MojAndroid

Na testovanie sme do redakcie získali aj vlajkovú loď spoločnosti Sony, smartfón Xperia S. Ide o smartfón z modelovej rady NXT, pre ktorú je typický priehľadný pásik v spodnej strane zariadenia, čomu nie je inak ani pri Xperii S. Softvérovú aj hardvérovú výbavu tohto zariadenia sme podrobili precíznemu testovaniu, ktorého výsledky si môžete prezrieť v nižšie napísanej recenzii.

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Úvod, obsah balenia a konštrukcia
  2. časť: Displej
  3. časť: Výkon a pamäť
  4. časť: Operačný systém
  5. časť: Foto a video
  6. časť: Hudba a zvuk
  7. časť: Konektivita a komunikácia
  8. časť: Batéria
  9. časť: Záver, plusy, mínusy a konečné hodnotenie

Úvod

Na začiatok by sme sa chceli v mene celej redakcie ospravedlniť za meškanie recenzie smartfónu Sony Xperia S, recenziu sme mali rozpracovanú, no zariadenie sme museli vrátiť dílerovi. Po dlhšej prestávke sme zariadenie získali opäť a tak vám konečne prinášame recenziu vlajkovej lode spoločnosti Sony s modelovým označením Xperia S. Za vzniknuté meškanie sa ešte raz ospravedlňujeme a veríme, že nám ho odpustíte.

Obsah balenia

Nakoľko sme na testovanie získali nefinálnu vzorku tohto zariadenia, nevieme vám poskytnúť zoznam toho, čo v balení nájdete. My sme spolu s Xperiou S získali aj nabíjačku s microUSB káblom, stereo náhlavnú súpravu s hands-free, jeden NFC tag a dokumentáciu. Finálne balenie sa však bude od toho testovaného zrejme líšiť.

Konštrukcia

Sony Xperia S ponúka výborne spracované telo pokryté nano povrchom, ktorý odpudzuje špinu a nečistoty. Prach síce kryt odpudiť nedokáže, no napríklad so šmuhou od ceruzky či od pera si poradí veľmi dobre. Postačí vám vlhká hygienická vreckovka a čiary budú minulosťou. Čo vás na Xperii S upúta na prvý pohľad je jej špecifický dizajn. Ten je výrazný hlavne vďaka transparentnému pásiku v spodnej časti zariadenia, ktorý obsahuje prvky antény a je typický pre novú radu smartfónov Sony NXT.

Prednú stranu už klasicky zaberá veľký 4,3 palcový LCD displej, ktorý okrem iného ponúka aj HD rozlíšenie a technológiu Sony Mobile Bravia Engine. Na to, že má “len” 4,3″ je okolo displeja ešte veľký kus miesta do všetkých strán. V porovnaní s HTC Sensation XE, ktoré má rovnako veľký displej, je Xperia S o dosť väčšia. Hoci výrobca v tomto zariadení vložil minimalistický slot na microSIM kartu a slot na microSD dokonca vynechal, trend zmenšovania akosi nevystihol. Zbytočný priestor okolo displeja nám jednoducho vadil a navodzoval v nás miestami pocit, že držíme v ruke “tehlu”. Tento pocit umocnili aj ostrejšie hrany tela, ktoré disponuje rozmermi 128 x 64 x 10.6 mm a hmotnosťou 144 gramov. Na prednej strane nájdete okrem displeja ešte notifikačnú diódu, primárny reproduktor, prednú kameru, senzory a trojicu kapacitných tlačidiel, ktorých ikony sa skrývajú v transparentnom pásiku. Samotné tlačidlá reprezentujú 3 nenápadné bodky nad ním. Používanie týchto kláves bolo dosť obtiažne, musíte vedieť, ktoré miesto máte stlačiť, aby kláves zareagoval. Navyše bodky, ktoré reprezentujú kapacitné tlačidlá, sú bez podsvietenia. Škoda.

Zadná strana tohto zariadenia disponuje šošovkou 12 Mpix fotoaparátu, pod ktorou nájdeme do radu usporiadané 3 prvky – LED blesk, hlasitý reproduktor a sekundárny mikrofón pre nahrávanie zvuku do videa. V spodnej časti sa vyníma už iba logo spoločnosti a názov modelovej rady Xperia.

Boky zariadenia sú, logicky, najviac obsadenou časťou Xperie S. Ľavý bok obsahuje iba microUSB konektor, ktorý je krytý plastovou záslepkou. Spracovanie tejto záslepky nie je práve potešujúce, s telom je spojená kúskom plastu, ktorého životnosť radšej ani nehádame. Viac by sme uprednostnili zrejme nekrytý slot. Rovnako krytý je však aj slot microHDMI konektoru na opačnej, pravej strane zariadenia, takže tu dávame spracovaniu hneď dva mínusy. Okrem microHDMI slotu nájdete na pravej strane Xperie S ešte dvojtlačidlo ovládania hlasitosti a dvojfázovú spúšť fotoaparátu, ktorá je, našťastie, plastová. Jej odozva je o dosť lepšia, než ako pri spúšťach na Xperii Sola a Xperii U, preto bude pre vás snímanie fotografií na tomto zariadení naozaj pohodlné.

 

Horná stena Xperie S obsahuje už klasicky 3,5 mm konektor pre pripojenie hudobného príslušenstva a tlačidlo vypínania, ktorému môžme vytknúť len umiestnenie. Na tak veľké zariadenie považuje umiestnenie tohto tlačidla na vrch zariadenia za úplne nešťastné. Jednou rukou totižto displej nedokážete odomknúť bez toho, aby ste si S-ko v ruke neposunuli. Obrovská škoda a takisto nevýhoda, ktorá môže znepríjemniť každodenné používanie tohto smartfónu. Spodná strana obsahuje dosť veľký otvor na šnúrku a primárny mikrofón pre hovory.

Po odobratí zadného krytu sa takisto moc nepotešíte. Okrem už spomínaného slotu na microSIM karty tu nájdete aj integrovanú batériu, ktorú vám vymenia len v servise. S microSD kartou v tomto modeli takisto nepochodíte, takže nám ostáva v očiach zas iba smútok.

Aby sme boli objektívny, na konštrukcii a spracovaní musíme pochváliť nano povrch a transparentný pásik, ktorý toto zariadenie robí výnimočným. Poteší aj mechanická spúšť fotoaparátu a prítomnosť microHDMI konektora, ktorý je však ukrytý pod menej kvalitnou krytkou. Celkovo musíme konštrukciu ohodnotiť 6 bodmi z 10, po bode dole za chýbajúci microSD slot, spracovanie krytiek, nelogické umiestnenie tlačidla vypínania a integrovanú batériu. Na väčšie rozmery si musíme už len zvyknúť.

Parametre | Konštrukcia

  • Rozmery: 128 x 64 x 10.6 mm
  • Hmotnosť: 144 g
  • Sloty: microSIM, microUSB v2.0, microHDMI
  • Povrch: plastové kryty s nano povrchom odolným voči nečistotám a špine
  • Zaujímavosti: transparentný pásik v spodnej časti (svietiaci len nabielo), absencia microSD slotu, netradičné umiestnenie tlačidla vypínania, nekvalitne spracované kryty slotov

Hodnotenie | Konštrukcia 6/10

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Úvod, obsah balenia a konštrukcia
  2. časť: Displej
  3. časť: Výkon a pamäť
  4. časť: Operačný systém
  5. časť: Foto a video
  6. časť: Hudba a zvuk
  7. časť: Konektivita a komunikácia
  8. časť: Batéria
  9. časť: Záver, plusy, mínusy a konečné hodnotenie
10.6.2012

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+