MojAndroid

Večným problémom v smartfónoch a mobilných zariadeniach je samotná batéria. Ak aj hardvér je bezchybný a výkon na vysokej úrovni, určite nastane prvé sklamanie, po prvých pár dobíjaniach batérií. Tento stav zúfalstva nad batériami by mohol byť vďaka pokroku čoskoro minulosťou. Na svete sa totiž objavila technológia batérií, ktorá by mohla poskytnúť až 10 násobne vyšší výkon ako pri terajších Li-Ion batériách.

Nová technológia lítium-vzduchových batérii funguje na princípe využívania kyslíka pri chemických reakciách v batérii. Problémom však bolo, vyriešiť fakt, aby kyslík nereagoval s ostatnými súčasťami batérie. Pri výskume sa hľadal materiál, elektrolyt, ktorý by s kyslíkom nereagoval, čo sa podarilo a batérie fungujú veľmi stabilne v laboratórnych podmienkach.

Pri tejto batérií by to znamenalo, že klasická veľkosť by mohla zabezpečiť až 10 násobne vyššiu výdrž batérie vďaka kapacite kombinácie materiálu. So smartfónom by sme sa teda mohli dočkať naozaj výrobcom proklamovanej výdrže batérie, pri bežnom zaťažení a využívaní zariadenia.

Už len predstava, že by sme mohli dobíjať smartfón alebo tablet raz za tri alebo viac dní, a nemuseli by sme počas dlhších ciest mať na pamäti aj  energiu pre svojho miláčika, je priam neuveriteľná. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť a tému batérií budeme samozrejme naďalej sledovať.

Zdroj: Ars Technica

18.6.2012

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+