MojAndroid

Dovolenkové obdobie je už tu a mnohí z vás si po celoročnej drine budú chcieť naplno vychutnať pár dni oddychu a absolútneho relaxu. V dnešnej dobe však aj pri chvíľach ničnerobenia máme stále pri sebe náš smartfón. Inteligentné telefóny dnes síce dokážu naozaj veľa, no so správnou pomocou je ich možné využívať ešte intenzívnejšie. My vám prinášame výber toho najlepšieho príslušenstva, ktoré vám letné chvíle oddychu ešte spríjemnia.

Odolné púzdro

Či už radi trávite chvíle pri vode, alebo preferujete aktívnu dovolenku niekde v horách, váš smartfón bude s najväčšou pravdepodobnosťou vystavený oveľa drsnejším podmienkam, ako je to počas roka, keď väčšinou leží na vašom stole v práci či obývačke. V takýchto podmienkach môže veľmi ľahko dôjsť k poškodeniu, alebo aj úplnému znehodnoteniu vášho inteligentného pomocníka.

Veľmi jednoduchým a najmä účinným spôsobom, ako si smartfón ochrániť, je zadováženie si odolného púzdra. Na výber pritom máte obrovské množstvo modelov v rôznych cenových kategóriách. Niektoré púzdra pritom poskytnú iba minimálnu ochranu, vďaka ktorej bude telo vášho smartfónu chránené pred škrabancami či nečistotami. Ak by ste ale potrebovali vyšší stupeň ochrany, zoženiete aj púzdra, ktoré sú vhodne pre použitie v horších podmienkach. Vďaka takýmto ochranným prvkom bude váš smartfón odolný voči nárazom. Ak chcete naozaj najvyšší stupeň ochrany, môžete si zadovážiť aj púzdra s najvyšším stupňom ochrany, vďaka ktorým bude váš smartfón odolný voči vode, prachu či dokonca mrazu a používať ho budete môcť bez problémov aj v tých najnehostinnejších podmienkach. Ak hľadáte dostupné púzdro, ktoré ľahko odolá aj väčším nárazom, môžete vyskúšať napríklad Belkin Surround Case (Samsung Galaxy S4). Ak sa ale pohybujete vo veľmi náročných podmienkach a váš smartfón budete vystavovať vode či mrazu, pozrieť sa môžete aj po extrémne odolnom púzdre Belkin LifeProof (Samsung Galaxy S4).

belkin-puzdro                                          life-proof-puzdro

Externá batéria

Leto je zrejme obdobie v roku, kedy trávime vonku viac času, ako v ktorékoľvek iné ročné obdobie. Tým sa však vzďaľujeme od elektrických zásuviek a často sa ocitáme v situáciách, keď kvôli nedostatku energie v batérii nemôžeme používať naše smarfóny naplno. Tento problém sa dá ale tiež veľmi jednoducho vyriešiť. Externé batérie, inak nazývané aj powerbanky, sú dnes už veľmi obľúbené a poskytujú riešenie pre neustále sa vybíjajúce smartfóny a tablety. Sú tak ideálnym príslušenstvom na celodenné výlety k pláži či niekoľkodňové stanovačky. Ich cena je tiež veľmi premenlivá a závisí najmä od kapacity batérie.

Na trhu nájdeme množstvo modelov, pričom tie najlacnejšie kúsky kúpite aj za menej ako desať eur. Ich kapacita však bude postačovať maximálne na jedno nabitie smartfónu, či iba čiastočné nabitie tabletu. Ak sa chystáte na niekoľkodňový pobyt mimo elektrických zásuviek, tak máte možnosť zadovážiť si externé batérie s kapacitou až do 20000 mAh, ktorá bude stačiť na opakované nabitie smartfónu, tabletu, či dokonca notebooku. Samozrejme, cena a rozmery takejto batérie budú oveľa väčšie, preto sa budete musieť rozhodnúť, čo vám vyhovuje najviac. Medzi najdostupnejšie riešenia patrí napríklad Powerseed PS-2400E, ktorá sa zmestí aj do vrecka a ponúka kapacitu, vďaka ktorej budete môcť doplniť aj 50-60% energie do batérie svojho smartfónu. Na dlhšie výlety bude zasa vhodná Powerseed PS-13000, ku ktorej pripojíte aj dve zariadenia súčasne s maximálnym výstupom až 2A.

  powerseed-ps-13000

Držiaky do auta

Na Slovensku je stále veľmi populárne jazdiť na dovolenku vlastným autom. Takýto spôsob dopravy prináša množstvo výhod, no sú s ním spojené aj niektoré negatívne stránky. Medzi ne patrí napríklad aj nutnosť dopraviť sa na určené miesto, často vzdialené stovky kilometrov od domova, iba na základe vlastných vedomostí či skúseností. Dnes už máme GPS navigáciu stále pri sebe, no ovládať smartfón počas šoférovania je nepraktické a najmä protizákonné. Všetko sa to dá ale jednoducho vyriešiť držiakom na smartfón, ktorý je možné pripevniť k čelnému sklu auta rovnako, ako klasickú GPS navigáciu.

Takéto držiaky ponúkajú väčšinou výrobcovia samotných smartfónov ako exkluzívne príslušenstvo, no zároveň je na trhu obrovské množstvo neoficiálnych, no veľmi kvalitných držiakov. Ak často meníte smartfóny, tak určite využijete možnosť použiť ten istý držiak aj na viacero modelov vďaka nastaviteľným rozmerom. Pre Samsung Galaxy S4 je určený napríklad držiak Kidigi. Ak hľadáte univerzálnejšie riešenie, tak vás možno zaujme nastaviteľný držiak Sony SPA-CK20M. V prípade, ak by ste chceli na predné, bočné sklo auta, alebo na opierky hlavy umiestniť aj tablet, pomôže vám nastaviteľné držiaky Samsung Universal Vehicle Dock a Exelium Up, ktorý sme vyskúšali aj my v redakcii.

samsung-universal-dock-03

Bluetooth slúchadlá a reproduktory

Či už patríte medzi veľkých hudobných fanúšikov, alebo si vypočujete obľúbené skladby iba sporadicky, určite ste sa stretli so zamotanými káblami od slúchadiel. Tie vedia neraz potrápiť a často aj výrazne znepríjemniť chvíle oddychu. Veľmi jednoduchým a praktickým riešením sú bezdrôtové bluetooth slúchadlá. Vďaka nim budete môcť stráviť teplé dni pri mori počúvaním obľúbenej hudby bez toho, aby ste sa museli obťažovať zamotanými káblami. Samozrejme, väčšina bluetooth slúchadiel je kompatibilná takmer so všetkými Android smartfónmi a pri výbere sa budete riadiť inými vlastnosťami, ako napríklad veľkosť, výdrž batérie, značka či cena. Vyskúšať môžete veľmi kvalitné slúchadlá Sony MDR-1RBT, ktorými určite nič nepokazíte, no za prémiovú kvalitu si aj poriadne zaplatíte. Ak pre vás špičková kvalita zvuku nie je dôležitá, môžete vyskúšať aj slúchadlá Creative WP-350 za oveľa rozumnejšiu cenu.

V prípade, že radi zdieľate počúvanie hudby so svojimi priateľmi alebo známymi, môžete slúchadlá vymeniť za bluetooth reproduktor. Tie zažívajú v poslednom období veľký nárast záujmu a adekvátne tomu sa aj rozrastá portfólio týchto zariadení na trhu. Aj tu je cena veľmi variabilná, rovnako ako kvalita zvuku či výdrž zariadenia na jedno nabitie. Tieto reproduktory je možné používať aj v spoločnosti, kde je iba bonusom, keď aj dobre vyzerajú. Medzi štýlové bluetooth reproduktory patrí aj A.M.P. SP1, ktorého klady a zápory nájdete aj v našej recenzii.

AMP-SP1-5

Samozrejme, nami udávané tipy na príslušenstvo su len príkladmi, ako môže vyzerať napríklad odolné púzdro alebo externá batéria. Pre každý smartfón a tablet dodáva výrobca aj originálne príslušenstvo a samozrejmosťou sú aj ďalšie rôzne doplnky, ktoré sa pre jednotlivé modely zariadení môžu odlišovať. Ak máte teda vlastné tipy na zaujímavé a vami osvedčené príslušenstvo, budeme radi ak nám o ňom niečo poviete v komentároch pod článkom.

10.7.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+