MojAndroid

Do rúk, teda konkrétnejšie na ruku, sa nám dostali hodinky s Androidom. Vyskúšali sme Sony SmartWatch, štýlové hodinky kompatibilné so všetkými Android telefónmi. Nemusíte sa teda báť, že nemáte Sony, hodinky spoľahlivo fungujú aj s ďalšími značkami. Poďme sa spoločne pozrieť, čo tieto Android hodinky dokážu a ako vám dokážu uľahčiť komunikáciu.

Design Sony SmartWatch zaujmu svojim výzorom hneď na prvý pohľad. Môžem to potvrdiť, pretože počas testovania sa mi často stávalo, že sa ma ľudia pravidelne pýtali, čo to mám za hodinky. Keďže ide o netradičné zariadenie s OS Android, rozhodol som sa aj o netradične napísanú recenziu.

Čas 7:00 

Je ráno. Hodinky mám pripravené pri posteli, odpájam ich z nabíjačky. Nie sú to obyčajné hodinky ale Sony SmartWatch. Ako názov napovedá, majú to byť inteligentné hodinky. V praxi však ide len o prístroj s dotykovým displejom s operačným systémom Android. Celé fungovanie prebieha pomocou nainštalovanej aplikácie v mojom smartfóne, ktorá posiela dáta cez Bluetooth do hodiniek, kde sa informácie len zobrazia. Bez prepojenia s telefónom stácajú hodnotu, nakoľko nezobrazia ani aktuálny čas, či dátum.

Prvé spustenie hodiniek a synchronizácia s mojím telefónom vyžaduje inštaláciu programov LiveWare Manager a SmartWatch. Dostupné sú na Google Play Store zadarmo. Telefón a SmartWatch sú spárované a môžeme začať postupne pridávať nové aplikácie.

Verzia: 1.3.32
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.3.32
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

 

Zoznámenie s hodinkami je veľmi príjemné vďaka tutorialu, ktorý ma privítal pri prvom spustení. Na bočnej strane hodiniek sa nachádza jediné hardvérové tlačidlo, ktoré zobudí resp. uspí hodinky. Do online režimu môžeme hodinky uviesť aj poklepaním po displeji.

 

 

Pozrime sa na hodinky, je to predsa len primárna funkcia tohto prístroja. Zo základnej ponuky si vyberám z troch možností: veľké digitálne hodiny, ktoré sa ale prebudia až po manuálnom zapnutí. K dispozícii sú aj dve menšie hodiny: digitálne a ručičkové, ktoré informujú aj o aktuálnom dátume a zobrazujú sa vždy vtedy, keď pohnem rukou. Nechýbajú ani hodiny s Android motívom.

Ovládanie hodiniek je po pár minútach pre mňa už intuitívne. Posúvanie medzi ikonkami funguje rovnako ako na smartfóne či tablete: posúvam prst do boku (doľava a doprava) pre prehliadanie aplikácií, výber potvrdím kliknutím na ikonku. Pohybom “pinch to zoom”, čiže pohyb prstov smerom k sebe, sa dostávam o úroveň vyššie, čiže akési gesto “Späť”. Nácvik tohoto príkazu trvá asi najdlhšie, nie vždy sa podaril na prvý pokus. Sony SmartWatch zobrazujú však na celej obrazovke aj widgety, logicky je to najčastejšie aktuálny čas a dátum. Výber medzi zobrazením widgetu alebo ikoniek aplikácií sa ovláda cez pohyb hore a dole.

Dnes ma čaká náročný deň a tak si hneď predinštaluje len niekoľko z množstva zaujímavých aplikácií, ktoré počas dňa môžem potrebovať.

Čas 12:21

Pracovný obed. Beriem so sebou aj SmartWatch. Vyzerajú elegantne a hodia sa prakticky ku všetkému. Prístroj má veľký štvorcový tvar a oblými rohmi so strieborným prúžkom. Najväčšiu časť tvorí dotykový displej. Zadná strana je z bieleho plastu, tvorí ju spona cez ktorú sa hodinky pripnú na náramok. Štandardne sa dodáva v čiernej farbe, je vyrobený z gumy, ale k dispozícii sú aj ďalšie farebné variácie. Nevýhoda je to, že je guma matná a zachytáva tak prach a ďalšie nečistoty. V balení sa však nachádza aj príslušenstvo, pomocou ktorého dokážeme hodinky použiť s akýmkoľvek náramkom.

Čas 13:45

Práve šoférujem a prišiel mi email. Nepotrebujem vyťahovať mobil z vrecka nohavíc. Jednoducho si časť mailu prečítam v hodinkách. SmartWatch má OLED displej s uhlopriečkou 1,3 palca a rozlíšením 128 x 128 bodov. Displej nemá Gorilla Glass a počas testovania sa na ňom objavilo pár škrabancov. Ak si ich chcete ochrániť, odporúčam zakúpiť fóliu.

Čas 15:07

Stojím na námestí. Slnko pekne svieti a mne prišla ďalšia správa. Opäť chcem zamachrovať a snažím sa rozlúštiť text správy na hodinkách. Čitateľnosť však nie je dobrá. Kvalita displeja v tomto prípade neposkytuje dostatočnú kvalitu pre pohodlné čítanie v takýchto podmienkach. Prejdem kúsok ďalej do tieňa, kde sa obraz zlepšil. Najlepšia čitateľnosť je samozrejme v interiéri, kde som počas testovania hodinky aj najviac používal. Čitateľnosť na slnku je teda problém, avšak v praxi som sa s ním stretol len málokedy.

Čas 18:34

Platím v obchode kartou. Prišla mi SMS z banky, práve mi to oznámili moje hodinky jedným zavibrovaním. Na displeji SmartWatch tak vidím odosielateľa a časť správy. Celú SMS si prečítam až v mobile.

Čas 19:03

Som späť doma aj s nákupom. Telefón odkladám na stôl a začínam vykladať tovar do poličiek. Pomedzi to robím ďalších X vecí a na telefón som zabudol.  Ešteže som si nainštaloval aplikáciu Find my Phone. Pozriem na SmartWatch a zapnem aplikáciu. Hlasný výstražný signál sa začína ozývať v kuchyni. Svoj mobil som našiel aj vďaka hodinkám. Páči sa mi, že napriek tomu, že som mal zapnutý tichý režim, alarm fungoval.

Čas 22:30

Je večer a hodinky sa vybíjajú. Signalizuje mi to červená ikonka batérie. Hodinky SmartWatch musím žial nabíjať každý deň. Toto je asi najväčšie mínus tohoto zariadenia. Výrobca uvádza výdrž medzi 4-5 dňami, pravdepodovne som však náročný a intenzita emailov, volaní a SMS správ sú náročné na výdrž. V pokojnom – víkendovom režime som dokázal používať hodinky na jedno nabitie maximálne dva dni.

 

Vnútri spony nájdeme nabíjanie, ktoré funguje len so špeciálnym USB káblom. Pripájam konektor nabíjačky do hodiniek a opatrne ich odkladám na stôl. Úmyslne hovorím opatrne, aby sa konektor neodpojil od hodiniek a neprestal ich nabíjať. Počas testovanie sa mi pár krát stalo, že sa nabíjačka zo spony uvoľnila.

Hodnotenie

Sony SmartWatch sú pekné a štýlové hodinky, navyše veľmi návykové, veľmi rýchlo si na ne zvyknete. Aj keď vám možno vaše okolie bude zazlievať ich praktické využitie, ako správny Android fanúšik z nich bude určite nadšený. Cena zariadenia je približne 80 EUR (78.97,- v Sunnysoft.sk). Od ideálneho zariadenia SmartWatch delí už len kvalitnejší displej, vylepšenie procesu nabíjania a výkonnejšia batéria pre obmedzenie každodenného nabíjania.

Sony SmartWatch určite zaujali, výhody spozorujete hlavne v maličkostiach. Určite sa bez nich zaobídete, no odvykať si od nich bude ťažšie.  Na záver spomeniem už len výber niektorých aplikácií, ktoré by nemali chýbať ani vo vašich hodinkách SmartWatch: emaily, Facebook, Twitter, Počasie, Find my Phone, Endomondo Sport Tracker, Google Maps, kalkulačka, Tic-tac-toe a ďalšie aplikácie.

Plusy:

+ atraktívny design hodiniek, nízka hmotnosť
+ veľký výber aplikácií od kalendára, sociálnych sietí až po mapy a hry
+ výborná cena

Mínusy:

– slabá výdrž batérie (pri pravidelnom používaní len jeden deň)
– horšia čitateľnosť na priamom slnku
Fotogaléria:

 

Sony SmartWatch nám zapožičala spoločnosť Sunnysoft.sk.

5.11.2012

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+