Potom Google stratí aj to málo, čo dostáva a pôjde to s ním dole vodou. A tomu má zabrániť xPhone.

Logo nového operačného systému Tizen, ktorý vyrába Samsung.  

Predstavte si zariadenie, ktoré bude mať absolútne všetko prispôsobené tak, aby ste zažili dokonalý pocit z používania smartfónu s Androidom. Vyladený hardvér, softvér priamo od Googlu, ktorý ho bude aj aktualizovať, výroba nových kusov bez obmedzení, primeraná cena bez prirážky a čistý dizajn. Sen každého fanúšika Androidu. xPhone má zabrániť neustálemu rastu predajnosti Samsungu a má obmedziť jeho monopol. Google bude kapitánom lode, veliteľom celého ekosystému a konečne začne prekvitať. Tak, ako prekvitá Apple v rovnakom ekosystéme. Google sa tak viac nebude musieť báť vlastných partnerov, zariadení so svojim operačným systémom.

Najnovšie Nexus zariadenia – Nexus 10 a Nexus 4.  

Na xPhone sa teší naozaj množstvo ľudí. Nie preto, že ho vyrobí Motorola, nie preto, že ho vyrobí Google. Preto, že to spravia spoločne. Motorola je už dlhú dobu veľmi kvalitnou firmou zaoberajúcou sa mobilnými technológiami a v Amerike má veľmi solídnu spotrebiteľskú základňu. Hoci sa na trhu predierala len s odretými ušami, vždy vsadila na kvalitu a poctivosť. A keď si spojíte kvalitu hardvéru Motoroly a kvalitu softvéru od Google, získate niečo, čo zmení mobilný trh. xPhone.

Zdroj: unwiredview

6.1.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+