MojAndroid

Tak ako sme už včera avízovali, Ubuntu dnes predstavil vlastný operačný systém pre smartfóny. Ten prináša výhody operačného systému Ubuntu pre PC do mobilných zariadení a ponúka zbrusu nové používateľské prostredie, ktoré pre lepší používateľský zážitok využíva všetky štyri okraje obrazovky.

Od Ubuntu pre telefóny sa očakáva, že bude populárny najmä v podnikových riešeniach, kde je spojenie výhod počítačov, tenkého klienta (thin client) a telefónu do jedného zariadenia viac než vítaná. Ubuntu je už teraz jedným z najrozšírenejších desktopových operačných systémov vo firemnom prostredí, ktorý sa používa v najrôznejších odvetviach zameraných na bezpečnosť, cenu a ovládateľnosť.  “Príležitosť vidíme aj v telefónoch používaných pre telefonovanie, posielanie SMS, či emailov alebo prehliadanie webu, kde Ubuntu vyniká vďaka natívnym aplikáciam a štýlovému používateľskému prostrediu.“, povedal Jane Silber, CEO Canonical.

Tvorcovia systému uvádzajú, že Ubuntu pre mobilné zariadenia poskytuje rýchle odozvy aj pri použití lacného hardvéru. Systém totižto nepoužíva Java Virtual Machine, takže všetky základné aplikácie bežia plnou rýchlosťou s malými nárokmi na pamäť. Čo je však zaujímavé, Ubuntu sa rozdeľuje na dve kategórie. Prvá je určená pre bežne dostupné smartfóny s nižším výkonom a druhá kategória je určená pre “supertelefóny”, na ktorých budete môcť spustiť plnohodnotný systém Ubuntu pre PC.

Hlavné vlastnosti Ubuntu pre mobilné zariadenia:

  • Ovládanie pomocou gest zo všetkých štyroch okrajov telefónu. Jednoduchým pohybom prsta môžete napríklad vyhľadávať alebo prepínať sa medzi aplikáciami rýchlejšie, ako kedykoľvek predtým.
  • Ovládacie prvky sa zobrazia len vtedy keď to chce samotný používateľ
  • Globálne vyhľadávanie pre aplikácie, obsah a produkty
  • Hlasové a textové príkazy v akejkoľvek aplikácii
  • Podpora natívnych, web alebo HTML5 aplikácií
  • Personálna uvítacia obrazovka
Ubuntu umožňuje výrobcom jednoduché prispôsobenie pre pre vlastné aplikácie, služby a obsah. Priamo v systéme Ubuntu je zabudovaná cloudová služba Ubuntu One, ktorá ponúka ukladací priestor pre vaše dáta, možnosť zdieľania súborov a tiež ďalšie multimediálne služby. “Definujeme novú éru konvergencie technológií, s jedným zjednoteným operačným systémom, ktorý podporuje cloud computing, dátové centrá, počítače a spotrebnú elektroniku“, hovorí Mark Shuttleworth, zakladateľ Ubuntu a vice-prezident produktov Canonical.

Canonical zverejnil aj podrobne požiadavky na hardvér zariadení. Takzvaná “Vstupná úroveň”, alebo ako sme uviedli prvá kategória zariadenia potrebuje na spustenie systému 1GHz Cortex A9 procesor, 512 MB – 1 GB pamäte RAM, 4-8 GB vnútornej pamäte + SD kartu a multitouch obrazovku. Ubuntu “supertelefón” potrebuje pre spustenie Quad-core A9 alebo Intel Atom procesor, minimálne 1GB RAM, multitouch obrazovku a spomínaný externý hardvér.

Ubuntu telefóny by sa mali na trhu objaviť na začiatku budúceho roka, no ich prototypy budú pravdepodobne predstavené na dnešnej mediálnej udalosti v Londýne. Avšak, pre nových vývojárov bude na stiahnutie dostupná verzia pre Galaxy Nexus už v najbližších týždňoch. Ubuntu pre mobilné zariadenia by mohol byť skutočnou konkurenciou aj pre Android. Na to, či sa však stane tak populárnym ako OS od Google, si však budeme musieť ešte chvíľu počkať.

2.1.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+