MojAndroid

Asi každý už zažil sklamanie zo zle zostrenej fotografie. Poznáme to, ideme von s priateľmi, urobíme niekoľko záberov a doma zistíme, že kvôli zlému zaostreniu nestoja za nič. Spoločnosť Lytro však prichádza s revolučnou technológiou, ktorá by podobným sklamaniam mala zabrániť. Vyvinula totiž nový typ senzoru a kamery, ktoré zmenia spôsob ako vytvárame fotografie. Nový snímač, nazývaný light field sensor, dokáže vytvárať tzv. živé fotografie, ktoré je možné neobmedzene zaostrovať alebo preostrovať  v ktoromkoľvek mieste. Light field sensor, na rozdiel od konvenčných fotoaparátov, dokáže zaznamenať  celé svetelné pozadie – to sú všetky svetelné lúče, zo všetkých smerov a bodov snímaného priestoru. Pomocou týchto informácií je možné neskôr prostredníctvom špecializovaného softvéru vytvorené snímky zaostriť v ktoromkoľvek mieste, bez ohľadu na to, kde boli predtým zaostrené. Aplikácia dokáže navyše z fotografií vytvoriť aj 3D snímky.

Rozlíšenie snímača sa neudáva v megapixeloch ale v počte snímaných svetelných lúčov. Lytro dokáže zaznamenať fotografie o veľkosti 11 Megaray – teda sníma 11 miliónov svetelných lúčov. Ako to celé funguje v praxi, môžete vidieť na nasledovných videách alebo vo fotogalérii spoločnosti.

Prečo o tom píšeme? Podľa slov predstaviteľa spoločnosti Charlesa Chiho, zvažujú vývoj tejto technológie aj pre mobilné zariadenia akými sú naše smartfóny alebo tablety. Vzhľadom na postavenie tejto malej spoločnosti však tento krok nebudú môcť spraviť sami, ale len v spolupráci s niektorým výrobcom smartfónov, ktorý by sa podieľal na vývoji. Zaujímavé bude tiež sledovať, ako sa podarí zariadenie s rozmermi 41 × 41 × 112mm vtesnať do tenkého tela smartfónu. Každopádne, práve  technológia “živých fotografií” by mohla byť ďalším stupňom vývoja fotografických snímačov pre mobilné zariadenia.

Len pre zaujímavosť, prvá light field fotografia bola vytvorené pred 15 rokmi na Stanfordskej univerzite. Snímacie zariadenie pozostávalo z miestnosti plnej kamier pripojených k superpočítaču. Dnes sa zariadenie vtesnalo do malej krabičky a je dostupné pre verejnosť už za cenu 400$ (315€).

Zdroj: pcworld.com, lytro.com

28.1.2012

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+