MojAndroid

Najväčším problémom zariadení s množstvom jadier v procesoroch a veľkými obrazovkami je samotná výdrž batérie. Aj keď mnohí sú stále presvedčení, že problémom je samotný operačný systém, množstvo spustených aplikácií bežiacich na pozadí alebo dokonca samotný hardvér zariadení, skutočnosť je práve pred vašimi očami – teda veľký displej s neprimeraným jasom. Zdá sa však, že sa blýska na lepšie časy a po niekoľkých predstavených technológiách výroby batérie prichádza na svetlo sveta ďalšia, tentoraz Li-Ion batéria s drveným kremíkom.

Aj keď technológie postupujú míľovými krokmi, zatiaľ jediným riešením, ako zlepšiť výdrž smartfónov je pridávanie na kapacite batérií a doplnkové zariadenia, ktoré vám dobijú batériu aj na cestách.

Nová metóda drveného kremíka by mohla tento stav zmeniť natoľko, že výdrž batérie by sa mohla vyšplhať až na trojnásobok toho, čo poznáme dnes. Navyše, technológia nie je náročná ani na prevedenie, takže by sme sa mohli dočkať jej uvedenia do praxe v dohľadnej dobe. Technológia drveného kremíka je postavená na klasickej Li-Ion batérii, ktorá ma miesto uhlíkovej anódy drvený kremík.

Kremík má pritom v tejto batérii opodstatnené miesto, pretože má niekoľkonásobne väčšiu kapacitu zachytenia iónov, ako súčasný materiál v podobe uhlíka. Grafitové anódy majú kapacitu približne 350 mAh na jeden gram. Nová technológia by však mohla priniesť kapacitu na úrovni viac ako 1000 mAh na jeden gram.

Navyše sa pri použití drvenej anódy z kremíka rozšíri aj plocha, ktorá je v batérii účinná. To by mohlo zabezpečiť, že pri terajšej veľkosti batérie by sa výdrž mohla vyšplhať až na niekoľko dní pri intenzívnom používaní smartfónu, aj keď existujú zariadenia, ktoré dokážu pri bežnom použití vydržať už dnes aj 6-7 dní.

Zdroj, foto:  MotherBoard

6.11.2012

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+